Genre: Thriller / Drama
Alternatieve titel: Wurger van Boston
Geregisseerd door: Richard Fleischer
Met onder meer: Tony Curtis, Henry Fonda en George Kennedy
Plot The Boston Strangler
"Why did 13 women willingly open their doors to the Boston Strangler?"
Boston wordt geterroriseerd door een serie moorden op willekeurige vrouwen. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, volgt de onderzoekers in hun zoektocht naar de beruchte Boston Strangler.
Albert DeSalvo
Dianne Cluny
Atty. Gen. Edward W. Brooke
Peter Hurkos
Melkor
is deze de moeite waard om uit mijn kamer te glippen om 00.35u (terwijl het geluid wel redelijk stil zal moeten staan omdat mijn ouders dan slapen en het is zonder ondertiteling) ?
petey
- 1901 berichten
pagina 888 heeft de ondertiteling (speciaal voor de slechthorenden en doven, maar ook handig als het geluid niet hard kan)
JayLunar
Mwoa, ik vond het niet zo bijzonder eigenlijk. Het verhaal is redelijk cliché en voorspelbaar, en de splitscreen-scènes (die trouwens erg ongebruikelijk waren, zeker voor die tijd) waren m.i. maar irritant. De film weet bij mij toch nog net een voldoende te scoren vanwege de ijzersterke rol van Tony Curtis.
Het einde deed me overigens sterk denken aan het einde van M
Melkor
ja maar sinds enkele maanden wil teletekst niet meer werken, ik zal goed luisteren zeker
EmDee
De Knip
Ja, dat was idd klote ja, maar voor 't eerst dat ik het tegenkwam op de BBC. Gelukkig is mijn Engels nog wel goed
neo
In 1968 was het nog niet normaal dat splitscreens werden gebruikt. Deze film kreeg hierdoor nogal wat krtitiek te verduren. Maar juist die splitscreens werken perfect, vooral op de momenten dat de moordenaar toe slaat. Begint aardig maar pas als Curtis (in een van zijn beste rollen!) om de hoek komt kijken komt de film echt tot leven. 3.5 sterren
Zombie McGruder
Joepie! Komt eindelijk op dvd!
3 maart als ik het goed heb...
savi_7
en Henry Fonda dan, hij is ook super in deze film als John S. Bottomly.
otherfool
Prachtige film met topacteurs en een zeker geslaagd splitscreen experiment. Aanrader. 4*.
Dennis Evahi
Hoe dit gefilmd is vind ik vrij hip. Zeker gezien het feit dat de film uit 1968 is. Wel een hele boeiende film, ook best schokkend. Een ziek persoon die vele levens verwoest. Ik hoef deze film echter niet voor een 2e keer te zien. Het maakt mij down...een compliment voor Tony Curtis want die speelt voortreffelijk de "Sick & Grazy fuck".
****-sterren
Floris22
De splitscreens vind ik absoluut niet storend. Ik vind het juist wat toevoegen. Ik had wat meer beelden verwacht van de moorden. Ja, dat soort beelden zie ik graag.
Curtis en Fonda zijn geweldig. 3.5*
brucecampbell
zeer intense en toch wel een beetje een gewaagde film met uitzonderlijke acteerprestaties, vooral van Curtis.
Het is moeilijk om het splitscreen effect te beoordelen, want soms was het effectief, soms een beetje storend.
Toch verdient hij voor mij een dikke 4!
Mister_Movie
Amusante film.
Het eerste deel van de film is apart weergegeven met dat splitscreen-effect. Soms totaal overbodig, maar nooit echt storend. Die eerste 60 minuten krijgen van mij 3,5* ook al, eigenaardig genoeg, gebeurde er heel weinig en waren nogal wat scenes overbodig. Maak je in deze tijd minder mee, zo'n geduldige opbouw.
Het tweede deel wordt dan wat meer psychologisch. Deze keer stoort het af en toe wel dat het zo lang duurt allemaal. Daarvoor 2,5*
In totaal 3* Geen aanrader, maar een leuke wegkijker.
Mug
Ik vond de tweede helft juist beter dan de eerste helft. Wellicht ook doordat Tony Curtis een magistrale rol speelt, wat een finale. Veelzijdig acteur.
De eerste helft wil maar niet echt op gang komen, trage opbouw, sommige scenes die te lang door'zeveren', en een paar irritante verdachten die zo uit een stripboek komen wandelen. Jammer. Gelukkig maken de montage en de overheerlijke split screens heel veel goed. De speurtocht van Fonda en Kennedy is niet echt spannend, zeker als je weet dat Curtis nog moet komen. Eerste helft 2,5*, tweede helft 4,5*. De non-Pabo-studenten weten wat mijn waardering is.
Silvio Dante
Een aardige Fleisher alweer -sinds Jan Verheyen enkele fragmentjes uit films van hem heeft laten zien (Fantastisc Voyage
), ben ik helemaal weg van de man.
Ook hier weet hij tot op een zekere hoogte een boeiend verhaal aan de man te brengen.
Uiterst reeële setting en cinematografie, maar een veel te grote klacht jegens de moord op Kennedy (kwam er niets bij kijken) en enkele originele, knullige of zelfs storende split-screens.
Ook het gerokken einde stoorde me een beetje...
Een dikke 2.5*, maar geef mij toch maar 10 Rillington Place
mikey
Docu achtige film boordevol split screens, dat vind ik dan wel weer uniek voor die tijd. daarnaast een briljante rol van Curtis als zielige engerd. De overige mannen zijn ultra macho en hebben bijzondere ondervragingstechnieken, spelen in op de sexuele afwijkingen van de gewone man met de pet en doen daarnaast bijzonder grove uitspraken over o.a. homosexuelaiteit. Waarom Fonda toch even zijn baas met het feit dat hij zwart is confronteerde, is ook niet zo duidelijk. Eigenlijk weer een typische Fleischer wansmaak productie.
Prachtig gemaakte en uitstekend geacteerd.
Het verhaal is waargebeurd en wordt als een docu getoond.
Querelle
De film begint nogal standaard, met een jaren 40, film noir achtige opbouw en de toevoeging van onnodige splitscreen technieken, maar komt aardig tot leven als het humanistische personage dat Henry Fonda speelt in beeld komt, en als de uitgebreide zoektocht naar de Boston Strangler begint. Erg boeiend ook, omdat de politie bij iedere seksueel ontspoorde verdachte langs gaat en er zo een paar grappige en bizarre subplotjes ontstaan.
Maar als uiteindelijk de boston strangler zelf in beeld komt, wordt de film Geweldig! Spannende dialogen, bevreemdende effecten en close ups, witte ruimtes en een geweldige rol van Tony Curtis. Zijn beste rol die ik gezien heb. Zo heb ik Fleischer nog nooit zien werken. Vooral die close ups doen het hem wel.
Meestal vind ik gespleten persoonlijkheden in films nogal nep overkomen, (psychische stoornissen zijn in klassieke films sowieso nogal ongeloofwaardig), maar hier vond ik het best goed gedaan, en wat de psychologische bla bla betreft, niet storend iig.
Kort hierna zou Fleischer nog 10 Rillington Place en Blind Terror maken.
Toffe film
Drs. DAJA
Een heel bijzondere thriller die met een werkelijk unieke montage op de proppen komt. Worden we in het begin gestuurd door een bizar gebruik van splitscreen om op een andere manier aan het 'scherm lezen' te wennen, kunnen we tegen het einde minuten lang naar één punt in hetzelfde shot kijken. Bovendien wordt deze bizarre schermindeling meesterlijk gebruikt om flashbacks te geven en in een aparte flow naar het verhaal te kijken. En dat verhaal is ijzersterk. Henry Fonda speelt op geweldige wijze de rechercheur die achter een seriemoordenaar aan gaat. Wordt ons in het begin chaos en spanning getoond zien we tegen het einde een ijzingwekkende tocht door een verstoorde psyche. The Boston Strangler is een waanzinnig meesterwerk en oversteeg beduidend mijn verwachtingen. Een absolute aanrader.
Henry Spencer
toch één van de beste in zijn soort. Maar misschien niet zo spectaculair. Net goed dat er es iemand dit thema weet te behandelen buiten de gewoonlijke sensatiesfeer.
De Blauwe Rijder
Slordig camerawerk en die split scenes hadden voor mij niet gehoeven. Grappig dat de Nedelandse paragnost Peter Hurkos even voorbij kwam fietsen. In die tijd had hij heel wat moorden opgelost in de VS. Pas nadat Curtis in beeld kwam werd het een echte film.
Tintelende oren.
Sfeervolle thriller met een griezelige ondertoon, die vooral suspensevol is tot Curtis arriveert. Hij speelt met verve, maar de film verandert dan nogal van toon. Een en ander wordt bijzonder in beeld gebracht door de vele split-screens, waarbij de synchroon-gesplitte audiotrack de oren al tijdens de opening doet tintelen. Een ware belevenis op stereo-gebied.
Goed.
wihu61
Eerste helft vond ik OK (splitscreen hoort ook bij de tijd waarin de film gemaakt is...).
Jammer vond ik dat je als kijker de dader plotseling op een presenteerblaadje aangereikt krijgt; spanning was daarna voor mij weg en werd het een lange tweede helft waarin enkel en alleen maar over de psyche v.d. dader gefilosofeerd werd.
Veelbelovende, sfeervolle start, tegenvallend einde.
Redlop
Nooit geweten dat Tony Curtis zo goed kon acteren. 3,5*
Querelle
Hij heeft z'n momenten. Hij is vaak in komedies en avonturen/spektakelfilms gecast, terwijl ik hem veel beter vind in film noir achtige films.
Meneer Bungel
Nooit geweten dat Tony Curtis zo goed kon acteren.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Birdman of Alcatraz
Drama, 1962