Billie Turf contra Kwel (1982)
Genre: Familie
Nederland
Geregisseerd door: Henk van der Linden
Met onder meer: Raymond van Haaf, Jan Kruyk en Frans Keulen
6,0 (63)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 22 december 1983
Plot Billie Turf contra Kwel
Internaat Denheuvel. Billie Turf, het dikste studentje ter wereld, ligt altijd in de clinch met meester Kwel. Deze keer studeert Turf hypnose, geeft hij zich uit voor barones en komen er dieven die het op het schoolgeld voorzien hebben.
Billy Turf
Meester Kwel
Directeur
Meester Snorkel
Deuk
Jossie (as Jos v. d. Linden)
Kokkie
Blinkie
robertus65
Leuke onderhoudende film met Billie Turf met vele grappen en grollen en als afsluiting een achtervolging.
neelke3
hee! ik zou graag de film billie turf contra kwel hebben..weet je toevallig waar of hoe ik eraan kan komen laat het dan hier even weten...
neelke3
ik zoek de film billie turf contra kwel...weet iemand hoe ik hieraan kan komen of waar ik deze kan kopen..laat het hier eve weten! groetjes
Gemiddelde en bij vlagen amateuristische kinderfilm die inmiddels verschrikkelijk gedateerd aandoet. Was toen ook geen goede film, slechts geslaagd om de bioscoop te vullen omtrent het succes van de, veel leukere, stripboeken.
JuffrouwTok
Ik ben hard op zoek naar een dvd/video/download van deze film. Als iemand me hierbij kan helpen dan hoor ik het graag!!
Lefgozer
Blijft één grote lachsalvo deze film. Goed acteerwerk van Raymond van Haaf en uiteraard Jan Kruyk.
Bardt1980
Haha omdat mijn achterneef de rol van Billy Turf speelt kan ik hier natuurlijk niet objectief op stemmen...Dus dat doe ik ook niet
hero88
gouwe ouwe tog heel vaak gezien met de fam echt heel vaak ben benieuwd als ik hem nou zou kijke wat ik er van zou vinden topper!
hero88
ik heb hem op video?
knusse stoel
Had nooit verwacht dat ik de strip vertolkt naar de film zo zou waarderen.
Vind het ook vreemd dat dit niet bekender is, want ik heb met deze Turf pas 3 weken geleden kennis gemaakt en zoals ik al zei; het valt mij niet tegen.
Wel even wennen, de humor is droog en flauw maar toch aanstekelijk!
antontwee
Las dat er personen zijn die op zoek zijn naar deze 3 films van billy turf ik heb ze - en je mag ze gratis hebben hoe en wat bel me even 0708880974 - 24 uur per dag bereikbaar - groeten van Tom Janssen
antontwee
Ik heb ze alle 3 (gratis natuurlijk) voor info bel ff naar 070 8880974 20:00 uur 99 % kans op kontact ervoor 80 % kans
KillerPony 3000
Beste uit Van Der Linden's epische drieluik over stripheld Billie Turf, alias het dikste studentje ter wereld. Inderdaad, politieke correctheid valt met nog geen microscoop te detecteren. Net zo min als een vleugje plot, klassevolle humor of een reden waarom dit ooit gemaakt is. En toch werkt het op zijn eigen manier, op zijn eigen niveau, misschien wel juist omdat er geen schaamte is. Of omdat de reeks taartmoppen op hun best zijn, Kwel een bijzonder geestig lijdend voorwerp blijft die goed vertolkt wordt of simpelweg door de hoeveelheid enthousiasme die ondanks alles van het scherm spat. De oubolligheid is verder dusdanig geconcentreerd dat de film zich zowat een eigen universum aanmeet, maar net ook dat maakt deel uit van de charme van de reeks. Stunts en achtervolgingen zijn op Michael Bay niveau, met neervallende attributen en alles.
Donkerwoud
Erg veel inspiratie voor een derde Billie Turf-recensie heb ik niet, want deze film heeft precies dezelfde ingrediënten als de vorige twee titels: veel kunst- en vliegwerk met taarten, ladders en mensen die uit ramen vliegen, terwijl er op de achtergrond ploinkie ploinkie patsboem muziek klinkt en slecht nagesynchroniseerde stemmetjes foute oneliners spuien. Ook hier een derde akte die compleet niet gerelateerd is aan de rest - de boeven uit de vorige film komen wraak nemen - voor een paar actievolle slotmomenten. Al vind ik de 'actiescène' die ervoor komt, waarin het hele docententeam het moet ontgelden, eigenlijk een stuk leuker omdat het binnen de logica van die kostschool-setting blijft.
Jules Vismale
Ik ben eigenlijk meer in de persoon Billie Turf geïnteresseerd die eigenlijk voor zichzelf en zijn omgeving een ware ramp is! Zoals we uit de strips kennen is Billie Turf een ontzettende domme, geniepige, luie en gulzige dikzak die altijd snoep, taart of ander eten wil bemachtigen door middel van bedrog, diefstal en afpersingen, dol is op kattenkwaad uithalen en zelden zijn schoolwerk goed maakt waarbij hij het constant aan de stok heeft met zijn leraar Kwel, de schooldirecteur en andere personen, zowel jong als oud.
Ze slaan Billie dan ook geregeld met een wandelstok of andere voorwerpen op zijn enorme achterwerk maar daar lijkt hij totaal niet door te verbeteren, iets wat Billie ook gemeen heeft met de Katzenjammer Kids, Hans en Fritz, twee kwajongens die soortgelijke streken uithalen om dezelfde redenen als hij en daarvoor ook constant een pak slaag krijgen.
Slechts in een paar verhalen is Billie iets sympathieker als hij allerlei dieven, oplichters en ander gespuis, meestal bij puur toeval, ontmaskerd en heeft hij nog een tweelingzus, Bessie Turf. Zij is net zo omvangrijk als hij en ook dol op snoep en eten ofschoon Bessie veel minder gemeen is en nooit geslagen wordt als zij allerlei streken uithaalt. Ze hebben allebei een haat/liefde verhouding met elkaar ofschoon hun vader er in de strips soms er heel anders uitziet dan gebruikelijk.

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien