• 9.375.650 stemmen

The St. Francisville Experiment (2000)

Thriller / Horror | 77 minuten

Genre: Thriller / Horror

Geregisseerd door: Ted Nicolaou

Met onder meer: Ryan Larson, Madison Charap en Troy Taylor

Plot The St. Francisville Experiment

"Everything you've heard is true."

Een groep jongeren brengt de nacht in een bespookt huis door, om een documentaire te maken over de geschiedenis van het huis. Nu blijkt dat het huis nog steeds bespookt te zijn. Ze willen contact leggen met de geest, maar de geest blijkt niet goedaardig te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Psychic - Madison Charap - Participant

Ghost Historian

History Student - Ryan Larson - Participant

Paul Cason - Team Leader (as Paul Carson)

Videographer - Tim Thompson - Participant - Film Student (as Tim Thompson)

Producer (as Paul I. Salamoff)

Voodoo Priestess (as Ava Kay Jones)

St. Francis Paranormal Expert

avatar van TVGids

TVGids

Zeer slechte variant op The blair witch project. Met een einde om helemaal van te kokhalsen. 0,5 ster

avatar van Horrorfanaat

Horrorfanaat

Oh mijn god wat een crap was dit. Een zeer mislukte kruising tussen The Blair Witch Project en een aflevering van kippenvel.Hier heb ik geen goed woord voor over.

avatar van kentukkie

kentukkie

heerlijke film ... einde ook erg vet

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

kentukkie schreef:

heerlijke film ... einde ook erg vet

Ik ken die hele film niet! Deze staat zeker naast K-Pax, of niet?

avatar van kentukkie

kentukkie

nee heb hem niet thuis op dvd maar wil hem nog wel hebben ..heb hem ooit eens gehuurd .. het is een wannabe-blair witch maar erg leuk gelukt vind ik... als ik hem koop beloof ik hem tussen k-pax en freak in te zetten

avatar van j0zman

j0zman

Ik vond het wel aardig. Begin is wel zwak en de dames overwegend irritant, maar verder zijn de geestscenes wel goed.

avatar van Conspiracy

Conspiracy

Vond hem vroeger toch behoorlijk scary.

Enger als the blair witch in ieder geval

avatar van ibendb

ibendb

Een groep onderzoekers spenderen een nachtje in een oud landhuis in Louisiana. In dit landhuis zou de beruchte Mme. Delphine LaLaurie gewoond hebben. LaLaurie was een slavendrijver met wel heel macabere intenties. Zo zou ze fan zijn van diverse marteltechnieken te testen op haar onderdanen. LaLaurie heeft echt bestaan en haar Wiki-pagina is best interessant leesvoer. Voor wie daar geen tijd voor heeft kan zich altjid wenden tot de fenomenale Kathy Bates in AHS: Coven, waar ik LaLaurie vooral van ken.

Terug naar deze film, die oorspronkelijk als docu begon. Halverwege de productie werd ineens beslist om het narratief te wijzigen naar een fictieve horrorfilm. Of het plotselinge succes van The Blair Witch Project van een jaar eerder daar ergens voor tussen zal gezeten hebben laat ik in het midden. Toch stoppen de vergelijkingen met die klassieker hier niet. Zo is de poster van de videocassette wel heel gelijkend op die van de Blair Witch.

De film kopieert dezelfde vertelstijl door gebruik van interviews en de 480p videocamera. Originaliteit is hier niet te bespeuren want elk individueel element is een kopie. Het lijkt bij vlagen op een aftands studentenproject met een groep schoolvrienden. Het acteerwerk valt vaak niet serieus te nemen met deze ogenschijnlijk willekeurig samengeraapte cast. Het einde is intentioneel vaag maar dat mysterie wordt dan weer vernietigd door wat klungelig op een titelbordje geplakte uitleg.

Maar ik zou liegen als ik wel genoten heb van de old-school sfeer en spookhuiselementen. Het bracht me terug naar toen ik zo'n films praktisch inhaleerde toen ik tiener was. Met mijn dekentje om me heen gewikkeld als een burrito werd ik nostalgischergewijs naar simpelere tijden gekatapulteerd. Misschien was het vanwege het sentiment maar enkele scènes waren wel effectief. Met minimale elementen wordt een kille sfeer gecreëerd die je pas loslaat in de teleurstellende climax. Een deur die uit het niks opent, een stem die fluistert in een lege gang, een kandelaar die heen en weer zwaait,... Vaak zijn minimalistische elementen als dit exact wat het hem doen bij mij.

2,5* voor deze rip-off en de onverwachte nostalgische tijdscapsule.