• 9.373.695 stemmen

Letter from an Unknown Woman (1948)

Drama / Romantiek | 86 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Max Ophüls

Met onder meer: Joan Fontaine, Louis Jourdan en Mady Christians

Plot Letter from an Unknown Woman

"This is the love every woman lives for…the love every man would die for!"

De film gaat over verschillende flashbacks die getoond worden aan de hand van de brief van Lisa (Fontaine), die Stefan (Jordan) leest vlak voordat hij eigenlijk zou vertrekken richting een duel (in Wenen anno 1900).

Lisa Berndle

Stefan Brand

Frau Berndle

Johann Stauffer

Herr Kastner

Lt. Leopold von Kaltnegger

avatar van Linda

Linda

Een clichematig liefdesverhaaltje. Vrij saai maar op de acteurs is niks aan te merken. Louis Jourdan is ook zeker geen vervelende man om naar te kijken. De meeste muziek vond ik niet zo geweldig, veels te dramatisch. De klassieke muziek is wel super, ik heb Wagner en Mozart altijd al mooi gevonden. Een krappe 2 sterren.

Btw, ik begon me bij de titel van deze film af te vragen wanneer je nou eigenlijk Woman gebruikt en wanneer Women, evenals Man en Men dus. Iemand die mij even zou willen vertellen wanneer je welke gebruikt? (Ik weet het, erg boeiend dit )

avatar van neo

neo

Enkelvoud (dus 1 persoon): Man en Woman

Meervoud (dus meerdere personen): Men en Women

En dat is 16 jaar?

avatar van Linda

Linda

Ah toch wel dus, ik dacht al zoiets maar ik dacht ik check het even . Bedankt!

avatar van starbright boy

Totaal oneens met Linda. Op bijna alle punten.

De kant van mij die Brief Encounter prachtig vond wordt bij deze film ook weer aangesproken. En op de een of andere manier werken dit soort films zo tegen het einde van het jaar het beste. Ik vond deze film fantastisch. Prachtig camerawerk, fraaie muziek en een geweldig mooi verhaal. Maar ook donker. Door de structuur (en door de muziek) is vanaf het begin duidelijk dat de hoofdpersonen hun eigen ondergang tegemoet gaan. En ondanks dat de film bijna groots en elegant aandoet blijft de film ook subtiel en ontzettend gevoelig. Ophüls werkte maar kort in Amerikaanse studiosysteem voor mij weer terugkeerde naar Europa. Hij leverde er in ieder geval dit prachtige, bitterzoete melodrama af dat ergens tussen Europese cinema en Amerikaanse studiofilms in lijkt te zweven. Een van de mooiste films die ik dit jaar heb gezien.

avatar van Ramon K

Ramon K

Hollywood op zijn allerbest. Sprookjesachtig mooi.

starbright boy schreef:

16 mei op regio 1 dvd!

En die kwam er (nog) niet. Nu lees ik wel weer de aankondiging voor een Britse R2 release in september, tegelijk met drie andere Ophüls-film.

avatar van Mug

Mug

Mooi romantisch en fatalistisch drama. Maar echt overtuigen deed de film me niet op sommige momenten. Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben gehad dat ik de film zag zonder ondertiteling.

Voor nu een dikke 3,5*, kan omhoog bij een eventuele herziening.

Nog een vraag (dit kan een opwaardering betekenen): Leed Stefan Brand nu aan een soort van geheugenverlies, of was hij gewoon een dikke eikel die de prachtig-ogende Lisa echt niet herinnerde/herkende? Dit werd me niet duidelijk...

avatar van Ramon K

Ramon K

Dat laatste. Lisa was voor Stefan gewoon 1 van de 100-en terwijl Stefan alles was voor Lisa. DAT besef emotioneert 'm dan ook zo.

"Oh, if only you could have recognized what was always yours, could have found what was never lost.

avatar van Mug

Mug

Jammer, had ik het toch goed begrepen. Dit vond ik dus het zwakste punt in de film. Hier kon ik dus met mijn gezonde verstand niet bij.

Anticiperend op de mogelijke uitroep van Ramon K ["aargh, je weet toch dat de film verteld en gevisualiseerd wordt d.m.v. de over-geromantiseerde ideeënwereld van Lisa"]: ja, dat is duidelijk. Maar de uitwerking van het personage Stefan was misschien té vooruitstrevend? Het ging er bij mij niet in als zoete koek. In plaats van het gewenste effect: "gesnotter, wat erg, ze waren voor elkaar geschapen"... verzandde mijn gemoedstoestand in uitspraken als "mijn god, wat ben je toch een domme trien / stomme eikel" (excusez les mots).

De film is overigens fantastisch opgebouwd. Alleen al van de eerste zin van de brief kreeg ik kippenvel. Kippenvel was helaas afwezig tijdens het einde.

avatar van Theatertje

Theatertje

Prachtige film. ER wordt geniaal geacteerd, het verhaal is mooi en de regie is in goede handen. 4.5 sterren.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Onwaarschijnlijk fraaie film. Beter worden liefdesverhalen niet. 5/5

avatar van djelle

djelle

Ontroerend liefdesverhaal uit de tijd dat SMS, MSN en E-mail nog niet bestonden. Laat staan dat men een GSM had met video, PSP en foto-functie ineen, zodat herrinneringen enkel konden worden opgehaald via pen en papier en het menselijk geheugen. Iets waar ons hoofdpersonage het moeilijk mee heeft in deze Letter From an Unknown Woman, hetgeen voor het nodige zuur zorgt in de sowieso al niet te overdreven zoete appel we hier voorgeschoteld krijgen.

Een hele smakelijke appel verder, waarbij plot en visuals perfect op elkaar inspelen. Elk shot kent een prachtige kadrering vol fantastische composities, de gepaste cameravoering en om het kort samen te vatten: heel wat mooie cinematografie. Ik ken bijvoorbeeld maar weinig films die zo’n mooi sneeuwlandschap -en naar beneden dwarrelende vlokjes- weet te vertonen. De decors zijn oogstrelend, net als de kostuums en er wordt bovendien fijn gespeeld met zwart wit contrasten.

Tot slot bevat de prent één van de mooiste voice overs ooit gehoord. Zowel qua inhoud, stemgeluid als intonatie, waar precies het juiste gevoel wordt ingestoken. Dikke aanrader voor kerst of valentijn, of indien u inspiratie zoekt om een liefdesbrief op te stellen.

avatar van wibro

wibro

Dit is het beste liefdesverhaal wat ooit verfilmd is. Ik heb deze film ooit een keer op de BBC gezien. Onlangs heb ik de DVD (in het Engels zonder ondertiteling) aangeschaft en deze film nogmaals bekeken. Hoewel ik de dialogen niet altijd kon volgen heeft de film mij enorm geroerd. En dat kan van de liefdesverhalen die nu verfilmd worden niet altijd gezegd worden.

Daarom 5 sterren voor deze sublieme film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Bijzondere film, maar hoe goed ik hem werkelijk vind weet ik nog niet zeker. De beelden zijn zonder meer schitterend, met fantastische belichting, elegant camerawerk en de door Djelle hierboven terecht geroemde sneeuw. De acteerprestaties zijn ook dik in orde, maar ik vind Joan Fontaine sowieso een goede actrice, ondanks dat ik weinig van haar zag. Leuke rolletje ook van die stomme butler. Dat voegde op een gekke manier iets toe aan de magie.

Het verhaal vond ik prima en het ging precies zoals ik verwacht had, met een zoete, maar tegelijk tragische vertelling. Sprookjesachtig, maar niet opgewekt. Maar tegelijkertijd ontbrak er iets op dit gebied dat het echt voor mij liet uitstijgen boven andere romatische verhalen. Toen ging ik echter een stukje van de extra's bekijken en bleek de film veel dieper in elkaar te zitten dan ik had gedacht en blijkt er zelfs een cynisch randje aan de film te zitten. Ik keek niet de hele extra's omdat ik bang was dat de hele film voorgekauwd zou worden, maar wil de film nu wel zeker nog eens bekijken.

Ik zag de film overigens ook zonder ondertitels. Ik vond het prima te volgen, maar alleen de dialoog van de eerste scène heb ik niet meegekregen, terwijl die volgens mij voor de laatste scène van belang is. Schijnbaar werd er in die koets iets gezegd waardoor Stefan moest vluchten, maar wat precies is niet duidelijk. Op het einde besloot hij niet te vluchten, maar waarom en waarvoor niet weet ik dus nog niet.

Voor nu lijkt 3,5* me wel genoeg. De film had voor mij iets magisch, maar echt ontroerd werd ik nog niet. Wie weet bij herziening wel, al zit die er niet heel snel in vrees ik.

P.S.: Dit is de eerste keer dat ik een spelfout bij de credits in een film zag. Men schreef daar de naam Ophüls als Opuls. Tsk.

Is geen spelfout, hij werd op meerdere manieren geschreven.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat die trema weggelaten wordt snap ik nog, maar zonder die H spreek je zijn naam toch heel anders uit?

Ik begrijp je, maar het is niet anders. .

avatar van Gish

Gish

Eindelijk kunnen aanschaffen op DVD. Weliswaar de import versie maar deze klassieke film is zonder ondertiteling goed te volgen. Heeft jaren geleden indruk gemaakt, maar ja, je vergeet details en dan ben je als een kind zo blij als de DVD in de winkel ligt.

En ook bij herzien vind ik het een sterk, ontroerend en tijdloos liefdesverhaal.

Een van de parels van het witte doek.

avatar van starbright boy

Iemand die een mooie poster kan vinden om deze suffe hoes te vervangen?

Ik heb de originele poster geplaatst. Heb ze wel eens mooier gezien, maar ja, iig beter dan dvdhoes.

avatar van Apster

Apster

Heerlijke klassieker die ontroerd. Filmisch ziet het er wonderschoon uit met een prachtig ondergesneeuwd Wenen als decor. Fontaine speelt werkelijk een glansrol.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Vrij schitterende film. Fantastische, magische, melancholische sfeer ook.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Het ultieme romantische drama.

Fontaine en de schitterende decors (en belichting) wedijveren met elkaar om de aandacht, maar doen niet voor elkaar onder.

De combinatie is net zo perfect als die met Jourdan als Fontaine's tegenspeler.

Toch al een acteur die ik altijd graag heb gezien, en uitermate geschikt voor rollen van dit kaliber.

De scène waarin beiden in het Weense Prater een danscafé bezoeken, met vrouwen orkestje, is ook prachtig.

Geen idee of Jourdan zelf echt piano kon spelen, maar anders imiteerde hij het ongelooflijk goed.

In feite zijn alle rollen bezet met acteurs en actrices die zo uit het tijdperk waarin het verhaal zich

afspeelt geplukt zouden kunnen zijn.

Je waant je echt terug in de tijd bij het bekijken van de film.

De transformatie van Fontaine van kind naar volwassen vrouw is opmerkelijk geloofwaardig.

Het zoete (en soms zoet-zure) sausje stoorde mij niet.

Het hoort hier gewoon bij.

Met dank aan de BBC voor de prachtige filmkopie (met Engelse ondertiteling, indien gewenst)

avatar van Spetie

Een bovengemiddelde film, die in de donkere dagen van het jaar waarschijnlijk het beste werkt.

Joan Fontaine is een mooie vrouw en daarnaast iemand die in deze film prima acteert. Er gaat veel overtuiging en uitstraling van haar personage uit. Ook Jourdan doet het aardig, al haalt hij het in mijn ogen niet bij Fontaine.

Ophüls zorgt in ieder geval voor soms best wel fraaie beelden. Een winters Wenen wordt door hem erg mooi in beeld gebracht en daardoor krijg je ook het idee dat Wenen een ultieme plek is voor romantiek. Het zwart/witte contrast ziet er in combinatie met de vallende sneeuw haast sprookjesachtig uit. Dat is voor mij dan ook duidelijk het sterkste punt van de film. De cinematografie is wonderschoon.

Daarom is het best wel jammer dat de film mij niet echt raakte. Dat kwam vooral door Jourdan die ik af en toe gewoon een loser vond. Ik vond het absoluut niet vervelend om te zien wat er allemaal gebeurde maar gevoelens riep het niet of nauwelijks bij mij op. Verder is het los daarvan al gewoon een film die zeer de moeite waard is om een keertje gezien te hebben.

avatar van wibro

wibro

wibro schreef:
Daarom 5 sterren voor deze sublieme film.

Dit schreef ik over deze film op 11 maart 2008, de dag dat ik mij bij MovieMeter aanmeldde en daar is nu bij herzienig vanmorgen geen enkele verandering in gekomen. Voor mij is dit en blijft dit het meest krachtige liefdesdrama dat ik ooit gezien heb. Alle clichés worden hier vermeden, niks geen 'zij hervinden elkaar en leefden nog lang en gelukkig', voor de hoofdpersonen betekent het einde in deze film ook hun letterlijke einde of te wel hun ondergang. Toen Stefan de brief las en het portret van de jonge Lisa voor zijn geest verscheen werd ik toch wel zeer geroerd. Dit soort magistrale scènes zien wij niet zo vaak meer in hedendaagse films. En dan heb ik het nog niet gehad over de wijze woorden van Lisa in het begin van de film;

“I think everyone has two birthdays – the day of his physical birth and the first day of his conscious life.”

Niets aan toe te voegen lijkt me. Lisa toont zich met deze uitspraak ook nog eens een waar filosofe.

Het moge duidelijk zijn dat mijn waardering ook na de herziening van deze prachtfilm onveranderd blijft.

avatar van Ataloona

Ataloona

In mijn ogen ook één van de meest aangrijpende liefdesdrama's ooit en ik denk er zelfs aan om deze eens in mijn top 10 op te nemen. Toch eerst maar eens herzien voordat ik dat doe.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Hele aardige klassieker van Max Ophüls, een niet zo bekende regisseur, maar hij heeft verstand van zijn vak zo te zien. Letter from an Unknown Film is een mooi gefilmd tragisch liefdesdrama. Het grijpt je als kijker al vrij gauw aan, ondanks dat het een beetje truttig is (het wordt vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon verteld). Ben wel benieuwd naar andere films van Ophüls .

avatar van BBarbie

BBarbie

Vinokourov schreef:

Ben wel benieuwd naar andere films van Ophüls .

Madame de... (1953) met Danielle Darrieux is een aanrader.

Sterk liefdesdrama uit de hoogtijdagen van Hollywood. Mooi verfilmd verhaal, met voortreffelijke vertolkingen door Louis Jourdan en in het bijzonder Joan Fontaine, een van de mooiste vrouwen die het witte doek ooit gesierd hebben.

Film hoort thuis in het lijstje met klassiekers, die je als echte filmliefhebber minstens één keer gezien moet hebben.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

starbright boy schreef:

16 mei op regio 1 dvd!

Wow... Blu-ray release rond 16 okt. a.s.