• 9.373.069 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 3 september 1936

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Rubber

Rubber schetst het leven van de Nederlandse kolonisten op een rubberplantage op Sumatra tegen de achtergrond van de economische crisis van de jaren dertig. Renée en John van Laer hebben huwelijksproblemen. Renée verveelt zich. Terwijl haar man John op de rubberplantage werkt, flirt zij met Ravinsky. John van Laer is zijn vrouw daarentegen ook ontrouw; hij heeft een maîtresse. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Madelon Szekely-Lulofs.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Renée Gelderda-van Laer

Johannes 'John' van Laer

Annet Walendijk

Joop Walendijk

DVD release 25.09.2008 in de dvd serie Nederlandse Filmklassiekers van TDM

De Mees

De release is nu, 31 december 2008.

Weet niet wat er aan de hand is met TDM.

avatar van robertus65

robertus65

Is deze nou wel of niet meer te krijgen of is ie al uitverkocht?

avatar van Quido

Quido

Is nog niet uitgebracht. Zou wel deze maand nog gaan gebeuren.

avatar van robertus65

robertus65

Op dvd verkort tot 62 minuten, daardoor wat moeilijk te volgen.

De bombastische muziek was erg storend.

robertus65 schreef:

Op dvd verkort tot 62 minuten, daardoor wat moeilijk te volgen.

De bombastische muziek was erg storend.

Een deel van deze film, waarvan de buitenopnamen op Sumatra werden gemaakt, is vermist en vermoedelijk verloren gegaan.

Bron:

FilmTotaal

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Hoewel de film incompleet is, biedt hij genoeg extra's, zo ook deze site met boordevol informatie. En dat is handig, want de film is inderdaad niet altijd even goed te volgen! Niettemin een interessant kijkje op Sumatra met enkele geweldige shots. Ik had liever Mollinger gezien in de rol van Meunier, enkel omdat Mollinger een stuk fijner is om naar te kijken.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

De film geeft een aardige inblik in het leven van de Nederlandse kolonialen in Nederlands Indië uit die tijd.

Het geaffecteerde spreken van de acteurs en actrices doet nu vreemd aan, maar was natuurlijk destijds wel gebruikelijk.

Maar het schept meteen ook een afstand, net als het acteerwerk zelf dat doet.

Het is wel overduidelijk waarom Frits van Dongen als acteur de overstap kon maken naar de Duitse en Amerikaanse film, en daar aanzienlijke successen behalen (in de US onder de artiestennaam Philip Dorn)

In mijn ogen is hij nog steeds de grootste Nederlandse Hollywoodster ooit.

Kijk er zijn IMDb gegevens maar eens op na(of lees het interessante boek van Hans Toonen, Hein van der Niet, alias Frits van Dongen , alias Philip Dorn | Toonen, Hans - Theaterboekwinkel - Veilig online kopen en bestellen )

Van Dongen/Dorn speelde naast talloze bekende namen uit die gouden Hollywood periode.

Om er maar een klein te noemen, Bogart, Robert Taylor, James Stewart, Joan Crawford, John Wayne etc. etc.

De man had een geweldige uitstraling en alleen die pokdalige kop van hem trekt al de aandacht.

Jammer dat de film niet compleet is, maar of het erg veel toegevoegd zou hebben aan de kwaliteit van de film wanneer die ontbrekende scènes er wel in zouden hebben gezeten is de vraag.

Het blijft allemaal toch stijfjes "oer-Hollands" acteerwerk.

avatar van Quentin

Quentin

Nu integraal op YouTube gezet door EYE: Rubber - YouTube.

avatar van blurp194

blurp194

Een verrassende film - misschien niet precies goed, want daarvoor ontbreekt er te veel, en daarmee bedoel ik dan niet rechtstreeks dat er kennelijk materiaal verloren is gegaan, maar wel een motief, een narratief met een doel. Wellicht dat dat er wel was maar door het verloren gaan van het materiaal ook dat verdwenen is. Niettemin nog steeds heel interessant door de nogal unieke beelden van het leven in de kolonie in die tijd. Ik hoop maar dat de scene waarin de post wordt doorgenomen niet het gemiddelde was toen, maar behalve dat geeft het ook verder een wel erg bedenkelijk beeld van de brave kolonialen.

Wat me verder opvalt is dat de beelden in technische zin heel goed zijn - veel beter dan de andere films die me zo even direct te binnen schieten uit dezelfde tijd. Maar dan wel weer dezelfde krasserige en overdreven violen in de soundtrack, dat kon kennelijk niet zonder. En ook maken de acteurs en actrices opvallend indruk - zowel van voorkomen als acteerprestaties. Er is toch wel iets verloren gegaan in de tussentijd zou je dan denken.

Moeilijk om een oordeel in een cijfer voor te geven, dus hou ik me met een 2.5 maar wat op de vlakte.