• 9.376.788 stemmen

Met onder meer: Carice van Houten, Dragan Bakema en Mohammed Chaara

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 14 juli 2005

Plot Zwarte Zwanen

"If the passion is too intense..."

Vince is een onafhankelijke jongen die bijna nergens om geeft. Hij woont in een oude vissersboot aan de Spaanse zuidkust. Marleen is een intelligent maar dromerig meisje. Ze doet vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis in een dorp in Zuid Spanje. Hoewel Vince en Marleen elkaar niet lijken te begrijpen, ervaren zij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Er bloeit een gepassioneerde en onvermijdelijke liefdesaffaire tussen hen op. Maar op den duur begrijpen zij dat hun liefde voor elkaar hun beider ondergang zal betekenen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Quido

Iemand die weet of deze film op de een of andere manier te zien is? Op die dvd kunnen we volgens mij nog járen wachten ...

Stephan

Aangezien de trailer pagina nog steeds "under construction" is, denk ik dat-ie nooit komt.

Laat de verantwoordelijke gewoon tv maken en daarbij blijven.

Quido schreef:

Op die dvd kunnen we volgens mij nog járen wachten ...

Hoezo dat? Brengt A-film 'm niet uit dan?

Quido

Aangezien de film al sinds 2003 klaar is en begin 2005 officieel in première ging, duurt het wel erg lang. Men verwacht er kennelijk niet veel van. A-Film heeft de titel wel gedistribueerd in de bios, maar heeft (nog steeds) geen plannen voor een dvd. Op de een of andere manier ben ik hier gewoon ontzettend benieuwd naar. Die preview op de site smaakt naar meer. Vooral de muziek. Hoop op een fascinerende samenwerking van beeld en geluid. Hoewel ik, afgaande op de reacties, niet al te hoge verwachtingen moet hebben.

Ik las op de site van de Vara dat deze film gepland staat (samen met Johan) voor het komend tv seizoen van 2007-2008. Lijkt me toch wel een mooie film, ik ben benieuwd.

Ik was even aan het kijken in de tv-gids en zag daar: Zwarte Zwanen op vrijdagavond 5 september op Nederland 2 om 22:50 to 0:25.

Eindelijk dan, want ik heb 'm nog nooit gezien aangezien er geen DVD van is uitgekomen.

Stephan

Mis ik nou de logica hier? Een film met Carice in een hoofdrol... en die dan (nu ze booming is) NIET uitbrengen op DVD?

Quido

Dat vroeg ik me rond Zwartboek ook al af ... als er een moment was/is om er nog wat geld uit te slaan, is het nu wel.

avatar van gotti

Waarom staat dit niet in het tv overzicht? Had hem bijna gemist...

avatar van Hannibal

Hannibal

Excuses, ik haal de tv programmering van Cinema.nl en daar stond het niet vermeld dat ie op tv zou komen.

avatar van marwan

marwan

Waardeloze film!! ik zal niet eens de moeite nemen om dit te onderbouwen, ronduit bagger gewoon!

avatar van wwelover

wwelover

Prima film. Aardig verhaal, aardige drama en sterke acteerprestaties. Met name Carice was erg goed.

Geluid was ook goed, zeker voor Nederlandse films kennende.

Muziek en omgeving was ook erg mooi.

Ik heb me prima vermaakt, maar ik zal hem niet snel nog eens kijken.

Quido

Zakt behoorlijk in na zo'n 40 minuten. Begin beloofde veel, maar uiteindelijk valt het allemaal vies tegen. Met nóg minder dialoog was de film beter af geweest, al zeggen de vele stiltes nu vaak al vrijwel niks. Ik miste de spanning, de (liefdes)vonken, de sensualiteit, maar bovenal de passie. Met zo'n locaties, zwoele beelden en beeldschone hoofdrolspeelster mag dat toch eigenlijk niet misgaan ...

Verder een nogal clichématig, rechtlijnig en weinig inventief scenario. Cinematografie en montage waren - zeker in het begin - dik in orde, vaak sensueel en exotisch, maar vervielen vanaf het moment dat Carice in het ziekenhuis belandt in nogal oubollig huiskamerdrama-technieken. Het is het allemaal nèt niet.

avatar van gotti

Erg tegenvallend. Vond het vanaf het begin al niks eigenlijk. Enorm rare eerste tien minuten waar me vooral ontgaat wat er nou precies tussen die twee is. Want van meer dan een beetje lief glimlachen naar elkaar is eigenlijk geen sprake.

Op enkele aardige scènes na - die vrijwel allemaal op Carice's conto bijgeschreven kunnen worden - was het allemaal vooral een hoop interessantdoenerij om niks. Zwijgen om het zwijgen; ik kan er niet zo goed tegen...

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

Slaapverwekkend.

avatar van darkjaap

darkjaap

erg saai erg langdradig en en een k*t eind

carice was wel weer mooi om te zien

* *

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Niks aan, ik heb hem gisteren gekeken, het begin viel behoorlijk tegen en ik heb me eigenlijk vreselijk verveelt, Carice van Houten probeerde nog haar best te doen had ik soms het idee maar er kwam echt helemaal niks uit.

1,0* (kans op verhoging naar 1,5*)

avatar van FunkStar

FunkStar

Ik vond het een erg goeie film! Prima geacteerd ook en mooie locaties.

Weet iemand OF hij nog wel op DVD word uitgebracht?

avatar van palingroker

palingroker

Een film waar Carice is speelt (en dan ook nog naakt) krijgt van mij standaard al 3 sterren

Nee vond het een bijzonder vermakelijke film, ook al was het verhaal niet bijzonder sterk. Op en top drama en je kan je soms wel in de personages verplaatsen. Dit genre film moet je niet te vaak zien, dan blijven ze speciaal. Deze dus ook.

avatar van robertus65

robertus65

Het verhaal was inderdaad zwak, was teveel een liefdesdrama.

Ook de motieven van het een en ander blijven onduidelijk.

avatar van Martin Visser

Martin Visser

Carice van Houten subliem in film die niet van de grond komt

Dit debut van regisseur Colette Bothof lag zo lang op de plank dat hoofdrolspelers Carice van Houten en Dragan Bakema ondertussen met andere films al bekend en beroemd waren geworden. Al moest de grote roem van Van Houten nog komen en ook Bakema's glansrol in Olivier etc. was ook nog niet getoond op het witte doel. Maar de jonge en naïeve tieners die ze in deze film eigenlijk moeten spelen, kun je er als hedendaagse kijker allang niet meer in zien.

Van Houten en Bakema zijn Marleen en Vince die elkaar toevallig treffen op een Spaans strand. Marleen komt uit het niets op uit de zee alsof ze Venus zelf is. Vince zit doelloos op het strand over de zee te staren. Marleen blijkt na haar schooltijd hier naartoe te zijn gegaan om Spaans te leren en ondertussen doet ze vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis. Vince wilde de avontuurlijke autoreis naar Benin maken, maar strandde op het randje van Europa naar Afrika.

Maar wat ze precies doen in Spanje doet niet terzake, want beiden vallen zonder remming en gêne voor elkaar. Marleen en Vince storten zich vrij resoluut in een gepassioneerde relatie. Ze kennen elkaar amper of Marleen verlaat haar kamertje in het bejaardenhuis om bij Vince in een boot op het strand te komen wonen. De vonken springen ervan af, maar al snel blijkt dat er een donkere doem over deze liefde hangt. Komt het door de illegale praktijken van Vince of door de onberekenbare, hyperimpulsieve daden van Marleen?

Filmmaker Bothof kon zich aan het studiowerk en zelfs aan Nederland onttrekken, voor een Nederlandse film toch redelijk uniek. Daardoor hangt er meteen al een on-Nederlandse sfeer in de film. Het broeit op een ongekende manier. De muziek is opzwepend, de sfeer spannend en soms om te snijden en de plaatjes zijn prachtig. Bothof werkt met een minimale hoeveelheid dialogen. Ze wil vooral veel laten zien. Dat werkt de bijzondere sfeer van de film in de hand is ook tekenend voor de manier waarop de personages zich in hun liefdesrelatie hebben gestort: weinig praten, veel doen.

Hoewel de film een lust voor het oog is en de hoofdpersonen zeer goed spelen (al kan Dragema niet tegen de alomoverheersende Van Houtenop) komt het verhaal niet lekker op gang. De film lijkt vooral een karakterstudie van Marleen te worden, maar als zodanig slaagt de film niet. Het verhaal is helder, maar ondanks de zware dramatiek wordt het nergens meeslepend. Net iets meer dialogen zou geholpen hebben, zeker als het sterk geschreven dialogen zouden zijn. Net wat meer diepgang en net iets minder sfeer zou het verhaal de juiste zet hebben gegegeven. Nu is het hooguit niet onverdienstelijk en een prima film om eens te bekijken.

Quido

Eindelijk op DVD, vanaf 1 juli. Wel in een cheap-ass uitgave als ik de specificaties zo zie: geen extra's, letterboxed beeld en slechts een DD 2.0 geluidsspoor.

avatar van gotti

Zou hem graag eens herzien.

avatar van samala

samala

De eerste film met carice die ik niet goed vind......

Er gebeurd bar weinig in de hele film vooral het einde vind ik jammer, ik hou persoonlijk niet zo van open eindes.....

het had ook net zo goed een stomme film kunnen zijn in de hele film werden maar een paar zinnen gezegd.

Quido schreef:

Terwijl er met zekerheid een 5.1 mix aanwezig is.

Quido

Die de film ook aardig uitbuit in mijn herinnering. Terwijl A-Film normaal gesproken technisch gewoon prima dvd's aflevert.

Stephan

De film won een Gouden kalf voor beste geluid.

Dan snap je het niet hè? Is er eigenlijk wél iets goed gedaan met dit project?

Dat de film niet dát geworden is wat men ervan gehoopt had is duidelijk, maar het totale desinteresse is werkelijk beschamend.

avatar van bounze

bounze

De Dvd is reeds op DVD.

Quido

Dit moet echt de meest cheap-ass uitgave van A-Film ooit zijn. Simpelste menu ooit, geen extra's, DD 2.0 (terwijl er 5.1 is), geen anamorfe transfer (ook niet opgepoetst, al valt het door de leeftijd van de prent nog mee). Daar kon de Bridge 'Hollands Glorie' reeks nog een puntje aan zuigen.

avatar van Quentin

Quentin

DVD is ruk, beeld is bijzonder slecht voor een film uit 2005.