• 9.371.006 stemmen

Yasaeng Dongmul Bohoguyeog (1996)

Drama / Misdaad | 105 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Alternatieve titels: Wild Animals / 야생동물 보호구역

Oorsprong: Zuid-Korea

Geregisseerd door: Kim Ki-duk

Met onder meer: Ryun Jang

Gesproken taal: Koreaans en Frans

Plot Yasaeng Dongmul Bohoguyeog

Cheong-hae woont al een tijd in Parijs en probeert via kruimeldiefstal z'n eigen atelier bij elkaar te krijgen. Een van z'n slachtoffers is Hong-san, die zojuist in Parijs aangekomen is. Wanneer Hong-san hem van een paar belagers ontdoet, raken de twee Koreanen bevriend. Ze willen het samen groots aan te pakken en sluiten zich aan bij een groep criminelen.

Verhaaltje hier slaat nergens op, maar nu niet echt in de stemming om het aan te passen.

Anyway, Koreanen in Parijs, da's zowat het concept van deze film. Ki-Duk bewijst dat er meer is dan fake, opgepolijste kutcinema in Korea. Heel stukje ruwer dan wat er tegenwoordig uit dit land komt, maar wie Ki-Duk's latere film gezien heeft, weet wel ongeveer wat hij kan verwachten.

Leuke, maar obscure personages. Geen zwart/wit in deze film, ook weinig sympathie voor de personages, dus mensen die daaraan waarde hechten, wees gewaarschuwd. Daarnaast veel naakt, dus wie mij de minste borst de lakens over z'n hoofd trekt kan ook maar beter een andere film kijken.

Zeer goeie film, die boeiende personages koppelt aan een interessant, hoewel licht voorspel, verhaal, en die dit alles mooi weet te registreren. Muziek ben ik wat minder over te spreken, maar da's verder maar een klein minpuntje.

avatar van Dopke

Dopke

Weer een erg fijn filmpje van deze veelzijdige man.

Ik lees net bij de mini biografy van Kim dat hij van 1990 tot 1992 fine arts heeft gestudeerd in Parijs. Ik vraag me af of de film als ode aan de stad bedoeld is, of meer bezien moet worden als een verkapte afrekening Dit is in ieder geval niet Parijs op zijn mooist, maar tegelijkertijd speelt kunst toch wel een aardige rol in de film.

Overigens jammer dat de vis in de poster een erg sterke scene weggeeft.

avatar van belchinees

belchinees

Mijn 12e kim ki-duk bij deze.

Komt nog niet in de buurt van zijn latere werk, maar is met deze toch al goed op weg. Heb eigenlijk nog geen enkele 'slechte' van hem gezien.

Toch wat kritiek:

De hele tietenshow was niet echt nodig vond ik, een beetje overdreven (veel) in beeld gebracht.

Het frans van Cheong-hae was bijna zo slecht als dat van de gemiddelde Nederlander, maar ik neem hem dat niet kwalijk.

De cover spoilt een stukje uit de film, waarom hebben ze dat in hemelsnaam gekozen.

avatar van niethie

niethie

Gaat al een stapje meer in de goede richting in vergelijking met zijn voorganger (Ag-o) maar er valt nog steeds genoeg op aan te merken. Zo vond ik het verhaal en de locaties (Parijs) nogal ongewoon, zeker voor Duk zijn doen. Het eerste half uur vond ik matig, Cheong-hae en Hong-san draaien maar een beetje om elkaar heen zonder dat er echt veel gebeurde, sommige momenten neigde zelfs naar slapstick en dat ging er bij mij niet echt in. Gelukkig kwam er daarna wat meer vaart in en nam het plot wat interessante wendingen. Maar helaas blijft het wat beheerst en zijn de personages lang niet zo boeiend als in Ki-duk's latere werk. Film kent ook de eerste finale in de beste man zijn oevre waar ik niet direct van ondersteboven was, vond het meer een anti-climax en het deed me daarom ook niet echt veel. Ik kan er nog net een voldoende uit halen omdat het verder helemaal niet zo'n slechte film was, maar het nipt.

avatar van Black Math

Black Math

Een wat gepolijstere film vergeleken met Kims vorige, maar bevat desondanks naar mijn smaak wat minder memorabele shots. Ik vond het einde wel mooi met al het bloed wat wegspoelt en ook de shots in de peepshow waren aardig, de reflectie op het glas werkt als een soort overlay wat een mooi shot geeft met de aanwezige belichting. Voor de rest was het grotendeels niveau tv-film wat mij betreft.

Vond ik in Ag-o al dat de mensen relatief veel praten voor een film van Kim Ki-duk, dat is hier niet veel veranderd. Zal ook wel aan de ongewone locatie Parijs liggen. Best wel interessant de verwikkelingen, maar ik heb het idee dat het een stuk compacter had gemogen. Op een gegeven moment waren de karakters en hun motieven wel duidelijk, en dan voelen extra scènes om de karakters verder uit te diepen aan als overbodig en saai. Ik moet trouwens zeggen dat het me verbaasd hoe mooi een witgeschilderde dame kan zijn. Vooral als ze er gewone kleding bij draagt, dat geeft nog meer het gevoel van een standbeeld dat tot leven is gekomen.

Een pijnpuntje is de soundtrack. Was die in Ag-o nog gewoon nietszeggend, hier was het af en toe melig en af en toe overdreven dramatisch.

Kan nog zeker niet tippen aan het latere werk van Kim, maar zeker interessant om eens gezien te hebben. 2,5*.