Genre: Actie / Avontuur
Met onder meer: Matthew McConaughey, Steve Zahn en Penélope Cruz
Gesproken taal: Engels, Frans en Arabisch
Releasedatum: 14 juli 2005
Plot Sahara
"Adventure has a new destination."
Dirk Pitt wordt op een onmogelijke missie gestuurd naar Afrika. Hij verzeilt in een ingenieus maar gruwelijk complot van een meedogenloze Franse industrieel en een West-Afrikaanse dictator. Een epidemie en een gifschandaal vormen een directe bedreiging voor al het leven op aarde. Pitt wordt gevangen genomen door een vijandige stam, ontsnapt op een sensationele manier en staat te voet en met een minimum rantsoen aan water aan de rand van de Sahara. En er is geen weg terug.
Dirk Pitt
Rudi Gunn
Dr. Frank Hopper
Imam
Oshodi
Aangename avonturenfilm, prachtig in beeld gebracht. Komt langzaam op gang en heeft te weinig tempo om de hele tijd te boeien, maar daarentegen is de film wel zorgvuldig opgebouwd en is het ook wel eens fijn om niet bestookt te worden door een MTV-achtige montage. McConaughey en Zahn zijn uitstekend gekozen; Cruz is helaas doorlopend irritant.
Chainsaw
Tegen mijn verwachtingen in was dit toch een best amusant filmpje. Een portie goede humor en prima actie, de film ziet er uitstekend uit en kijkt erg lekker weg. Soms is het allemaal misschien wat over-the-top, maar het blijft allemaal gelukkig met een vette knipoog en hierdoor blijft Sahara vermaken. McConaughey is een prima keuze voor de hoofdrol en doet het erg leuk. Ook Zahn, die weer doet waar hij goed in is en voor een hoop comic relief zorgt, is op zijn plek en Wilson en Macy vertolken leuke bijrollen. Alleen erg jammer (ik heb het hier al verscheidene keren voorbij zien komen) van mevrouw Cruz. En ik stoorde me niet alleen aan haar weinig boeiende en niets toevoegende personage, maar ook aan haar erg matige acteerwerk. Maar goed, verder doet Sahara wat ie moet doen; vermaken met over-the-top lol. Overigens ook een prima soundtrack van Clint Mansell.
3,5 sterren.
Madecineman (moderator films)
Vond het een heel behoorlijk actie-avontuur Sahara, niet bijzonder goed maar gewoon leuk vermaak om op vrijdagavond onderuitgezakt op de bank te bekijken. Film ziet er gewoon goed uit met een aantal prima woestijn opnames. Acteerwerk van beidde heren is ook best te pruimen vond het gekibbel tussen die twee best vermakelijk. En ja, over Cruz is al veel gezegd hier maar ik doe het gewoon nog maar een keer want wat is die vervelend irritant. Heb eigenlijk nog nooit een fatsoenlijke acteerprestatie van die dame gezien echt een zeer overschatte actrice imo en ook hier voegt ze weer niks toe aan mijn filmbeleving.
Toch vindt ik Cruz niet het grote minpunt van de film. De film loopt een beetje mank op het plot dat niet altijd even logisch is, veel te vaak op toeval berust en mij ook niet overal even goed uitgewerkt leek. Jammer. Wat een beetje avonturenfilm ook nodig heeft is een aansprekende "bad guy", en die miste ik hier ook wel een beetje.
Toch geef ik de film 3 goede sterren al was het alleen maar omdat het eindelijk weer een actiefilm is waarbij ik niet het idee had de helft van de tijd naar een videoclip te zitten kijken.
Mug
Pretentieloze vermakelijke mix van James Bond (de bad guys, over-the-top actie) en Indiana Jones (de schatzoeker). Helaas zijn de grappen van de verplichte side-kicks niet altijd op niveau.
Verder dient er even opgemerkt te worden dat de film een verfilming is van een boek uit 1992, toen er in Mali daadwerkelijk een dictatoriale generaal aan de macht was. Anno deze eeuw heerst er democratie (en is de burgeroorlog voorbij). Dit om even enkele vooroordelen omtrent Mali weg te halen.
Opmerkelijk voor deze Hollywood produktie is de soundtrack die niet alleen bestaat uit ouwe-lullen-rock (Lynyrd Skynyrd, Steppenwolf etc.)...maar ook Afrikaanse toppers als djembé-trommelaar Mamady Keïta en de Malinese sterren Oumou Sangeré en Afel Bocoum. Iets meer Malinese desert blues (ipv Sweet Home Alabama) zou niet misstaan hebben.
Een prettige 3-sterren-film.
hellblazer93
Op zich wel redelijke film, maar hij kwam moeilijk op gang en Steve Zahn paste niet goed in de film vond ik.. Het acteerwerk zelf was nog wel redelijk van de meeste personen. Ook paste de muziek wel in de film, maar het is allemaal zo doorsnee en cliché gemaakt.. Wel vermakelijk als je niets te doen hebt en verstand op 0 hebt.
Cijfer is een 6 (3* dus).
Zeker geen slechte film, maar ook verre van een uitblinker. Dirk Pitt vind ik trouwens maar een nepfiguur. Een slechte Indiana Jones ripoff....nja.
Het verhaal was wel geinig, maar was nergens super doorgedacht. De aanwezige actie was wel goed en het compenseerde het niet te bijzondere acteerwerk.
De film krijgt toch een kleine voldoende van me: 3*
Flauw avonturenfilmpje gemaakt voor een breed publiek.
Enigszins zielloos maar absoluut onderhoudend, is deze avonturenfilm met sterrencast. Erg voorspelbaar en clichématig en, helaas, weinig vermakelijk.
Legan
Hoewel niet echt goed ontvangen door publiek, had ik, mijn smaak kennende, er toch enige 'verwachtingen' bij. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Verwacht hier geen National Treasure goes Afrika avontuur, maar gewoon een simpel avontuurtje met een technologisch randje dat zichzelf veels te serieus neemt en te over-the-top gaat.
13 in een dozijn avonturen verhaal. De film is best te bekijken maar blinkt nergens in uit. Dit is ook een typische film die je snel vergeten bent.
Het is moeilijk om een nieuwe avonturenfilm niet met Raiders of the Lost Ark te vergelijken. Destijds werd de lat voor zo'n film zo hoog gelegd dat er eigenlijk niet meer overheen te springen is. Dat Sahara dat ook niet doet verwonderd dan ook niemand. Maar los van de vergelijking is Sahara op zich best een vermakelijke avonturenfilm. Ondanks dat het verhaal wat rommelig in elkaar zit, bevat de film een heel aantal goede actiescènes, leuke dialogen en soms lekker overdreven ontploffingen, omdat de film zichzelf gelukkig niet altijd even serieus neemt. De hoofdrolspelers spelen enthousiast en vooral Steve Zahn werkte mij af en toe behoorlijk op de lachspieren. Hij is sowieso altijd wel leuk in bijrollen. Als tussendoortje is dit gewoon een leuke film, waarbij je rustig je verstand even op nul kunt zitten. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt en dat is voor mij bij films als deze toch het belangrijkste.
OlafK
Sahara is een vrij flauwe avonturenfilm die van alles net te veel mist. Het verhaal mist net te weinig structuur voor een dergelijk filmpje, de acteerprestaties voelen te geforceerd, de actiescènes zijn niet indrukwekkend...
Aan de andere kant is het ook niet zo dat de film moeilijk uit te zitten was. Sahara kijkt namelijk best goed weg. Sommige scènes zijn daarnaast ook best grappig (Steve Zahn's hoofd alleen al werkt vaak op de lachzenuwen). Ik kreeg dan ook niet het idee dat Eisner deze film heel serieus bedoeld heeft en dat komt de film wel ten goede. Het commentaar dat de film zichzelf te serieus neemt, begrijp ik dan ook niet zo...
Kortom: matige film met enkele lichtpuntjes. 2 magere sterren.
maxo922
Geinig filmpje. Misschien wel iets te overdrevenen en cliché, wat het avontuur deel betreft, maar hij is vermakelijk. Ook met af en toe een leuk lolletje erin.
Over de top, maar vermakelijk. * 3,0
Prima avontuur / actie film met mooie locatie' s.
Goed geacteerd.
Leuke actie scene's
Verhaal loopt goed
3,5 ster
gjnt
Leuke film voor tussen door en om gezien te hebben. Zowel de film als het verhaal mist net dat stukje extra om de film boven het gemiddelde te laten uitstijgen.
Lennert
Aardig, maar tegelijkertijd is het overduidelijk dat deze film gedoemd was om een box-office flop te worden. De personages zijn eigenlijk hele vervelende types (McConaughey en Zahn) of worden vervelend neergezet (Cruz met haar irritante gekrijs) waardoor het moeilijk is ook maar een moment een beetje interesse in hun keuzes te tonen. Ook de badguys komen niet veel verder dan een standaard James Bond schurk en een stereotype Afrikaanse krijgsheer die in geen van beide gevallen ook maar een moment echt overtuigend overkomen.
Wat de film wel biedt is een hoop vermaak, mooi geschoten omgevingen en actie die eigenlijk best goed te behappen is. Jammer van het verder waardeloze script en het acteerwerk, Sahara is in dat opzicht gewoon puur vermaak zonder enige vorm van diepgang.
Best nog niet zo slecht eigenlijk. Het blijft natuurlijk een copycat van de Indiana Jones films, maar het is minder naar kids gemikt zoals National Treasure of Lara Croft. Steve Zahn valt voor een keertje mee en ook McConaughey heeft al erger gedaan. De rest doet het zoals de gehele film. Niet slecht, maar nogal kleurloos. De film kent z'n rustige momenten en de actie op de juiste momenten. Een pak korter had de film wel goed gedaan en iets meer enthousiasme misschien. Het bijft een brave avonturenfilm. Maar soms is dat genoeg.
Matige film waarin een avonturier en zijn maatje op zoek gaan naar een verloren schat. Een vrij inspiratieloze avontuurlijke actiefilm die er veel te lang overdoet voordat het plotje boeiend begint te worden. Ook is de humor nogal voorspelbaar. De cast is nog wel aardig en ook zien de actie-scenes er wel goed uit.
Tarkus
Leuke actiefilm, met de nodige humor. Heeft me geen moment verveeld. Ook een goede soundtrack.
Eens opnieuw bekeken en nog steeds een leuke film met een prima cast.
Ook het avontuurlijke verhaal zit wel goed, nooit saai en boordevol actie.
Het was een hele tijd geleden dat ik deze film had gezien, maar blijf het een aanrader vinden.
Kortom: leuk, spannend en actie van begin tot einde.
Mars4i
Qua entertainment zou deze film wel 3 of 3.5 sterren verdienen. Maar het scenario is zo zwak dat ik er maar 2.5 sterren voor wil geven. En als je er dan toch een wetenschappelijk tintje aan wil geven, zorg er dan in ieder geval voor dat dat een beetje klopt. Wetenschappers die het verschil tussen een virus en een gif niet herkennen. De effecten van het gif op de mens slaan nergens op(o.a. rare ogen). Dat zo'n gif de hele wereldzeeën zou kunnen besmetten slaat nergens op. De genoemde chemicaliën zeker niet. Die chemicalien geven ook een langzame dood (b.v. Kanker). Op de vaten met chemisch afval staan tekens voor radioactiviteit. Als je deze met (zonneenergie) zou verbranden aan de open lucht, dan is de watervervuiling maar een bijzaak. etc.... Sorry misschien teveel wetenschapper, maar dit haalt voor mij de lol uit de film
Kondoro
Sahara
Redelijke actie film waar ik in eerste instantie een Avontuur/Familie film had verwacht. Nee, ik heb niet gekeken naar de plotomschrijving.. Ook niet naar de trailer o.i.d. maar ben er gewoon hupsakee ingegaan. En daar trof ik dus een actie film aan.
Matthew McConaughey speelde een redelijke rol met lekkere actie scene's. Acteerde redelijk en was leuk om naar te kijken! Steve Zahn ken ik van de film A Perfect Getaway (2009) , wat een redelijke leuke film is. Ook hier acteert hij leuk, net zoals daarin.. Penélope Cruz, mooie meid, acteerde leuk.. Ik vond dat ze eigenlijk allemaal niet slecht acteerden
!
Het verhaal van de film was leuk, beetje indiana jones style maar zeker niet verkeerd om naar te kijken. Heb best wel genoten van het verhaal, echter vond ik dat de film beetje moeilijk op gang kwam naar mijn mening. Na mate de film door gaat komt er meer actie en begint het wat leuker om naar te kijken... Het concept is prima te doen.. Leuk om een keer gezien te hebben, gekeken via Netflix Nederland!
Glennekeeeee
Sahara moest een start van een nieuwe franchise worden, toen de film in de bioscopen verscheen werd al snel duidelijk dat dit een probleem ging worden. Dat de mensen niet naar de bios gingen omdat het hen niet echt aansprak is niet het enige probleem van deze film om de franchise op te zetten, de kwaliteit van de film was daar toch ook éen van.
Met Matthew McConaughey, Steve Zahn (altijd goed in bijrollen) en de steeds aannemelijke Penelope Cruz had de film nochtans een gouden drietand. Het was dan wel nog niet de zoals nu allom geprezen McConaughey, voor dit soort films had hij zeker al genoeg laten zien. Een budget van $130 miljoen was in 2005 nog steeds bij de duurde voor een simpele blockbuster dus de makers hadden hier veel hoop op. Maar na 125 minuten vraag je je al af waar dat geld naartoe is gegaan. De drie hoofdacteurs met overigens een leuke bijrol van William H. Macy waren zeker in die tijd (nu nog niet lijkt me) nog niet de duurste van de hoop en qua actie was het nu ook niet overdadig en constant aanwezig, er had dus meer mee kunnen gedaan worden.
Maar misschien eerst enkele pluspunten: De cast is top. Vooral de chemie tussen Zahn en McConaughey was top en zorgde voor enkele geslaagde komische taferelen. Cruz hebben we al beter zien spelen en diende hier enkel voor het mooie uitzicht, al hadden ze dan wel wat betere outfits mogen kiezen want in die poffe broeken zagen we zelfs geen schim van een mooie kont. Ook het feit dat het romance-gegeven toch redelijk achterwege bleef en zeker niet als een volwaardige verhaallijn gebruikt werd is de makers te feliciteren. In dit standaard verhaaltje was dit al een twist op zichzelf. Ook de badguy stelt niet veel voor en zag je al vanaf zijn eerste verschijning hoe de film ging evolueren. Een ander zeer sterk punt, was het camerawerk. Schitterende beelden met een perfect gebruik van het landschap. Hoe ze natuurlijk enkele sprookjesachtige shots hebben kunnen maken was schitterend om zien, alleen jammer dat bij de actiescènes dan zo een standaard en rommelig werk gebeurd is dat het in z'n geheel als balans toch niet bovengemiddeld is.
Wat ik raar vind is dat je zo een plannen hebt met deze personages en anderzijds dan zo een simpel, standaard, onnozel verhaal neerschrijft dat we al 100 000 keer gezien hebben en het dan écht op z'n meest clichés brengt. Het is te vergeven bij schamelijke producties als The Librarian of konsoorten maar bij films met dit budget onvergeeflijk. Veel films kunnen dit dan nog verbloemen met veel en verbluffende actie maar dat kan deze film ook niet. De actie is uiteen gesponnen, nooit langdurend op de finale na die enigszins even duurt maar nooit echt memorabel en zeer voorspelbaar. Het maakt van Sahara een film waar veel potentieel in zit maar uiteindelijk te veel zaken verkeerd aangepakt zijn.
Sahara is op z'n best een vermakelijke (actie)komedie met vooral een uitstekend mannelijk duo die voor de geslaagde komische elementen zorgt. De actie is er, maar nergens overweldigend en nogal voorspelbaar en in de tussenpozen is vooral het camerawerk dat perfect gebruikt maakt van het decor een extra pluspunt en onderhoudende factor.
Gang_Star
Met een leuke cast die ook goed elkaar is ingespeeld bevat Sahara een behoorlijke hoeveelheid actie en de nodige humor. Het verhaal is niet bijzonder maar als totaalplaatje vermaakt de film. De film is leuk om eens gezien te hebben, maar meer dan dat vind ik het niet.
Willem2012
Nou niet direct een aanrader.Beetje voorspelbare acties en een mager verhaal met af en toe mooie beelden van de woestijn.
Nee..dit was niet wat ik had gedacht.
blurp194
Mis op alle fronten.
De film irriteert al bij de opening - waarbij er minutenlang niets gebeurt. Misschien bedoeld om de kijkers nog even hun popcorn op te laten kauwen voordat het ‘begint’, tenminste, zo komt het op me over. Maar daarna wordt het niet beter. De karakters zijn meh, zo’n beetje de hele cast is miscast en overtuigt geen moment, het verhaal hangt van nonsens aan elkaar, de actie klopt niet, en de soundtrack is me als nagels op een schoolbord - veel te opdringerig, en elke keer weer een volstrekt verkeerd liedje.
Pas in de laatste 15 minuten komt er nog een beetje wat uit, maar te laat. Wat zal ik zeggen. Het boek zal wel beter geweest zijn - het staat me niet heel duidelijk bij of ik dit deel ook gelezen heb. Elk van de acteurs kan heel, heel veel beter. Zelfs de regisseur kan beter.

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

Paramount deelt trailer van de Taylor Sheridan-serie 'The Madison' met Kurt Russell

Stardust

Ladder 49
Actie / Drama, 2004

Hidalgo
Avontuur / Actie, 2004
burgeroorlogafrikagebaseerd op boekstrandschatsterven en doodschipwarlordschattenjachtsahara desertrescue missiondokterwetenschapperauto achtervolgingwoestijnexplorerhistorical eventtyrantironclad ship adventureramerican civil wartuareg plagueafrican tribemalitreasure hunterlagosriver nigerunexplained deathsworld health organization amusedexhilaratedformer navy sealconfederate shipneurologisthistorical artifacts