Genre: Actie / Avontuur
Met onder meer: Matthew McConaughey, Steve Zahn en Penélope Cruz
Gesproken taal: Engels, Frans en Arabisch
Releasedatum: 14 juli 2005
Plot Sahara
"Adventure has a new destination."
Dirk Pitt wordt op een onmogelijke missie gestuurd naar Afrika. Hij verzeilt in een ingenieus maar gruwelijk complot van een meedogenloze Franse industrieel en een West-Afrikaanse dictator. Een epidemie en een gifschandaal vormen een directe bedreiging voor al het leven op aarde. Pitt wordt gevangen genomen door een vijandige stam, ontsnapt op een sensationele manier en staat te voet en met een minimum rantsoen aan water aan de rand van de Sahara. En er is geen weg terug.
Dirk Pitt
Dr. Frank Hopper
Imam
Oshodi
Jordyvs
Was hem aan het kijken en halverwege dacht ik echt van "gadverdamme ik ga naar bed toe" maar toen zei mijn moeder "ah Joh blijf nog even kijken" en dus deed ik dat, en daar was ik 8eraf best blij mee, bleek een erg vermakelijke film te zijjn
The Goss
Ai, Ai, Ai.
Ik heb het boek gelezen, voordat de film ook maar gemaakt is. Ik heb gelezen dat Cussler medewerking verleend heeft aan de film, maar ik denk echt dat hij daar spijt van heeft gekregen. D'r klopt echt geen moer van het verhaal in de film ten opzichte van het boek. Ik begrijp dat je concesies moet doen in een film, maar dit was te erg voor woorden. Het geweldige van het boek en van bijna alle boeken van Cussler is dat er eerst ver in de geschiedenis gegraven wordt om het verhaal een plot te geven, maar dat heb ik in de film enorm gemist. De film hangt van toevalligheden aan elkaar. Daarnaast is de grote voorliefde van Pitt (en Cussler) oude auto's. Je ziet hem in de film geilen op een oude auto, maar je hebt als je de boeken niet kent geen enkel idee waarom.. De 'humor' in de film (daarmee bedoelen ze de onderlinge woordenwisselingen tussen Giordino en Pitt) is in de boeken geweldig, maar kwam in de film zeer matig en geforceerd naar voren.
en over Penelope Cruz wil ik het al helemaal niet hebben.......
Al met al hoop ik niet dat ze ooit nog een boek van Cussler gaan verfilmen.
Tarkus
Leuke actiefilm, met de nodige humor. Heeft me geen moment verveeld. Ook een goede soundtrack.
Ericjuh
zwakke film.. kad er veel meer van verwacht.
leuk dat Dirk naar die boot zocht, maar wat is nu werkelijk de toevoeging van het schip in de film.
De humor vond ik wel goed, maar het kwam een beetje gemaakt over. De grappen zag je al ver van te voren aankomen.
zelf vind ik het een magere mengelmoes van james bond en indiane jones. (alhoewel het laatste alleen de zoektoch t naar de boot is)
helemaal jammer vond ik dat de boot er op het laatst nog even ingedrukt moet worden. ze gaan met diamite gooien en opeens ligt het hele schip ontblood boven het sand.
Ook ben ik er nog steeds niet achter waarom iedereen doodgegaan is. en waarom het schip in het begin de motor moest stilleggen.
overigens vond ik de ondertiteling van de dvd behoorlijk irritant lezen. (zinnen die zomaar afgebroken worden of moeilijke woorden die niet op zijn plaats waren).. Deze dvd heb ik legaal gekocht!
matige film en krijgt 2 steren
Chainsaw
Tegen mijn verwachtingen in was dit toch een best amusant filmpje. Een portie goede humor en prima actie, de film ziet er uitstekend uit en kijkt erg lekker weg. Soms is het allemaal misschien wat over-the-top, maar het blijft allemaal gelukkig met een vette knipoog en hierdoor blijft Sahara vermaken. McConaughey is een prima keuze voor de hoofdrol en doet het erg leuk. Ook Zahn, die weer doet waar hij goed in is en voor een hoop comic relief zorgt, is op zijn plek en Wilson en Macy vertolken leuke bijrollen. Alleen erg jammer (ik heb het hier al verscheidene keren voorbij zien komen) van mevrouw Cruz. En ik stoorde me niet alleen aan haar weinig boeiende en niets toevoegende personage, maar ook aan haar erg matige acteerwerk. Maar goed, verder doet Sahara wat ie moet doen; vermaken met over-the-top lol. Overigens ook een prima soundtrack van Clint Mansell.
3,5 sterren.
Rianneke_Dan
Ik vond het niet veel aan, het verhaal is te zwak en ik vond hem te gemaakt.
Ik had er zeker meer van verwacht. jammer..
Madecineman (moderator films)
Vond het een heel behoorlijk actie-avontuur Sahara, niet bijzonder goed maar gewoon leuk vermaak om op vrijdagavond onderuitgezakt op de bank te bekijken. Film ziet er gewoon goed uit met een aantal prima woestijn opnames. Acteerwerk van beidde heren is ook best te pruimen vond het gekibbel tussen die twee best vermakelijk. En ja, over Cruz is al veel gezegd hier maar ik doe het gewoon nog maar een keer want wat is die vervelend irritant. Heb eigenlijk nog nooit een fatsoenlijke acteerprestatie van die dame gezien echt een zeer overschatte actrice imo en ook hier voegt ze weer niks toe aan mijn filmbeleving.
Toch vindt ik Cruz niet het grote minpunt van de film. De film loopt een beetje mank op het plot dat niet altijd even logisch is, veel te vaak op toeval berust en mij ook niet overal even goed uitgewerkt leek. Jammer. Wat een beetje avonturenfilm ook nodig heeft is een aansprekende "bad guy", en die miste ik hier ook wel een beetje.
Toch geef ik de film 3 goede sterren al was het alleen maar omdat het eindelijk weer een actiefilm is waarbij ik niet het idee had de helft van de tijd naar een videoclip te zitten kijken.
voska
Leuke film! Maar meer ook niet. Zahn vond ik wel grappig.
Goeie zaterdagavond film.
Ravenstein
Als groot liefhebber van de Dirk Pitt-boeken van Clive Cussler was ik teleurgesteld in de eerste film naar één van z'n boeken (het redelijk saaie Raise The Titanic) en hoopte dus een betere verfilming van Sahara.
McConaughey als Pitt vind ik ten eerste al geen goede keuze. Hij doet totaal niet denken aan de Pitt uit de boeken, maar eerder aan een "surf-dude". Iemand als een iets jongere Michael Nader (remember Dex Dexter uit Dynasty?) of zelfs Hugh Jackman (die bijna tekende voor de hoofdrol) zie ik eerder als Pitt.
Het erg boeiende verhaal uit het boek (dat ook meer actie bevat en avontuurlijker is dan dat van de film) wordt volledig afgebroken en terug opgebouwd als een simpel en soms verwarrend avonturenverhaaltje.
Waarom niet gewoon het boek volgen? Dat was erg goed, maar wat ze er hier van gemaakt hebben is gewoon een rommelig boeltje.
De film zag er goed uit en laat zich vlotjes bekijken, maar daarmee is het meeste ook wel gezegd. Ik kan me moeilijk voorstellen dat fans van de Pitt-boeken hier door gecharmeerd zullen zijn.
Om op degelijke manier een boek van Cussler te verfilmen is het nodige budget nodig en dat was zeker aanwezig, maar er wordt weinig zinnigs mee gedaan.
Ik blijf er bij dat de verhalen met het duo Pitt-Giordino stof blijft om goeie films van te maken, maar als ze echt niet beter kunnen dan dit en Raise The Titanic, dan mogen ze er van mij gerust al mee stoppen.
Het boek is een dikke 4/5, misschien zelfs een 4,5/5 waard, en hoewel ik geneigd ben om de film een 2 te geven, krijgt hij toch nog met moeite een 2,5 omdat hij op een erg knullige manier toch nog in staat is om enig entertainment te bieden.
cosmos
1 en een half uur ...niet lang
hoe wil je alles wat Cussler in honderduizenden woorden verhaald samenvatten in 92 minuten?
wat dat betreft...oké
leuke film voor tieners
niet voor niets gratis bij zegeltjes van een groot TANK station
AardeWerk
De Ondertiteling van de (legale) dvd is inderdaad slecht. Slordige vertaling, halve zinnen en soms worden engelse teksten gewoon engels ondertiteld. de film is best spannend en kent heel wat (te gekke) actiemomenten. Het verhaal is een beetje los zand (rommelig is het woord) , net als de Sahara zelf trouwens. Het lijkt alsof de film anderhalf keer zo lang had gemoeten om net iets meer body en power te hebben. Maar vanwege de stunts en actiemomenten toch nog 3* (o ja, ook omdat mijn zoontje van 10 hem zo fantastisch vind).
Lou00
Redelijke actiefilm, maar het gaat allemaal wel heel makkelijk een snel. de Nederlandse ondertiteling inderdaad ontzettend slecht. Verder niet veel over te melden. Zeker niet de moeite waard om nog een keer te kijken.
Rujar
de Nederlandse ondertiteling inderdaad ontzettend slecht
Joehoe??
Carolientjuh14
Ik vond t best een leuke film, maar ook niet meer dan dat...3*
sirmixalot
leuke film .. beetje lang begin en iets te rommelig op het eind maar heb me toch vermaakt door goeie actie momenten en goeie grappen ertussen
Zahn: my hat!! I Lost my hat (stuk of 3 keer
)... 3*
Jorick
Over het algemeen een vermakelijke en avontuurlijke film met hier en daar leuke actiescenes, maar toch heeft de film ook z'n mindere momenten. Al met al 2.5*
seanpuffy
goede film en goed geacteerd van matthew al zeg ik het zelf want kan de acteur op zich niet zo goed af.
**3**
JockeyFull
Oh boy, hier heb ik tegen wil en dank moeten naar kijken bij enkele vrienden.
Typisch actie/avonturenfilmpje, zelfs van de slechte soort. Heel,heel saai.
Normaal gezien post ik niet zo snel bij slechte films, maar ik zou iedereen toch willen waarschuwen hiervan weg te blijven.
0,5* omdat 0 niet beschikbaar is.
jack-sparrow
ik vond hem best wel goed .
leuke actie en avontuur .
ik geef 4.0
DuhStaart
Grote marketingcampagne, verfilming naar een boek van een over het algemeen goede schrijver, dus dan denk je dat de film ook minstens o.k. zal zijn...niet dus!!! Echt een film voor kinderen onder de 12 met die aaneenschakeling van onrealistische actie. Echt zonde van mijn tijd dat ik hem heb afgekeken. Mensen die overwegen deze film te gaan kijken, maar die niet van die 12- actiefilms houden: NIET DOEN!!!
(net als JF 0,5* omdat 0 niet beschikbaar is.
Icer
- 40% Indiana Jones of een poging daartoe.
- 50% the 'A' team
- 05% James Bond of een poging daartoe.
- 05% Peppi & Kokki
Kinderfilm.
LOTR-lover
Ik vond het wel een redelijk vermakelijke film. Geen hoogvlieger of iets dergelijks maar echt een film om op een saaie zaterdagavond is in de dvd-speler te duwen.
jack-sparrow
ook helemaal mee eens .
hij is best goed , hij heeft actie en avontuur .
het is een leuke zaterdagavond film .
Mug
Berichten verplaatst naar Film > Toplijsten en favorieten > je persoonlijke top 10 !
BraMovie
Mooi gemaakte film. De 2 uur vlogen voorbij en eigenlijk was geen enkel stukje saai of langdradig. Wel veel toevalligheden en geluk maar dat is meestal zo in films.
Actie & avontuur met een vleugje humor: ****

Ladder 49
Actie / Drama, 2004

Hidalgo
Avontuur / Actie, 2004
burgeroorlogafrikagebaseerd op boekstrandschatsterven en doodschipwarlordschattenjachtsahara desertrescue missiondokterwetenschapperauto achtervolgingwoestijnexplorerhistorical eventtyrantironclad ship adventureramerican civil wartuareg plagueafrican tribemalitreasure hunterlagosriver nigerunexplained deathsworld health organization amusedexhilaratedformer navy sealconfederate shipneurologisthistorical artifacts