• 9.375.055 stemmen

Geregisseerd door: Nicole Kassell

Met onder meer: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick en Eve

Releasedatum: 3 maart 2005

Plot The Woodsman

"Nothing can undo the past."

Na 12 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, keert Walter (Kevin Bacon) terug naar huis. Hij vindt werk in een houtzagerij maar krijgt al snel af te rekenen met de demonen uit zijn verleden. Want hoewel hij zich onberispelijk gedraagt, wordt hij voortdurend in de gaten gehouden door de secretaresse Mary Kay en politie-inspecteur Lucas. De enige die hem troost biedt en die hem niet veroordeelt omwille van zijn verleden is Vicki (Kyra Sedgwick). Maar één enkele misstap is voldoende om alles te verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Vond dit ook een mooie film, maar had er wel meer van verwacht toen ik erheen ging.

Ik vond het niet zozeer gaan om de persoonlijke strijd van Bacon om zijn ziekte onder bedwang te houden, maar meer om de situaties waarin hij verwikkeld raakte.

Een paar keer zag je Bacon toch prachtig acteren, toen hij het er wel moeilijk mee had, o.a. met dat meisje in het bos.

Maar er gebeurde eigenlijk teveel omheen om het echt goed tot zijn recht te laten komen.

3,5

avatar van Modar

Modar

ik verwachte eigenlijk een hele andere film. Maar dat maakte de film niet minder goed, wel geinig om een keer een film te zien die de zaak van de andere kant bekijkt ipv het oogpunt van de politie ofzo. goed voor 3 sterren

avatar van V

V

Fantastische film, zowel wat betreft acteerwerk als verhaal. Het script is geweldig; ingetogen, menselijk, maar nooit wordt getracht sympathie op te wekken voor de geestelijk zieke (wie dat durft aan te halen is een volslagen idioot imo, maar goed).

Wat ik zo goed vind aan de film is dat ik bij verscheidene scènes zat van 'nee, doe het niet, dat kan je niet maken, smeerlap, je verpest het voor jezelf', et cetera. Zeer effectief.

Kevin Bacon speelt geweldig, net als de rest van de cast. De frustratie druipt van zijn gezicht af. Dat meisje uit het park was ook echt bijzonder overtuigend. Dikke 4,5*

avatar van Chr.s

Chr.s

Goede film, zit uitstekend in elkaar, het acteerwerk is fantastisch, met name van Bacon wie de score zeker een halve punt omhoog trekt. Zit enkel een beetje met hetzelfde probleem als de machinist had; die typische hollywood feel. 4*

avatar van Zavo

Zavo

Gewaagde, confronterende film? Nee, eerder clichématig als je het mij vraagt.
Ik heb nooit het gevoel dat ik naar de realiteit aan het kijken was. Ieder karakter in de film is of misbruiker, of misbruikt, beetje vreemd. Het door Sedgwick gespeelde karakter is volkomen ongeloofwaardig. En Walter heeft geen enkele moeite na één ontmoeting met haar het bed in te duiken, je zou van een pedofiel toch verwachten dat hij moeite zou hebben met seksuele contacten met volwassenen. Echt een gemiste kans.
Voor iemand die elke pedofiel als een soort Dutroux ziet is dit misschien een gewaagde film, maar voor mensen met een iets genuanceerdere mening toch echt niet. Het zou pas gewaagd worden als Walter niet als een geesteszieke zou worden afgeschilderd, maar écht als een normaal mens, die niet meteen aan het eerste beste kind vraagt om op z'n schoot te komen zitten. Een hetero die zoiets bij een vrouw doet die hij niet kent zou ik ook vrij abnormaal vinden.
De uitvoering vond ik ook niet goed, de simplistische symboliek (roodkapje, "birdwatching") en de voorspelbaarheid (goh, dat zag je helemaal niet van af het eerste moment aankomen, dat hij die andere pedo in elkaar zou gaan slaan) maken dit tot een zeer matige film.

avatar van Hannibal

Hannibal

Zavo schreef:

Maar dat het zo'n goed pak slaag zou worden had je toch niet van zo'n mietje verwacht

avatar van Zavo

Zavo

Hannibal schreef:

Die andere was toch juist het mietje, die deed het met jongens.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Toch wel een redelijk goede film. Bacon vond ik erg goed. Je kon goed zien dat hij zo niet wilde zijn en zich geen raad meer wist met zich zelf. De scene met Robin in het park was zeer goed geacteerd,van beide.
Ook de rollen van Sedgwick en Mos Def voegden wel degelijk wat toe. Vooral de manier waarop Mos Def het verhaal over het kleine meisje Adele vertelt vond ik sterk gedaan.

3,5 ster

avatar van watidatga

watidatga

goed gespeelde film

al had ik op het begin het idee dat het al een oude film is

verhaal is interessant maar hoop niet dat het op de werkelijk het gebaseert is omdat ik hoop dat iemand die voor pedofilie is veroordeelt genezen is van die behoeftes voor hij vrijgelaten word

avatar van Lukic

Lukic

Behoorlijk goede film met een zeeeer goed acterende Kevin Bacon. 3,5 ster.

avatar van The_Game

The_Game

Ik houd het kort. Ik vind de film erg goed geacteerd door Kevin Spek. De film kort maar krachtig.

3.5

avatar van beyron

beyron

"The Woodsman" boodt zich aan als een zware film over een controversieel onderwerp, en dat is ook wat je krijgt. Bacon speelt indrukwekkend en tilt de film op naar een hoger niveau. Zijn prestatie laat de kijker ook echt de pijn en kwellende waarheid ervaren.

Minpunt van de film is echter dat de personages zeer zwak uitgewerkt zijn. Het personage van Kyra Sedgwick is vaag en onbereikbaar als kijker, en de keuzes die zowel Bacon als Sedgwick maken, zijn soms te moeilijk te begrijpen.

Aan het einde van de film ben je eigenlijk totaal niets opgeschoten. Geen enkel personage heeft een echte evolutie gemaakt tijdens de film en blijven vaag en onberekenbaar.

Een kleine ***1/5 om de aanpak van de film, de prestatie van Kevin Bacon en het gedurfde thema van de film.

Wat een intrigerende film. In eerste instantie dacht ik: wat is hier nou de bedoeling van? dat we medelijden krijgen met die gozer, willen ze hiermee duidelijk maken dat iedereen een tweede kans verdient, dat het eigenlijk best MEEVALT wat hij heeft gedaan, hij deed de meisjes immers nooit pijn, beweerde hij zelf.
Maar dat is het sterke van de film, die niet betoogend, maar beschouwend is: ze wil je aan het denken zetten, maar probeert je niet te beinvloeden, je mag er van vinden wat je wil.
Bovendien is het absoluut niet geromantiseerd, Walter is na 12 jaar gevangenschap nog steeds niet genezen en dus ook niet ongevaarlijk. Het is een ziekte, een obsessie die hij niet kan beheersen en mensen om hem heen hebben wel degelijk het recht om wantrouwend te zijn.
Het einde kwam onverwacht. Ik wachtte eigenlijk op het moment dat hij uit de doeken zou doen hoe het werkelijk zat tussen hem en zijn zusje en wat de rode bal daarmee te maken heeft. Er vanuit gaand dat dit een herinnering uit zijn jeugd is, maar dat weet ik eigenlijk niet eens zeker.
Nee, ik vond de film niet "af" er blijven teveel vragen over. Een ander slecht uitgewerkt punt is dat de film laat doorschemeren dat er heel wat pedofielen op deze wereld rondlopen, maar daar verder niks mee doet. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat een willekeurig meisje door haar vader misbruikt wordt. Het wordt er gewoon even bijgehaald, omdat dat toevallig handig is voor het verloop van de film. Haar verhaal doet hem (eindelijk) beseffen wat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan. Misschien heeft het hem zelfs wel doen genezen, maar de regisseur heeft er onbewust weer een nieuw probleem bij gehaald: het meisje dat weliswaar is ontsnapt aan Walter, maar thuis een vader heeft zitten die zijn poten niet thuis kan houden...
Wel ontzettend goed geacteerd door Kevin Bacon en Sedgwick mocht er ook wezen.
3.5 sterren!

avatar van marcelgg

marcelgg

SuperSideSwipe schreef:

Misschien fijn om dit soort dingen voortaan tussen spoiler-tags te zetten, dan hoef ik nog niet te weten dat ie ziek is, voor ik de film ga bekijken...

avatar van otherfool

otherfool

Een vreselijk lastig onderwerp om een film over te maken, maar The Woodsman doet het lang goed, door de problematiek langzaam uit te leggen en alle soorten emoties toe te laten. De scene met het meisje op het bankje is zo schrijnend, zo pijnlijk, zo moeilijk om te kijken... als je dat zo op film kunt zetten, heel knap.

Maar dan; de film laat in het laatste kwartier zo veel vragen open, wat moet de kijker ermee? Natuurlijk liggen de antwoorden niet voor het oprapen, en zal Bacon's karakter altijd moeten 'vechten', tegen zichzelf en de (voor)oordelen van anderen, maar iets meer van closure had ik wel prettig gevonden.

Ik eindig op 3 sterren.

avatar van Skuller

Skuller

uitstekende film, over een zeer lastig te verfilmen onderwerp ,is het kijken meer dan waard

Naomi Watts

Hele goede film. Bacon speelt goed, ook wekt de film geen sympathie op voor de 'geestelijk zieke', de film is rakend en humanistisch, ook de rest van de castleden spelen zeer overtuigend en Mos Def is toch de best acterende rapper die er op dit moment is. De film leek op vier dikke sterren af te stevenen maar de scene tussen Walter en Robin, die mij erg ontroerde, zorgt ervoor dat het 4,5 dikke sterren worden.

avatar van Art

Art

Naomi Watts schreef:

Costner speelt goed...

Ik neem aan dat je Bacon bedoeld

Naomi Watts

Dat heb ik weer. Dat kwam door de acteur-film game denk ik.

avatar van SSL-Gladiator

SSL-Gladiator

Zeer sterk acteerwerk van Kevin Bacon. Dit is echt wel een topacteur die hopelijk nog veel hoofdrollen zal bemachtigen.

Het is een intrigerende film die je blijft doen kijken. Een film die hoogstwaarschijnlijk zeer low budget was, maar die simpelweg gedragen wordt door Bacon. Een pedofiel zal normaal gezien door iedereen gehaat worden. Bacon vertoont zo goed en realistisch de innerlijke kwelling dat de grootste pedofielenhater enig medelijden zal laten blijken.

SSL-Gladiator schreef:

Dat betwijfel ik ten zeerste.

avatar van starbright boy

Knappe film. Opmerkelijk en prettig kalm gebracht. Een man die vecht tegen zijn innerlijke demonen en een ronde weet te winnen. Gedurfde film die een hoop relief geeft aan een moeilijk thema. Geen luide roep om medeleven en geen bruut monster. Zelfs bij de scene met Bacon en het meisje in het park blijft buitengwoon knap klein. Ik begrijp de kritiek op het scenario , de link met andere slachtoffers vooral enigszins, maar het stoorde mij nauwelijks, daarvoor stond er te veel sterks tegenover.

Uiteindelijk is het Bacon die deze film nog een klasse hoger plaatst met een geweldige rol.

avatar van seth gecko

seth gecko

gedurfd toch om een film te maken over zo een gevoelig thema, zeker als de protagonist nog eens zo ambigue is als hier.
mijn enige probleem is dat de film iets te braaf blijft. dat de regisseuse geen standpunt inneemt en niet met het vingertje wijst en je zelf je mening over walter laat vormen is goed, maar het geheel komt net iets te afstandelijk over om echt je bij de keel te nemen.
Enkel 1 Scene met mos Def en de scene met het kleine meisje wisten echt te ontroeren.
maar toch respect voor een kleine film over een groot zwaar thema en vooral Kevin Bacon die zijn klasse etaleert en niet een pedofiel neerzet maar een mens die worstelt met gevaarlijke demonen.

deze rol had een oscarnominatie verdiend.
best schandalig dat de film eerst zelfs niet eens een distributeur vond die de film wilde verdelen tot het lof begon te oogsten op het sundance festival.

3***

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooi en ontroerend verhaal.

Goed geacteerd van Kevin, en er zaten emotionele scene's tussen.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Geweldig acteerwerk van Bacon, de rest v.d. cast doet het ook aardig. Ontroerend, kort verhaal, weinig op aan te merken. 3.5*

avatar van Reinbo

Mooi filmpje over een niet zo mooi onderwerp... 3,5

avatar van LazyJohn

LazyJohn

Ik ben wel een voorstander van films met een realistische kijk op een thema die niet iedere dag word aangehaald. En daarom had ik ook de film gekozen in de videotheek.

De film komt misschien wat te traag op gang, en hij blijft ook wel traag. Maar toch word je meegesleepd in het verhaal van de man.

En inderdaad sterke acteerprestatie van Kevin Bacon. Wat kan die man zielig kijken zeg!

avatar van Frank7

Frank7

Lazy John schreef:

Helemaal mee eens! Hier wil ik zelf nog aan toevoegen:

Ik mis een soort keerpunt in deze film. Enig voorstellingsvermogen/fantasie is dus wel vereist. Een film over een zeer beladen thema. Maar doordat er geen keerpunt cq climax (je weet af en toe niet waar het verhaal naar toe gaat)zit in deze film haalt hij bij mij net de 4 sterren niet. 3,5 ster.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Schitterende film. Ingetogen geacteerd, het perfecte tempo en een ontzettend goede soundtrack. Bacon speelt fantastisch met veel gevoel voor subtiliteit.

'Liefhebbers' van deze film raad ik ook vooral aan te kijken naar Anklaget: zeer vergelijkbare sfeer, ook zulke mooie beelden en blinkt net zo uit in suggestiviteit (en tevens hetzelfde thema).

Zowel The Woodsman als Anklaget 4*

avatar van Guyke

Guyke

Een zeer grauwe film. Alle beelden zijn grijs, grijsgroen, grijsblauw... nooit schijnt de zon. De locaties zijn steeds grauw en deprimerend. De flat lijkt een benauwende gevangenis, de werkplaats heeft een bedroevende sfeer, de kamer van de psycholoog zou je zowaar depressief maken...

Dit alles zorgt zeker voor de juiste sfeer. Dit is dan ook een film waarin het gevoel de bovenhand neemt. Zodanig zelfs dat je gedwongen wordt partij te kiezen voor het in se verachterlijk hoofdpersonage.

Een simpel verhaal, maar zeer indringend in beeld gebracht en zeer sterk geacteerd.

Niet zo heel veel films blijven bij mij na het bekijken nog nazinderen, maar deze woodsman was er eentje.

Het trage tempo heeft in deze film een fascinerend effect.

Een sterke film.