• 9.373.596 stemmen

Geregisseerd door: Heddy Honigmann

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 2 december 1999

Plot Crazy

'De oorlog heeft mij door een gehaktmolen gehaald. Daarna is er een ander mens van gekneed.' In de documentaire Crazy staan de traumatische ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen centraal. Van de eerste vredesmissie in Korea in 1950 tot de oorlog in Cambodja, Libanon en meest recent, Bosnië. Voor de camera haalt een aantal veteranen herinneringen op. Ze vertellen hoe ze hun emoties verwerkten. De muziek die zij destijds draaiden, is voor hen onlosmakelijk verbonden met die getuigenissen. Zo herinnert Crazy van Seal een marinier aan het gruwelijke bloedbad op de markt van Sarajevo, overwon een Dutchbatter in Srebrenica zijn angst op de levensgevaarlijke weg 'Bomb Alley' door het keihard draaien van Guns 'n Roses en hielp Pergolesi's Stabat Mater een vrouwelijke blauwhelm in Cambodja kinderprostitutie te verwerken. Foto's en door de soldaten zelfgemaakte videobeelden visualiseren de herinneringen.

Winnaar Publieksprijs IDFA 1999

Gouden Kalf Beste Lange Documentaire, Nederlands Film Festival 2000

'Premio de Historia' Film Festival Valladolid

Winnaar 'CDS Filmmaker Award' Double Take Film Festival USA 2001.

avatar van gotti

Iets zegt me dat je al deze informatie niet allemaal uit je hoofd weet...

avatar van gotti

I was just kidding kapp...

avatar van mikey

mikey

Confronterende en dramatische docu. 4.5

avatar van mikey

mikey

Weet iemand waar ik deze film kan bestellen? Of heeft iemand hem op DVD? Met een PM mag het ook.

avatar van balco

balco

kan iemand mij vertellen hoe of waar ik deze docu kan bemachtigen, ik heb hem pas deeld kunnen zien en vond hem echt indrukwekkend maar zou hem graag helemaal bekijken!

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

donderdag 11 mei op tv kijken dus

avatar van Mug

Mug

Maar wel ingekort tot zo'n 50 minuten...

avatar van Nis

Nis

Ik ben benieuwd.

avatar van macc

macc

Echt enorm indrukwekkend. Zou hem ook graag op DVD willen hebben. Laat even weten als je weet waar je hem kan krijgen.

Stuur een mailtje naar [email protected]

Niet alle documentaires uit De Donderdag Documentaire serie zijn na te bestellen (ivm rechten), maar de meeste wel.

Dvd kost dan 20 euro.

chiquita

Machtige docu die één onderwerp in meerdere omstandigheden behandelt. Het Bosnië verhaal heeft mij het meest geraakt. Ik heb de hele docu met gefronsde wenkbrauwen zitten kijken. Muziek is erg goed. 4*

Boeiende documentaire ja.

Wat ik wel een beetje jammer vond, is dat sommige van die soldaten nogal vrij, uuhh simpel waren. Vooral die "Brabantse jongen". Daar zat vrij weinig diepgang in. En dat is jammer, want dat soort mensen weet soms niet precies te verwoorden wat ze nou eigenlijk écht voelden, of wat de gebeurtenissen écht met hun deden.

De beelden van Bosnië vond ik ook het meest indrukwekkend. Niet in de laatste plaats denk ik omdat de oorlog in voormalig Joegoslavië toch behoorlijk recent is, en omdat het zo dichtbij gebeurde.

Die beelden van het bloedbad op de markt in Sarajevo vond ik ronduit schokkend, omdat je gewoon echte lijken ziet liggen, zonder dat ze bedekt zijn, en omdat je ziet dat er geschoten wordt. En dan dat nummer "Crazy" van Seal eronder.

Ook de "bekende" beelden van Srebrenica waren natuurlijk indrukwekkend.

Wat ik ook héél mooi en ontroerend vond, was een shot van één van die soldaten, terwijl hij een bepaalde song aan het luisteren is. Ik weet niet meer welke song dat was, en ook niet waar die man naar uitgezonden was geweest, maar ik geloof naar Bosnië. Dat bijna bewegingsloze gezicht van die man, en die ogen die heel strak richting camera waren gericht, je zou bijna zeggen emotieloos, terwijl je ziet dat het hem héél veel doet. Prachtig!

avatar van macc

macc

kappeuter schreef:

Stuur een mailtje naar [email protected]

Dvd kost dan 20 euro.

Ja, ik had ookal een email gestuurd, maar nog niks terug ontvangen.

narva77 schreef:

Dit was volgens mij dezelfde militair die zei dat het hem verbaasde dat hij zijn ervaringen in Bosnië zo koel en afstandelijk vertelde. Hij keek heel strak en inderdaad bijna emotieloos in de camera, terwijl hij van binnen waarschijnlijk bol stond van de emoties. Diezelfde blik hield hij aan toen er een traan uit zijn linkeroog kwam. Scarred for life. Prachtige shot. Muziek was van U2 (sunday bloody sunday). Het mooie aan deze docu is dat je veel emotioneel aangrijpende informatie achter elkaar over je heen krijgt, maar door bovengenoemde scènes de tijd krijgt om het als kijker tot je op te nemen en te verwerken.

Quido

Iemand enig idee welke liedjes er nog meer te horen waren ?

Dank !

chiquita schreef:

Ja, klopt, nu weet ik het weer! Het was met "Sunday, Bloody Sunday". Bedankt!
Precies, dat had ik ook. Er was idd ruimte om alles te verwerken. Dat is niet in elke documentaire het geval.

Jammer dat we in ingekorte versie hebben gezien, trouwens.

avatar van MarjoleinM

MarjoleinM

Oeh, deze MOET ik zien...maar hoe?

avatar van neo

neo

Was 11 mei nog op tv. Misschien dat ie ergens in een online archief als stream nog staat?

Ik heb hierboven een link geplaatst (13 mei 2006, 9:09 uur). De pagina bestaat nog, maar de stream werkt bij mij niet. Maar dat kan ook aan mijn configuratie liggen.

chiquita

DVD is te bestellen bij de producer: Peter van Huystee. Ik heb ze een e-mail gestuurd en ontvang de dvd binnenkort tegen een vergoeding van 25 euro.

avatar van De Mees

De Mees

Mug schreef:

Maar wel ingekort tot zo'n 50 minuten...

Besteld bij Humanistische Omroep, hoop wel dat het de volledige versie is.

Iemand ervaring hiermee?

narva77 (crew films)

Volgende week donderdag op TV. Zéér grote aanrader!

Quido

De complete of ingekorte versie?

De complete!

(22:50 - 00:30)

Dat is goed nieuws!

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Indrukwekkend en nog steeds actueel.