• 9.377.419 stemmen

Speelduur: 166 minuten / 91 minuten

Geregisseerd door: Frank Zappa

Met onder meer: Frank Zappa

Plot Baby Snakes

"A movie about people who do stuff that is not normal"

Absurd portret van de gedragingen van de bandleden en het speciaal voor Halloween geklede publiek. Zowel in de zaal, achter de schermen als op het podium is het een freakshow. Zappa regisseert en manipuleert hun gedragingen tot een bijzondere interactieve theaterervaring. De concertbeelden worden geregeld versneden met klei-animaties. Deze animaties zijn fantasierijk en bizar.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Toen ik deze een half jaar geleden toevoegde werd ie afgekeurd, argument 'geen speelfilm'.

avatar van Diesel

Diesel

Johnny Psychotic, wat een naam.

avatar van Reinbo

Een van de beste concertregistraties ooit. ZappA en zijn band (en the Crazy New York People) zijn in topvorm!

avatar van Jordy

Jordy

Ja dit is volgens mij inderdaad niet iets dat we op de site willen hebben...

Jordy schreef:

Ja dit is volgens mij inderdaad niet iets dat we op de site willen hebben...

Hoezo? het is een hele tofffe film met klei animaties, backstage gebeuren een concertfootage met een totaal absurd publiek. Als je deze niet geodkeurt (Hij staat ook in de imdb) dan moet je ook Gimme Shelter, Woodstock en The Last Walz van de site halen.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Voorzover ik kon beoordelen (heb de film niet gezien, maar baseer mij op comments op IMDb) leek het mij gewoon een bioscoopfilm die op de site mag. Dat er toevallig wat concertopnamen in de film zitten maakt het toch niet meteen een concertregistratie? Er is ook backstage-materiaal, vrij veel klei-animaties (in welke concertregistratie kom je die nu tegen?), en na de aftiteling gaat de film nog tien minuten door.

avatar van Jordy

Jordy

Aha okee...

avatar van Reinbo

Ook bij deze film nog effe de oproep dat morgen Zappa plays Zappa in de HMH staat. In tegenstelling tot het bericht is het volgens mij nog niet uitverkocht.

De kans is groot dat de nodige klassiekers uit Baby Snakes de revue zullen passeren.

avatar van Joyy

Joyy

Zappa plays Zappa ook 26 september 2007

noorderlicht tilburg

kheb de kaartjes al binnen

avatar van jellorum

jellorum

als zappa-liefhebber zou ik graag deze film zien, weet iemand waar deze te vinden is?

bij voorbaat dank zappa-adepten

avatar van Muzzie

Muzzie

jellorum schreef:

bij voorbaat dank zappa-adepten

Ik heb hem bij verschillende Free Records Shops gezien, in de 3 voor 25,- actie (zit ook nog een dun klein grappig boekje bij).

avatar van Reinbo

Zappa laat met deze film zien niet alleen een groot componist te zijn geweest, maar ook nog eens een brilliant theatermaker. Ga deze maar in mijn top 10 zetten. Volledig gestoorde film. Klei animatie, Joey Psychotic, audience participation en een sexualy aroussed gas mask. Wat wil je nog meer?

avatar van Alastor

Alastor

De ongeremdheid waarmee de bandleden hun grenzeloze energie omzetten in creativiteit is lovenswaardig, maar geeft wisselende resultaten. Geen twijfel over het talent van Frank "That's Right!" Zappa en ook de toetsenist en drummer zijn bepaald geen koekenbakkers, het rariteitenkabinet en de golfstroom aan plat vermaak op het podium worden in de loop van de film echter behoorlijk vermoeiend. Niet voor het publiek, dat het slikt als zoete koek.

Gelukkig was er nog ene Bruce Bickford die me gedurende de film trakteerde op wonderbaarlijke kleitransformaties. Vergroot m'n nieuwsgierigheid naar "The Amazing Mr. Bickford" eens te meer.

avatar van joko16

joko16

hylarisch, humoristich en briljant

Mooie avatar.

avatar van jan66

jan66

Geweldig en prettig gestoorde registratie... En wat een keuze aan kleurrijke types. Zowel publiek als band zijn prettig stoned, jammer dat ik daar niet bij was (1977)...

Baby Snakes Is vlgs mij de beste registratie van Frank's band/backstage/publiek, heb al wel hele slechte gezien...

Sommige vondsten/ideeen qua performance en muziek zijn echt briljant en zeker niet te vergeten: De klei-animaties. Met langzaam doorspoelen zie je nog beter wat voor werk er in zit en hoe meesterlijk ze zijn (Bill Bickford spoelt ze in de animatie ook nog eens heen en weer, gaaf effect). Die alleen al zijn een 4* waard.

Een vette 4*

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Het fenomeen Frank Zappa is me niet geheel onbekend, maar enige kennis van zijn muzikale oeuvre heb ik daarentegen niet. Niettemin heeft 'Baby Snakes' me in zekere mate weten te verrassen, al is dat vooral te wijten aan de bizarre en virtuoze kleianimatie van Bruce Bickford. De performancekunstenaar in Zappa tilt de loutere concertregistratie weliswaar tot een hoger niveau en doorbreekt zo op zijn manier de 'derde wand' van het muzikale optreden, maar mythische proporties neemt het geheel daarbij niet aan, evenals een zekere fijnzinnigheid. Een rechtstreeks gevolg van een gebrek aan evenwicht en compactheid, dat de kijker bovendien niet in extase weet te brengen. Daarvoor heeft deze kijker simpelweg meer nood aan psychedelische extravaganza.

Matchostomos schreef:

Daarvoor heeft deze kijker simpelweg meer nood aan psychedelische extravaganza.

avatar van JJ_D

JJ_D

'Baby Snakes' als introductie tot het werk van Frank Zappa, dat kan tellen! Ik vroeg me namelijk al geruime tijd af wat dat nu precies was, die aantrekkingskracht die Zappa altijd heeft gehad op jazzliefhebbers aller hande. Deze concertregistratie (want voor de gestoorde, bijna epileptische klei-animatie hoeft u dit wat mij betreft absoluut niet te zien) toont aan dat Zappa in feite regelrechte fusion maakte. Opzwepende pianosolo's worden afgewisseld met ruige gitaarsolo's die Zappa op z'n dooie gemak uit zijn gitaar schudt. Dit is noge eens wat men noemt een charismatisch frontman!

Het mooie is echter dat hij er geen one-man-show van maakt, en zijn evenzeer getalenteerde mede-muzikanten (of zelfs acteurs) tevens hun zegje laat doen. Dat levert absurde situaties op, die Zappa zelf afwisselt met sociaal betrokken kritiek. Helemaal gek wordt het als de man zijn muzikanten dan nog eens gaat dirigeren ook: briljant om bezig te zien, maar niet bepaald bescheiden. Een icoon als Zappa komt daar echter probleemloos mee weg, laat dat duidelijk zijn.

Als film kan ik alle kritiek die hier reeds werd geleverd best begrijpen: extreem mooi ziet het er allemaal niet uit en het is inderdaad een lange zit. Maar de muziek roept zelfs bij mij (als jonge "interpreet") een prille nostalgie op. En als 'Baby Snakes'de tiplijst binnenduikt, mag dat meteen ergens bovenaan zijn. Want de 'normale mensen' hebben hier inderdaad het één en het ander van te leren.

avatar van XxDangerousxX

XxDangerousxX

haha wat een afbeelding.

avatar van danieldk

danieldk

Leuke film die de gekte rondom een zappa concert laten zien, inclusief een van de fameuze gas mask scenes. Er zijn naar mijn mening leukere *concert* DVDs (o.a. The Torture Never Stops), maar dit laat ook een hele andere dimensie van het circus zien. Mag niet ontbreken in de collectie van wie maar enige interesse in Zappa heeft.

avatar van gondwana

gondwana

HELDEN !

avatar van Joyy

Joyy

JJ_D schreef:

ik vind dat je te kort door de bocht gaat door zappa te koppelen aan jazzliefhebbers, ik vind ik ook dat de term fusion zeer marginaal an toepassing is op smans ouvre,(zelfs niet imo) ik vind dat juist de kleianimaties te gek zijn, bij zappa horen,doe het maar eens na, ik vind het predikaat idool meer iets voor 12 tot 16 jarigen en x factor volk

blijft over een prachtige kijk in het leven van smans muzikale, creatieve en zeer uitgebreide bijdrage aan de muziekgeschiedenis

avatar van zicht

zicht

Bizarre film over het muzikale leven van Frank Zappa. Ook bijzonder zijn de klei animaties vind ik. Ik vind de film wel iets te lang duren. Op den duur kan ik mijn aandacht er gewoon niet meer bijhouden. Ik heb liever een dvd van een compleet concert van Frank Zappa. Ik ken 2 dvd's met concerten: The Torture Never Stops en Does Belong Humor In music, die laatste daar vind ik de cd beter dan de dvd, vooral de gekozen nummers op de cd zijn beter gekozen vind ik. En ook ken ik de dvd Zappa Plays Zappa, dat is echt een superconcert. Wie kent hier nog meer dvd's van complete concerten van Frank Zappa, mag ook via PM? Alvast bedankt voor de reacties en de hulp.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Ik zou willen pleiten voor meer concertfilms op deze site. Ik zie er geen nadeel in. Er zijn amper sites waar ze besproken worden. En het zijn wel degelijk films.

Maar ontopic:

Één van mijn alltime favorites, als het op concertfilms aankomt. Absoluut geweldig verslag van één van Zappa's hoogtijdagen. Hilarisch zijn ook de backstage-momenten en te zien hoe de band zich ophoudt tijdens een tour.

(sowieso, wat een line-up. Adrian Belew, Roy Estrada, Terry Bozzio etc!)

De klei-animaties tussendoor zijn indrukwekkend, maar eerlijk gezegd ook vermoeiend. Ik skip ze tegenwoordig altijd door (thank god for DVD. Eerder moest ik spoelen )

avatar van Zinema

Wow.

Ik was al bekend met het 'genre' van Zappa & de zijnen, maar 166 minuten is wel veel.

Toch kon ik het merendeel aan composities wel waarderen, ondanks dat mijn muzikale voorkeur zeker niet bij Zappa ligt. Desondanks valt er moeilijk te ontkennen dat compositorisch maar ook tekstueel gezien, e.e.a. behoorlijk sterk is. En soms zelfs grenst aan genialiteit. Slimme man ook waarschijnlijk, en een fantastisch gitarist.

Het vervelende is niet dat niet elk liedje van hetzelfde niveau is, maar dat het concert regelmatig verandert in een lichte chaos. Leuk voor de fans, minder voor mij.

Toch knap dat Zappa het übergeile meisje kan blijven weerstaan, terwijl hij zo een intieme band heeft met zijn publiek. Zoiets vereist stalen zenuwen (of een camera-ploeg in je nek).

Veel humor, absurdisme en een van de meest geoliede bandjes die er ooit heeft bestaan maken dit allemaal een prettige kijkervaring. En het blijft knap dat je zelf dit soort composities kunt dromen als, bijvoorbeeld, toetsenist. Toch heb ik bij Zappa vaak het gevoel dat het meer gaat om het laten zien en horen hoe ingenieus een nummer kan zijn, dan om hem werkelijk te delen met een groot publiek. Zappa en mainstream zijn natuurlijk ook twee uitersten. Iets wat, mijns inziens, niet had gehoeven. Maar ben misschien ook te weinig bekend met alle albums/nummers om dat zo te kunnen stellen.

De onderonsjes met de doorgeslikte klei-artiest waren erg vermakelijk, evenals zijn creaties. En het einde van deze concert-film is helemaal tè gek. Fijne 5.1 mix, van zoonlief, overigens.

Een aanrader voor Zappa-fans en alle andere muziekfreaks.

Zeer goed.

avatar van Reinbo

Ik kijk 'm voor de zoveelste keer, wat een feest!

Er is gewoon geen enkele documentaire die de energie van 'rock 'n roll' zo goed weet weer te geven. Complete K.O.

Ga 'm maar eens wat hoger zetten.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Ik deel je mening wel, Reinbo, maar de allerbeste rockfilm blijft echt wel Stop Making Sense van Jonathan Demme, met muziek van de Talking Heads, nothing beats thàt!

avatar van houbi

houbi

Schitterende en sublieme rockumentary!

Eén van de talrijke virtuoze werken van het fenomeen Zappa, uitgebracht in eigen beheer.

Talrijke grote muziek & filmmaatschappijen weigerden destijds dit project te financieren.

… Huh… Freedom of speech??

Dit is een ABSURDISCH GENIAAL meesterwerk uit Zappa’s Hoogmissen.

Ctfr: “A movie about people who do stuff that is not normal”

Okee, maar voor de Zappa fans is dit: “When music becomes Art”

Koester deze zinderende parel!