• 9.374.084 stemmen

Geregisseerd door: Heddy Honigmann

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 2 december 1999

Plot Crazy

'De oorlog heeft mij door een gehaktmolen gehaald. Daarna is er een ander mens van gekneed.' In de documentaire Crazy staan de traumatische ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen centraal. Van de eerste vredesmissie in Korea in 1950 tot de oorlog in Cambodja, Libanon en meest recent, Bosnië. Voor de camera haalt een aantal veteranen herinneringen op. Ze vertellen hoe ze hun emoties verwerkten. De muziek die zij destijds draaiden, is voor hen onlosmakelijk verbonden met die getuigenissen. Zo herinnert Crazy van Seal een marinier aan het gruwelijke bloedbad op de markt van Sarajevo, overwon een Dutchbatter in Srebrenica zijn angst op de levensgevaarlijke weg 'Bomb Alley' door het keihard draaien van Guns 'n Roses en hielp Pergolesi's Stabat Mater een vrouwelijke blauwhelm in Cambodja kinderprostitutie te verwerken. Foto's en door de soldaten zelfgemaakte videobeelden visualiseren de herinneringen.

avatar van Flavio

Flavio

Ik had nog nooit iets van Honigmann gezien maar van deze docu had ik al wel eens gehoord, en beschikbaarheid en het hoge gemiddelde deden me besluiten deze op te zetten in het kader van de 'Nederlandse maand'. Ik vond het een indrukwekkend portret, metr een goed gekozen thema ook: muziek en verwerking van oorlogstrauma's. Een aantal muzikale stukken verwacht je wel een beetje (U2, Guns'n Roses, klassiek) maar moest wel even opkijken bij Vlieg Met Me Mee Naar De Regenboog. Maar ik koester ook nog steeds warme gevoelens bij behoorlijk matige eurohouse liedjes omdat ze me vergezelden op bijzondere momenten in mijn leven, dus zo raar is het ook weer niet. Muziek is iets raars, zoals die ene soldaat al zei.

Knap van Honigmann dat ze de soldaten zo openhartig aan de praat krijgt. Ik vond elk verhaal meerwaarde hebben, van het Arirang tot de soldaat die stug volhoudt dat hij er niks aan overhield, terwijl zijn eigen vriendin daar toch anders over lijkt te denken. Maar de verhalen over Bosnië vond ik toch het meest aangrijpend, misschien omdat ik die periode bewust mee heb gemaakt. Erg bizar dat nummer van Seal over die beelden van de kapotgeschoten markt in Sarajevo.

Heeft verder niks met de film te maken, maar toch opmerkelijk dat nog in 1997 soldaten op uitzending een Bijbel meekregen.