• 9.370.987 stemmen

Geregisseerd door: Yôji Yamada

Met onder meer: Rentaro Mikuni, Masatoshi Nagase en Emi Wakui

Gesproken taal: Japans

Plot Musuko

Tetsuo, een jonge man uit Tokio, wordt verliefd op een doofstom meisje uit een fabriek. Tetsuo is altijd jaloers geweest op zijn broer die gestudeerd heeft en probeert zowel het meisje als waardering en steun van zijn vader te krijgen.

avatar van Nephilim

Nephilim

Mooi drama over een oude man die op het platteland woont en de relatie met zijn 2 compleet verschillende zoons die hun geluk in Tokyo beproeven.

Waar zijn ene zoon een gezin heeft en een vaste kantoor baan heeft de ander(op hem ligt de nadruk) een zorgeloos bestaan en zwerft van de ene parttime baan naar de andere.

De film deed me enigszins aan Ozu's Tokyo Story.

Ook hier zien we een clash van platteland vs grote stad/oude vs nieuwe normen en waarden en natuurlijk een bezoek van de ouders(in dit geval alleen vader) aan de grote stad.

De film bestaat dan ook voornamelijk uit dialogen en beelden van het dagelijkse leven op respectievelijk het platteland en de grote stad.

Maar in tegenstelling tot Tokyo Story is deze film een stuk luchtiger van toon en laat het juist zien hoe de relatie tussen ouder en kinderen groeit.

Al met al niet een heel originele film maar wel een mooie.

avatar van Baggerman

Baggerman

Voor mij blijven ze smullen, de drama's van Yôji Yamada. Ook dit is weer een heerlijke gewone, simpele 'slice of life' waar Yamada zijn ziel en zaligheid lijkt te hebben ingelegd (hij maakte maar sporadisch drama's naast zijn jaarlijkse Tora-san-film(s)). Knap vind ik dat zijn drama's sentimenteel zijn, maar nooit uit de bocht vliegen.

In deze film staan toch vooral Tetsuo en zijn vader Asano (Mikuni) centraal en beide acteurs geven en prima performance. Rentarô Mikuni is eigenlijk een beetje de 'vergeten' grote klassieke Japanse acteur, die in het rijtje Chishu Ryu, Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai en Takashi Shimura thuishoort, maar toch nauwelijks hier bekend is. Een geweldig acteur en nog steeds springlevend.

Jammer weer hoe ook deze film is mishandeld op dvd. Wat zou het toch mooi zijn als deze films eens worden opgepoetst en in hun juiste aspect-ratio op dvd zouden verschijnen!

avatar van BBarbie

BBarbie

Yōji Yamada, naar verluidt een “leerling” van “meester” Yasujirō Ozu, is in korte tijd uitgegroeid tot een van mijn favoriete regisseurs van de Japanse cinema (net als zijn leermeester).

Deze film over de moeizame band tussen een oude tabaksboer en zijn kinderen draagt daar zeker ook aan bij. Het is een charmante film met een mooi verhaal over de dagelijkse beslommeringen van gewone mensen. Hij bevat een aantal ontroerende scènes. Vooral de scène waarin de vader kennismaakt met de vriendin van zijn jongste zoon springt eruit.

Een prachtige film, want spekje naar mijn bekje.