• 9.371.830 stemmen

All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records (2015)

Documentaire / Muziek | 94 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: All Things Must Pass

Oorsprong: Verenigde Staten / Japan

Geregisseerd door: Colin Hanks

Met onder meer: Russ Solomon, Elton John en Bruce Springsteen

Plot All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records

"The rise and fall of Tower Records"

Opgericht in 1960 was Tower Records ooit een krachtpatser onder de platenzaken met tweehonderd winkels, in dertig landen, verspreid over vijf continenten. Na een bescheiden start als drogisterij in een klein stadje, werd Tower Records uiteindelijk het hart en de ziel van de muziekwereld, met een grote impact op de muziekindustrie. In 1999 boekte Tower Records 1 miljard dollar omzet. In 2006 werd door het bedrijf het faillissement aangevraagd. Wat ging er mis? Iedereen denkt dat ze weten wat Tower Records gedood heeft: het internet.

avatar van tattoobob

tattoobob

Lijkt me best boeiend om te zien....binnenkort maar eens tijd voor vrijmaken.

avatar van Biosguru

Biosguru

Hagiografie is het woord. Wat een kleffe vertoning. Gelukkig leeft de man zijn visie nog voor in Japan Maar waarom Tower records in de USA failliet is gegaan en het in Japan nog steeds een enorm succes is, blijft totaal buiten beeld. Toch wat raar, niet?

avatar van james_cameron

Leuke documentaire over de uiterst succesvolle platenzaak-keten Tower Records, ooit een begrip in de wereld maar in de vergetelheid geraakt na het sluiten van het laatste filiaal in 2006. Veel leuke anecdotes en uiteraard ook het nodige verdriet, visueel ondersteund door prachtig archiefmateriaal. Het wordt allemaal wellicht iets te gemoedelijk en langdradig in beeld gebracht door regisseur Colin Hanks, maar onderhoudend is deze goedgemaakte documentaire wel.

avatar van Vidi well

Vidi well

Vorig jaar liep ik langs het pand van Tower Records in LA, en was toen nog niet bekend met de historie van deze platenketen. Op Netflix zag ik deze documentaire staan, en heb hem maar eens rustig bekeken. Een mooi document, waarin de veranderende tijdsgeest treffend wordt verbeeld. Veel anekdotes, mooie verhalen en prachtige archiefbeelden, die de vrije sfeer van de jaren 60 en 70 uitademen.

Maar ook een tragisch verhaal over een bedrijf dat van een kleine groep liefhebbers uitgroeit tot een multinational, en waar het geld uiteindelijk zijn tol gaat eisen. Uiteindelijk wordt het allemaal wat sentimenteel, wat kenmerkend is voor Amerikaanse documentaires, maar voor de gemiddelde muziekliefhebber valt er anderhalf uur lang voldoende te genieten!

avatar van 93.9

93.9

Gewoon duidelijk dat mp3 hen de das om deed. Met de intrede van de cd nog flink cashen, maar toen al het paard van troje binnen gehaald.

Eigenlijk net goed, gezien de idioot hoge prijs van een cd vroeger.

Gelukkig is er nu weer een toekomst in de VS met de onstuitbare opmars van vinyl.

avatar van mrklm

mrklm

Een nostalgische terugblik op een periode waarin je als muziekliefhebber nog uit huis kon en moest gaan om nieuwe muziek te ontdekken. Tower Records was voor de platenverzamelaar decennialang 'the place to be' en Elton John had jarenlang een vaste ochtend waarop hij de plaatselijke Tower Records bezocht en drie exemplaren (voor elk huis één) kocht van elke nieuwe plaat die hem aansprak. Net als voor vele miljoenen anderen was een bezoek aan de plaatselijke platenzaak regelmatig het hoogtepunt van de week. Dave Grohl werkte enige tijd bij Tower Records want "het was de enige plaats waar ze iemand die er zo uitzag aannamen." Het verhaal over het onconventionele personeelsbeleid en de rol die het speelde in het succes van deze franchise levert vele vermakelijke onthullingen op. Wat vooral blijft hangen is het saamhorigheidsgevoel dat ontstaat als je in een ruimte komt met gelijkgestemden. Wie de platenzaak nog niet miste zal dat na het zien van deze documentaire vast en zeker wel doen.