Genre: Romantiek / Western
Geregisseerd door: Larry Ferguson
Met onder meer: Lance Henriksen, Kay Lenz en David McIlwraith
6,4 (776)
Plot Gunfighter's Moon
"A Legend Has Just Met His Match - Himself."
Colorado, 1877. Frank Morgan, een beruchte en gevreesde 'gunfighter' heeft zijn leven geleefd op de vlucht. Deze geharde Morgan lijkt op het oog geen 'gevoel' meer te hebben, tot het moment dat hij een telegram krijgt van zijn oude liefde Linda uit Red Pine, Wyoming. Met wat Morgan van Linda verneemt, wil hij zijn oude leven de rug toe keren, maar dat blijkt helaas toch niet zo eenvoudig.
Frank Morgan
Rosa
Doc Debney
Old Harry
- 19677 berichten
Onterecht onbekende prachtige western.
Het verhaal mag dan wel niet opzienbarend zijn, de manier waarop het in beeld gebracht werd is schitterend.
Een Amerikaanse western met wat spaghettiwestern trekjes.
Het stadje waarin het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt herkende ik als de setting van de mooie western TV serie 'Border Town'(uit de jaren '80-'90)
Het werd speciaal daarvoor gebouwd, in Canada.
Goed acteerwerk van de hele cast, die echter door Lance Henriksen volledig in de schaduw gezet wordt.
Een fantastische prestatie van een topacteur.
Wellicht zelfs een van de allerbeste acteurs die ik ooit in een westernrol zag, en dat is niet gering.
Ik durf zelfs te stellen dat hij een hele reeks van gevestigde grote namen in het genre(en daarbuiten!) moeiteloos van het doek speelt.
Voor deze film is Henriksen heel ver gegaan, maandenlang geoefend in het gebruik van zijn revolvers bijvoorbeeld.
Die werden op zijn verzoek speciaal vervaardigd op de manier die gebruikelijk was in de tijd waarin de film speelde.
Ook zijn kleding en verdere uitrusting werden met welhaast overdreven zorg, naar zijn idee ontworpen.
Maandenlang werkte hij ook ook zijn western-rijstijl.
Het is al een genot om te zien hoe Henriksen te paard stijgt en vice-versa.
Alleen Tom Mix en Terence Hill deden (bij mijn weten) vergelijkbare dingen (die razend moeilijk zijn)
De westernverrassing van het jaar voor mij (ook al dateert de film van 1995)
Dogie Hogan
Op IMDB staan namelijk 2 runtimes.
***************************
Hier de VHS cover, en de DVD coveromslag, (Nog een poster gevonden.)
*****************************************
De geweldige Trailer: Link.
Barfly
Lance Henriksen zou het goed doen als schurk in een western. Ik vind hem daarvoor een prima kop hebben. Hij straalt wel wat uit, maar gaat er wat te ver in, door veel van zijn emoties extra te accentueren. Met zijn te ver doorgevoerde gezichtsuitdrukkingen en bewegingen kreeg ik af en toe meer het idee dat hij al vier dagen erg hoopte op een vlotte ontlediging van het darmkanaal.
In het middenstuk laat hij prima zien dat hij wel anders kan.
Ook het verhaal en de cast, laat teveel merken dat DE revolverheld het stadje binnen is gekomen. Eén en al ontzag en overdreven acteerwerk.
Het acteerwerk van het merendeel van de cast laat te wensen over.
Het geheel komt als een tv-western over (niet persé negatief). Een aardig verhaal dat nergens boeiend wordt.
Lance Henriksen wens ik meer westerns toe. Maar wel het liefst met een ervaren genre-genoot naast hem (kwestie van even met Tom Selleck bellen).
En niet teveel oefenen op dat rare paard opstijg-gebeuren. Leuk voor in het circus, maar het leidt af en ziet er ook behoorlijk verwijfd uit.
Meer is niet altijd beter.
Met dank aan Brix en Dogie.
@Barfly:
(Als ie dat nog één keer flikt, kom ik hem hoogstpersoonlijk van z'n paard afschieten. Ahum.)
Wél flink oefenen van tevoren is mijn advies, want Henriksen heeft er zelf ook heel wat tijd aan gespendeerd, en is er zeer bedreven in geworden .
(het is natuurlijk ook een western met een vette knipoog naar de spaghetti en B-westerns)
@Barfly:
(Lance Henriksen zou het goed doen als schurk in een western.)
Die wens is al in vervulling gegaan...zoe 'Appaloosa' (Lance Henriksen = Ring Shelton)
Barfly
Aha, dat wist ik niet. Die ga ik eens herzien. Eens kijken of ik er kijk op heb.
Edit:
Die knipoog richting spaghetti en B-westerns heb ik helemaal gemist. Ik heb de film serieus opgevat, als zijnde een poging een op zichzelf staande goede western te maken.
Vroeger maakte zo'n acteur meteen een tiental van dat soort westerns, met als resultaat dat het geheel zich verbeterde (niet altijd). Die kans zit er tegenwoordig niet meer in. Jammer.
Dat is 't ook.
Geen reden om niet te bekijken
Maar je moet wel 'n beetje geluk hebben met 't vinden, want dvd's hiervan zijn zeldzaam, en zéééér duur.
Dogie Hogan
Dat is 't ook.
Geen reden om niet te bekijken
Op Youtube staat nog steeds de trailer.
Maar ook deze clip.
Lance Henriksen verdient meer Westerns dan alleen The Quick & the Death, Appaloosa en Gunfighter's Moon.
DVD's hiervan zijn zeldzaam, en zéééér duur.
trebremmit
Prachtig intro van de film, helaas is niet de hele film van zo'n nivo.
Vooral het acteren viel me tegen, Lance Henriksen vond ik wel goed maar de rest van de cast leek meer op amateurtoneel.
Helaas want verder is het wel een sfeervolle film.
Mooi!
Toevallig kreeg ik net weer zin om 'm weer eens te bekijken.
Nu nog een mooie Blu-ray of DVD release.
madmax1
Ooit eens aan begonnen en het begin kon me al niet bekoren, in een vliegende vaart met hun paarden naar dat stadje om een wisky te drinken , lijkt op een fantasie spaghetti en is niet mijn stijl
trebremmit
Vier jaar geleden dat ik deze zag, maar toch wel beter dan ik dacht. Sfeervol en spannend, met het bekende verhaal over de eenzaamheid en het zware leven van een gunfighter.
Deze moet nog steeds eens een goede dvd release krijgen, zodat ik de dvd-r kan vervangen, want die VHS kwaliteit word ik niet echt vrolijk van.
Dit is trouwens een prachtige zwart-wit still uit de film.
prachtige still!
Toevallig dacht ik er recent nog aan om de film weer eens te bekijken.
Een goede DVD release is ook mijn wens.
Hopelijk maken dat nog mee

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Run for Cover