• 9.267.855 stemmen

Penguin Pool Murder (1932)

Komedie / Drama | 70 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: The Penguin Pool Mystery

Geregisseerd door: George Archainbaud

Met onder meer: Edna May Oliver, Robert Armstrong en James Gleason

Plot Penguin Pool Murder

Het levenloze lichaam van de gewetenloze effectenmakelaar Gerald Parker wordt ontdekt in het pinguïnaquarium van het New York Aquarium. De verdenking valt op zijn vrouw en haar vriend. Politie-inspecteur Oscar Piper onderzoekt de moord. Hij krijgt hierbij ongevraagd hulp van Miss Hildegarde Withers, een scherpzinnige lerares die niet op haar mondje gevallen is.

logo tmdbimage

Security Guard Fink

Von Donnen / Dr. Max Bloom

avatar van ToNe

ToNe

Uiterst amusante types bevolken The Penguin Pool Murder. Net als de meeste films binnen het 'moord mysterie' genre, is de plot ondergeschikt aan de (interactie van de) personages. En deze figuren vielen zeker in de smaak.

James Gleason viel mij al op als de typisch New Yorkse inspecteur in Arsenic & Old Lace. Het is dan ook grappig om op te merken dat die rol eigenlijk een reprise is van deze personage.

Waar het duo Mr. en Mrs. Charles uit de latere Thin Man-series vooral met stijl en klasse te werk gingen, gaat het hier toch iets platter aan toe. Maar niet minder leuk.

Naast Piper, de inspecteur, staat de lerares en ouwe vrijster Ms. Withers, die al heel vroeg in de film van zich doet spreken: Een vluchtende zakkenroller struikelt over een uitgestoken paraplu. Met een klassieke introductie maken we kennis met de onwaarschijnlijkste lead: Now children, you see. Never try to evade the law with an umbrella between your legs.

Gedurende de gehele film vechten zij een verbale oorlog uit, met tussendoor verhulde hofmakerij. Een kleine mopperpot en een ouwe vrijster. Als Withers wederom na gekibbel het kantoor van Piper verlaat, roept hij, met een blik alsof hij door een fluwelen truck omver is gereden: Boy! .... And she can cook, too!

De 'battle of The sexes' met de onwaarschijnlijkste actoren.

Na een check op iMDB blijkt dat dit de eerste in een reeks van zes films met dezelfde personages. Waardig om achterna te gaan als moordmysterie-genre je weet te bekoren.

avatar van Movsin

Movsin

Pientere komedie anno 1932 met Edna May Oliver in een rol die veel weg heeft van een Miss Marple (je weet wel, Margaret Rutherford, Angela Lansbury...).

De magie tussen haar en James Gleason, met de gevatte dialogen voorop, vormen, meer nog dan het intrige, de hoofdbrok van deze film, een lekkere wegkijker.

avatar van Brix

Brix

• 19605 berichten

Voor wie,net als ikzelf, genoten heeft van deze vermakelijke detective/comedy, is het misschien interessant om te weten dat er nog meer films bestaan met het speurende duo.

Die zijn allemaal op DVD verkrijgbaar > http://ecx.images-amazon.com/images/I/71zTdwOeupL._SL1000_.jpg

avatar van Dutchfan

Dutchfan

Edna May Oliver en James Gleason zijn een leuk team in deze aardige detective-film.

Ik ben een fan van de actrice Oliver en heb dus genoten van deze film.

avatar van mrklm

mrklm

De doortastende lerares Hildegarde Withers [Edna May Oliver] maakt voor het eerst haar opwachting in dit luchtige misdaadmysterie. Ms Withers is met haar leerlingen op excursie in het New York Aquarium wanneer ze een zakkenroller weet aan te houden. Wanneer Inspecteur Oscar Piper [James Gleason] de dief komt arresteren, valt het lichaam van effectenmakelaar Gerald Parker [Guy Usher] in het pinguïnbad. De meest logische verdachte is Philip Seymour [Donald Cook], die niet alleen verliefd is op mevrouw Parker [Mae Clarke], maar Gerald even daarvoor heeft neergeslagen. Uiteraard blijkt het wat ingewikkelder in elkaar te zitten en ziet Ms Withers zich genoodzaakt om zich te bemoeien met het onderzoek.

Goedkoop gemaakt moordmysterie moet het vooral hebben van de twee hoofdrolspelers en de chemie tussen Oliver en Gleason compenseert gelukkig voor het niet altijd even overtuigende plot. Het is weliswaar niet zo moeilijk om te raden wie de dader is, maar er valt tussen neus en lippen door voldoende te gniffelen in deze pretentieloze, onderhoudende film.