• 9.371.629 stemmen

Geregisseerd door: Nanni Moretti

Met onder meer: Nanni Moretti, Ferruccio De Ceresa en Marco Messeri

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Messa È Finita

"His hopes shattered, now it is time for another place..."

Een priester keert na enkele jaren van afwezigheid terug en blijkt totaal vervreemd van zijn vroegere milieu. Familieleden en oude vrienden schotelen hem het hele palet van moderne problemen voor - abortus, echtscheiding, zelfmoord en homoseksualiteit - en de naïeve geestelijke weet zich er absoluut geen raad mee. Hij loopt als een gevoelloze olifant in een emotionele porseleinkast rond en jaagt iedereen tegen zich in het harnas.

avatar van Spetie

Moretti als regisseur en als acteur kan ik in beide gevallen meestal wel waarderen. Als regisseur weet hij op een bepaalde manier mij als kijker altijd wel te bereiken. De ene keer door een fijn verhaal, de andere keer door een prima regie.

Hier levert hij vooral een leuk verhaal af, aangevuld met een prima hoofdrol van zijn kant.Zijn warme, aangename stem zorgt hier in combinatie met zijn sympathieke voorkomen voor een aantal erg leuke momenten. Het personage is erg leuk. Iedere keer voel je zijn goede bedoelingen, maar eigenlijk zit niemand op hem te wachten of hij wordt totaal niet serieus genomen.

Uiteindelijk is het allemaal erg vermakelijk en schommelt de film de hele tijd tussen de drieënhalf en vier sterren in. De fantastische eindscène doet bij mij alle vorm van twijfel weghalen. Moretti verdient het geluk hier en dat is geweldig om te zien.