• 9.373.068 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Jakimowski

Met onder meer: Zbigniew Zamachowski

Gesproken taal: Pools

Plot Zmruz Oczy

Jasiek, een uitgebluste onderwijzer zonder werk, woont op een ietwat vreemd ogende boerderij. Hij woont er niet alleen: tal van excentrieke personages die indien mogelijk nog verder van de werkelijkheid staan dan Jasiek zelf, houden hem gezelschap. Verder is er Mała, een pittig meisje van tien dat van huis is weggelopen omdat haar materialistische ouders geen tijd voor haar hadden, dat bij Jasiek onderdak heeft gevonden. Mała's vader komt haar opzoeken met de bedoeling haar te overtuigen om naar huis terug te keren, maar erg overtuigend komt hij bij zijn dochter niet over. Jasiek ziet het allemaal met lede ogen aan, zoals hij dat trouwens met alles doet en in het bijzonder met de zonderlinge figuren die op zijn erf verschijnen. Dit alles leidt tot een aantal hallucinante scènes, die in hun afloop desalniettemin elk van een eigen logica getuigen. En dan beslist Jasiek dat het hoog tijd is zijn isolement te doorbreken?

tovenaar

Totaal niet mijn ding dit. Ik kreeg echt geen hoogte van de personages in de film. Er gebeurde zoveel dingen die ik niet kon verklaren dat het gewoon niet meer leuk was. Wie waren in godsnaam al die mensen? Wie was wat? Hoe zaten al die relaties? Keine Ahnung.

avatar van Mik

Mik

beetje afgezaagd wellicht, maar het was ook niet mijn ding. Ik had het gevoel dat ik anderhalf uur naar niks keek.

tovenaar

Ik had het gevoel alsof ik wel 3 uur naar niks keek , maar het bleken inderdaad maar 88 minuten te zijn hehe.

avatar van dreamscape

dreamscape

Volgens mij had het eigenlijk een toneelstuk moeten zijn. Je ziet continu mensen lopen, mensen dingen doen, mensen praten en vooral mensen zitten terwijl dat als film eigenlijk nergens over gaat.
Het was wel mooi, maar er werd wel een blik personages open getrokken en er vervolgens niks mee gedaan.
Met als absolute hoogtepunt die 15 lijpe knakkers in poenige auto's die ineens aan komen rijden en feest komen vieren zodat het personage van Eugene eindelijk uitgelegd kan worden. Ik begon me ook al af te vragen wat hij daar met dat beton aan het doen was...

avatar van Menni

Menni

prachtig, prachtig, prachtig!

Een blik westerlingen krijgt een veeg uit de pan, pedagogisch gebeurt er van alles heerlijk verantwoord. Vriendschap en beloftes onder de loep ontroeren, een vlam in een jurk doet schateren. Poolse Lynch die zelf al aangeeft: bekijk 't net even anders en je ziet de magie.

Menni schreef:

een vlam in een jurk doet schateren

Schateren? Ik vond het maar flauw allemaal...

avatar van Menni

Menni

Ik niet. En een heleboel mensen in de zaal niet. 'k Heb enkel bij Schultze meer lui hardop horen lachen.

avatar van sydney

sydney

Een beetje onduidelijk verhaal. Karakters lopen doorelkaar heen zonder enige chemie te bewerkstelligen. Zo voelde dat tenminste. Wel mooie sfeertekeningen en de (beperkte) humor mocht er ook wezen. 3,0*

avatar van Prudh

Prudh

Bijzonder wel. Met het verhaal en haar personages kon ik bar weinig en de plot is uiterst minimaal. Waanzinnig is de fotografie met veel horizontaal lijnenspel. En ook bijzonder is dat elk shot prachtig is uitgedacht, met schilderachtige kadrering, terwijl de film zo ongeveer op één plek afspeelt. Op narratief vlak dus iets te uitgekleed (titel wordt goed uitgelegd), maar het mooie plaatjes kijken verveelt niet.