• 9.376.964 stemmen

Met onder meer: Joris van de Sande, Hugo Metsers en Nienke Brinkhuis

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Gay

"The first Dutch film set in Amsterdam's gay scene"

Pascal en Max zijn een jong, hip homostel uit Amsterdam. Pascal (Joris van de Sande) is een arrogante soapacteur die het wil gaan maken in Hollywood en Max (Hugo Metsers jr.) is een succesvolle, narcistische televisieproducent. Max en Pascal leiden een decadent leven en maken samen met vriendin Snoes het Amsterdamse nachtleven onveilig. De champagne vloeit rijkelijk en de twee geven menig feestje in hun luxe appartement. Tijdens een van de feesten ontmoet Max de knappe Amerikaanse fotograaf Guy (Dean Reinick). Max, die al vaker vreemd is gegaan, valt voor de charmes van Guy. Voor Pascal is de maat vol en hij verbreekt hun relatie. Verscheurd door verdriet verpest Pascal een auditie. Ook Max voelt zich ongelukkig in de nieuwe situatie. Snoes (Nienke Brinkhuis) blijft de bindende factor tussen beide mannen en doet er dan ook alles voor om hen weer bij elkaar te krijgen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Mijn god wat een rotzooi. Nog nooit is zo standaard en cliché de gay scène neergezet en de halve ster die ik geef gaat dan naar Brinkhuis die er nog enigzins iet van probeert te maken, zonder als de eerste de beste hysterische relnicht over te komen. Vergeet Costa en Volle Maan, dit is erger. Slap, suf & inhoudsloos.

avatar van otherfool

otherfool

Ik moest na afloop van de belevenis 'Gay' denken aan de quote van Jay Leno, die een abusievelijk geplaatste foto van Bert en Ernie boven een stuk over homoseksueel LA als volgt becommentarieerde: 'Ik ken veel homoseksuelen, maar ze zien er allemaal niet zo uit!'

Nu wil ik mezelf niet tot connaisseur uitroepen over 'Gay life', en al zeker niet over de Amsterdamse 'Gay scene', maar bij het kijken van 'Gay - de film' vroeg ik mij regelmatig af waarom de makers toch tot in den treure stereotypen als de hopeloos hysterische, vreemdgaande, leeghoofdige relnicht portretteerde, in plaats van de homo's die ik ken - precies eendere personen als mijzelf, maar toevallig met een andere seksuele voorkeur.

Dat die tenenkrommende typetjes ook nog gepaard gaan met acteerwerk om onpasselijk van te worden (Brinkhuis!), steenkolen Engels sprekende hoofdrolspelers die de oren doen tuiten en een rol voor een persoon genaamd Guy, die zichzelf 'per ongeluk' voorstelt als Gay (dijenkletser!)... in- en intriest, anders kan ik het niet noemen.

Nol de zwerver verdiende een betere film om in op te duikelen. Uiteraard niet meer dan 0,5* voor dit stuitende wanproduct.

avatar van Legan

Legan

Extravagant, controversieel en hilarisch...

In ieder geval kan het niet hieraan gelegen hebben dat de film is geflopt. Maar des te meer aan een slechte cast die op een vrij dramatische manier erg cliché personages neerzet. Personages die zogenaamd realistisch zijn, maar zo zwaar zijn aangedikt dat ze "larger than life" zijn. Met onrealisme en irritatie tot gevolg.

Deze over the top dramatisering komt ook tot uitdrukking in zaken als de verhaallijnen en de portrettering van de gayscene. Qua cinematografie valt er nergens iets positiefs te bedenken en wat betreft de pogingen tot humor; deze zijn op z'n zachtst gezegd pijnlijk. Pijnlijk slecht.