menu

Parade (1974)

mijn stem
2,12 (51)
51 stemmen

Frankrijk / Zweden
Documentaire
84 minuten

geregisseerd door Jacques Tati
met Jacques Tati, Pierre Bramma en Karl Kossmayer

In zijn laatste film leidt Jacques Tati ons als ringmeester rond in de vrolijke wereld van het circus. Met in de ring talloze jongleurs, goochelaars, dierentemmers en clowns in onnavolgbare acts. En achter de schermen spelen de schilders, bouwers en dierenverzorgers allemaal hun eigen rol. Te midden van al deze drukte voert Tati zelf enkele van zijn beroemde mime-acts uit voor het toegestroomde publiek.

zoeken in:
avatar van BlueJudaskiss
0,5
Strontvervelend. Leve de doorspoelfunctie! 1*

FisherKing
Tja, wat is dit eigenlijk ? Een registratie van een saaie televisie-uitzending, met af en toe een geslaagde grap.

Ik heb nog 't meest van 't begin genoten, een uniek tijdsdocument van de vroege jaren 70, met de kleding etc.

Maar na een tijdje gaat het dodelijk vervelen allemaal, je hebt geen idee meer, waar je naar zit te kijken.

1.5*

Dustyfan
Af en toe heel aardige, soms zelfs erg grappige momenten. Het eerste kwartier is het best, want daarna is het nieuwtje er een beetje van af.
Daarnaast geeft de film wel een terugblik op de mode van de jaren '70, waardoor het als tijdsdocument op dat vlak wel weer geslaagd is.
Maar over het geheel niet interessant genoeg om een goede film te mogen heten.

1,5
neo (crew)
Waarom wilde Tati dit maken? Deze ene vraag vat de film wel goed samen, want het is deze vraag die je jezelf steeds maar weer stelt. Het mag gezegd worden, de scenes met Tati die sketches uitvoert zijn briljant, maar dat is dan ook het enige leuke naast het stuk met de muzikanten tegen het einde. Dit had leuk kunnen zijn voor een film van circa 30 minuten met enkel wat Tati sketches. Hij maakte deze voor de Zweedse televisie.

avatar van stephan73
1,5
Wat een teleurstelling.. Ben erg gaan houden van Tati's films, maar dit is echt bar slecht..

1,5*

avatar van Brix
2,0
Mislukte film, en Tati niet waardig.
Hij is zelf wel vermakelijk in zijn sketches, maar het geheel kan mij niet boeien.
Voor mij persoonlijk heeft de film nog wel iets van meerwaarde omdat ik een aantal van de circusartiesten die meewerken aan de film nader ken.
Maar dat maakt de film op zich niet beter.
Daar kan ook ik als groot Tati fan niet meer van maken helaas.

Ik ben wel het circusgebouw in Stockholm, waar de film werd opgenomen, gaan bekijken, voor de sfeer zal ik maar zeggen.
Dat heeft wel wat.

Als excuus voor het falen van Tati met deze film kan zijn financiële situatie van destijds aangevoerd worden.
'Playtime', een van zijn meesterwerken, had hem geruïneerd, en een echte film maken kon hij zich niet meer veroorloven.
Een beetje triest dat dit zijn zwanenzang werd.
'Playtime' zou een mooier afscheid geweest zijn.

Dick2008
Om teleurstelling te voorkomen heb ik deze film maar niet bekeken. Een gedeelte van deze film heb ik wel gezien, dit was in een gedocumenteerde film 'Tati sur les pas de Monsieur Hulot' (1989). Zeer de moeite waard deze film gemaakt door zijn dochter. Naast fragmenten uit zijn films, Jacques Tati zelf ook te zien.

avatar van Brix
2,0
Dick2008 schreef:
Om teleurstelling te voorkomen heb ik deze film maar niet bekeken. Een gedeelte van deze film heb ik wel gezien, dit was in een gedocumenteerde film 'Tati sur les pas de Monsieur Hulot' (1989). Zeer de moeite waard deze film gemaakt door zijn dochter. Naast fragmenten uit zijn films, Jacques Tati zelf ook te zien.


Inderdaad, zéér de moeite van het bekijken waard die documentaire, en heel wat interessanter dan deze film.
Maar of je de film helemaal niet moet bekijken?
Je bent denkelijk geen echte Tati fan (zoals ikzelf wél ben)
Anders had je hem wel al gezien natuurlijk.
Ik geef toe dat het voor niet-fans een hele zit moet zijn...

1,5
neo (crew)
Ook voor wel-fans is het een hele zit.

avatar van Brix
2,0
neo schreef:
Ook voor wel-fans is het een hele zit.


Ook waar.

Alleen het feit dat ik enkele van de circus artiesten die aan de film meewerkten nader ken geeft het geheel voor mij nog nét ietsje meer.
Maar of de dvd om die reden nog vaak uit het doosje zal worden gehaald door mij betwijfel ik toch.

avatar van Freud
De fragmenten die ik ervan gezien heb, hebben me als groot Tati-fan overtuigd om de film níet te bekijken - het zou me verbazen als ik het goed zou vinden, dus negeer ik maar liever zijn bestaan

avatar van Kuck-x
2,0
Tati onwaardig.
Erg jammer.

avatar van Friac
2,0
Nogal saaie registratie van circusacts, aangevuld met een handvol gags die nergens echt grappig worden. Enige leuke "grap" was de mime-act van Tati wanneer hij een keeper uitbeeldt.

Enkele van de getoonde acts waren wel behoorlijk spectaculair (de jongleurs op kop), maar iets als de ezeltjeswedstrijd was dan weer te saai en te stuurloos voor woorden.
Een erg steriele film, ondanks de bonte wereld die hij in beeld brengt. Hij strandt op een ruime 2*

2*

Zelden zo verdrietig geworden van zo'n komische film.

avatar van Betamax
1,0
Heb niet kunnen ontdekken waar deze film over gaat.

1,5
De laatste film die Jacques Tati gemaakt heeft en ook de enige die ik nog niet gezien had. Hij krijgt ook wel slechte recensies dus ik was al enigszins voorbereid dat deze film zou kunnen gaan tegenvallen, ondanks dat ik best een groot liefhebber van Tati ben. Aanvankelijk viel de film me ook nog niet tegen. De sfeer is leuk en er zitten ook absoluut herkenbare Tati elementen in de film. Maar na zo'n 20 minuten al begint de film toch wat te vervelen en mis je een verhaal in de film. En zo belangrijk waren de verhalen bij de Tati films toch ook weer niet. Maar nu is het wel erg veel van hetzelfde, zonder dat je het gevoel krijgt dat het ergens naar toe gaat. Na de pauze in het circus lijkt de inspiratie ook nog eens op en wordt het zelfs best een vervelende film. Nee, dan liever toch Monsieur Hulot, en zonde dat de carrière van Tati op deze manier als een nachtkaars uit moest gaan.

3,5
En als je dit nu geen "film" noemt, maar een gefilmde show, BlueJudaskiss, FisherKing, Dustyfan, neo, stephan73, Brix en alle anderen? What's in a word?

avatar van Roger Thornhill
3,0
Ach, zo beroerd is het nou ook weer niet; zoals mijn voorganger ThomasVV al zegt kun je Parade ook gewoon beschouwen als de registratie van een circusvoorstelling met een paar grappige absurdistische momentjes, zeker niet briljant maar ook niet slecht. Naast de fraaie stukjes Tati (voetballer, bokser, tennisser en paard) zijn de jongleurs met hun kwasten eveneens indrukwekkend, en de acrobaten bij de springkast hebben me eigenlijk ook wel vermaakt. Soms valt de film een beetje stil (zoals wanneer Tati z'n enigszins gênante dansje op No age for rhythm doet), en gedurende de tweede helft van de show gaat de vonk er iet of wat uit, maar als geheel is dit voor mij toch een vriendelijke en onderhoudende voetnoot bij een prachtige carrière die helaas te weinig films heeft opgeleverd – maar dat kwintet speelfilms is dan ook van uitzonderlijk niveau. (En om die man die in het begin op verzoek van de toeschouwer achter hem zijn brommerhelm afzet moet ik nog steeds lachen.)

Gast
geplaatst: vandaag om 17:09 uur

geplaatst: vandaag om 17:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.