• 9.377.161 stemmen

Song for a Raggy Boy (2003)

Drama / Historisch | 94 minuten

Genre: Drama / Historisch

Oorsprong: Ierland / Verenigd Koninkrijk / Denemarken / Spanje

Geregisseerd door: Aisling Walsh

Met onder meer: Aidan Quinn, Iain Glen en John Travers

Plot Song for a Raggy Boy

"Four walls. One faith. No identity."

Ierland, 1939. William Franklin (Aidan Quinn) wordt als leraar aangesteld in de tuchtschool St-Judes, na in de Spaanse burgeroorlog aan communistische zijde te hebben gevochten. Zijn klas wordt hem als een bende nietsnutten afgeschilderd, gedoemd om de rest van hun leven het slechte pad te bewandelen. Het medeleven en geduld dat William voor zijn leerlingen opbrengt, staat in schril contrast tot de hardhandige methodes die gehanteerd worden door andere opvoeders met voorop priester John (Iain Glen), een meedogenloze man.

William Franklin

Gerard Peters 458

Downey 913

avatar van Freud

Freud

Nogal déjà vu, deze film, het einde is onuitstaanbaar, het scenario is niet echt schitterend, maar de zwarte, donkere sfeer maakt wel enige indruk.

avatar van RiBoP

RiBoP

Helemaal met je eens: nogal deja vu (Sleepers), maar donkere sfeer maakt veel goed en bij vlagen was de film ook wel indrukwekkend. Echter, je weet eigenlijk de hele tijd al waar het toe leidt en dat maakt het einde er inderdaad niet beter op

avatar van Zavo

Zavo

Cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché na cliché...

avatar van savi_7

savi_7

Aidan Quinn als englsman of als een ier??? ken dat????

avatar van savi_7

savi_7

is geen waard omdat Aidan Quinn echt vervelend was met zijn accent, zijn Ameikans kwam er steeds doorheen. het verhaal was redelijk goed, vindt het wel ziek dat die gasten niet gestraft zijn voor hun daden. ze hadden een kogel moeten krijgen!!!

avatar van Bas17

Bas17

Zavo schreef:

Ja idd.

En voorspelbaar Vooral dat die gast toch terug ging op het einde

avatar van ASroma

ASroma

ach de film geeft je gewoon een beeld van hoe het er toen der tijd aan toe ging. Ondanks dat er veel cliches in zitten blijft het een mooie film om naar te kijken 3,5*

avatar van Alittleromance

Alittleromance

Prachtige film, laat zien hoe vroeger de brave priesters waren, en zeg niets van deze heilige kluchtzangers, want dan kreeg je straf zoals duidelijk in de film voorkomt, als Jezus deze film moest zien, wat zou hij hierover zeggen. De katholieke kerk brengt de dag vandaag nog wetten uit die niet in de Bijbel staan. Zoals Jezus zij, achter mij zullen vellen komen in mijn naam, maar ze zullen hun eigen wetten maken. Vroeger werd overal een jongen gestraft met zijn broek te laten zaken en dan kreeg hij slaan op kont. Ook hier in België en Nederland gebeurde dit. Kijk hoeveel pedofielen priesters de dag van vandaag nog worden opgepakt. Voor de jeugd van vandaag, als je dat tegen je ouders vertelde zeiden zij, thuis ben ik baas, op school is dat de leraar. Dat is de waarheid.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Er zijn de laatste jaren nogal veel films in ditzelfe genre verschenen (denk maar aan de Magdalene sisters of Les choristes). Het is duidelijk het moment om de Kerk eens goed aan te pakken (en terecht) voor daden die vroeger gepleegd zijn en toen subtiel in de doofpot zijn gestopt.

Misschien daardoor dat ik Song for a raggy boy niet bijster origineel meer vond; ondans een paar zeer choquerende scènes. Toch nog 3,5 *

avatar van MoTh

MoTh

Clichéfilm die niet verder geraakt dan het lichtelijk hebben van het onrechtvaardigheidsgevoel en medelijden voor enkele seconden.

Vreselijke acteurs.

avatar van synesthesia

synesthesia

Het is de eerste film van dit soort die ik heb gezien, dus misschien zie ik daarom niet dat het een vrij voorspelbare film is. Ik vond het best indrukwekkend, en ik keek er zelfs naar uit om verder te kijken (we hebben er twee Geschiedenislessen aan besteed).

Het versterkt mijn gevoel dat mensen hun religie verkeerd begrijpen, en al zeker dat sommigen hun zelfbeheersing kwijt kunnen raken zonder dat dat afgekeurd wordt.

Het einde was echter waardeloos.

avatar van anke1978

anke1978

Ik heb veel emoties gehad bij het bekijken van deze film. Al is het verhaal bekend, gaat het om een enorm cliché, ik vond het prachtig gestylede film. Het jonge hoofdrolspelertje, natuurlijk een ettertje, die toch wel heel veel in zich heeft zitten en lang niet zo oppervlakkig is als hij lijkt (wat ook een bekend fenomeen is, maar toch...)

De sfeer van de film had me in zijn greep. Ik was dichtbij die arme jongens en met het vreselijke eind kon ik weinig vrede hebben. Wat heb ik zitten janken. Al heb ik nog wel eens harder gejankt om andere films.

4,5 *

avatar van Tarkus

Tarkus

Prachtige film is dit.

Hij deed me dadelijk denken aan de gelijkaardige productie "The Magdalene Sisters", maar in dit geval draait het om de heropvoeding van jongens in een klooster.

Maar de opvattingen van 'heropvoeding' verschillen niet tegenover die van de meisjes, integendeel zelfs, de lijfstraffen en geselingen zijn hier van zo'n sadistische aard dat je haast niet zou geloven dat dit een waar gebeurt verhaal is.

En het gaat zelfs zover dat het uitdraaid op moord, wat door het instituut 'kerk' mooi in de doofpot wordt gestoken.

Deze film en dus ook de "The Magdalene Sisters" zijn een voorbeeld waartoe godsdienstwaanzin bij sommige mensen kan leiden.

Vergeet niet, deze waar gebeurde verhalen, spelen zich niet af in de Middeleeuwen, al zou je denken bij het zien van de handelingen dat dit wel zo is, maar wel in de 20ste eeuw. De heropvoedingskloosters zijn zelfs maar gesloten eind jaren 60.

Dit is een film die iedereen zou moeten gezien hebben.

avatar van Frans Sarneel

Frans Sarneel

Correctie op het vorige berichtje: De heropvoedingsgestichten (zeg maar gewoon Rooms-Katholieke concentratiekampen) bleven in Ierland bestaan tot 1984.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Schokkend , want waar gebeurd, verhaal.

Helaas kwamen dit soort van excessen maar al te vaak voor in dergelijke omgevingen.

Ik heb zelf de scholen nog meegemaakt met 'geestelijken' als leerkrachten.

En dat waren 'normale' scholen, geen heropvoedingsgestichten.

Ook daar werd met harde hand tucht gehouden.

En het bleef echt niet bij het dreigen met hel en verdoemenis.

Klappen en slagen waren aan de orde van de dag.

Dat ging niet alleen met de blote hand of vuist, maar ook met latten,stokken of gemene rieten roedes...

Ik herinner mij ook maar al te goed een aantal pedofiele geestelijken trouwens.

Ik kan me dus inleven in dit verhaal, dat naar mijn mening uitstekend verfilmd is.

Sterk gespeeld door alle acteurs.

Vier en een halve ster van mij.

avatar van nightbreed

nightbreed

Goede film met zeer goed acteerwerk, zelfs Quinn vond ik dit keer wel goed acteren.

Het was ook verfrissend om eens een keer geen hip-hoppende 'gangsta - en ho wannabees' uit 'tha ghetto' te zien in film met dit onderwerp, want eerlijk gezegd was ik een beetje moe van de politiek correcte blanke man of vrouw die de zwarte stoute door iedereen opgegeven kindjes wel even het rechte pad zou laten zien.

De film is natuurlijk lekker gedramatiseerd en geromantiseerd maar gelukkig lang niet zo erg als de hip-hop varianten.

avatar van JeanMaurice

JeanMaurice

Brix schreef:

Schokkend , want waar gebeurd, verhaal.

Ik heb zelf de scholen nog meegemaakt met 'geestelijken' als leerkrachten.

En dat waren 'normale' scholen, geen heropvoedingsgestichten.

Ook daar werd met harde hand tucht gehouden.

En het bleef echt niet bij het dreigen met hel en verdoemenis.

Klappen en slagen waren aan de orde van de dag.

Ik herinner mij ook maar al te goed een aantal pedofiele geestelijken trouwens.

Sterk gespeeld door alle acteurs.

@Brix: Wat erg voor je dat je dit hebt moeten meemaken!

Inderdaad een prachtige film die helaas op waarheid berust. Mijn oom wilde vroeger priester worden maar zag daar al snel vanaf toen hij de wantoestanden zag in tuchtscholen als deze. Misschien goed om erbij te vermelden dat dit soort praktijken eerder regel waren dan uitzondering.

Verder inderdaad een prachtige film over een bevlogen (communistische) leraar die orde op zaken stelt. Film over idealisme, liefde en vriendschap.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Cliche?? hoezo?? wat Hitler deed werd ook een cliche maar dat maakt het niet minder erg!!!

Het is misselijkmakend dat dit waargebeurd is, we hebben het wel over moord en verkrachting, dit is geen cliche, dit is waargebeurde horror. Mooie film en zeer het kijken waard over de schrijnende toestanden in Ierland tot voorkort.

Ik vind het ook waanzinnig om mensen met een hart in een hokje te stoppen als zijnde voorspelbaar, dit getuigt niet van een al te hoog IQ.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Zeer sterke film, het toont perfect de gruweltaferelen die in de 20ste eeuw in de scholen van Europa gebeurden. De acteurs zetten hun personages zeer realistisch neer, wat dan wel weer typisch is, is dat er een goede leerkracht komt tegen de anderen in een de kinderen vinden die eerst niet leuk en daarna wel, enzovoort, maar daar gaat het bij mij niet te fel om. Ik zie het meer als een bescheiden dramatische documentaire met een feel-good einde.

avatar van ankiepankie1

ankiepankie1

Frans Sarneel schreef:

Frans, de laatste Magdalene Laundry werd gesloten in 1996. Allemaal heel erg recent dus!

avatar van ankiepankie1

ankiepankie1

Heb gisteravond de film bekeken, vond hem heel aangrijpend. Natuurlijk is het deels nogal clichématig, maar evengoed blijft het een prachtige film. De afgelopen weken heb ik mij sowieso wat meer verdiept in wat er zich afgespeeld heeft in Ierland en heb er onlangs een artikel over geschreven, ook vanwege mijn bezoek volgende week aan dit land. Heb verder onder andere een in mei uitgekomen rapport over de toestanden in deze scholen en kloosters gelezen. Heel erg heftig wat hier allemaal gebeurd is en ook vreselijk dat zowel Ierland als het vaticaan deze toestanden jarenlang stelselmatig ontkend hebben! Gelukkig begint in ieder geval de Ierse politiek nu toch door te krijgen dat er indertijd een hele scheve schaats gereden is, en komt er meer en meer informatie en erkenning vrij.

Maar wellicht dat ik daarom meer feeling met de film heb dan mensen die deze op zichzelf kijken, zonder achtergrondinformatie te hebben. Het was voor mij dan misschien ook meer een documentaire dan een speelfilm.

Vond het einde wel een beetje onrealistisch, daarom krijgt hij niet de volle 5*.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Bijzonder aangrijpende film dat een zeer goed beeld geeft van een Engelse tuchtschool uit de eind jaren '30. Vooral de geselpraktijken en tuchtstraffen van die broeders waren dikwijls nogal heftig, mede doordat Iain Glenn zijn rol met veel overtuiging wist te spelen. Nadeel aan dit indrukwekkend stukje drama is dat het doorspekt is met een hele grote berg clichés wat van de eerste tot de laatste minuut voor een hoge voorspelbaarheid zorgt wat wel een beetje jammer is. Houdt natuurlijk wel niet tegen dat de film bij momenten toch een indruk achterliet op mij, vooral vanwege de gruwelen die men onderging die niet zoveel verschilden van een Duits concentratiekamp. Het enige verschil is dat men in zo'n Duits concentratiekamp de korte pijn kreeg (een kogel dus) en in een Ierse tuchtschool gewoon in elkaar geslagen of verkracht werd.

Beetje jammer dat de film samenhangt met een sentimenteel, clichérijk verhaaltje want de cast was zeer goed en het beeld dat geportreteerd werd was aangrijpend, vooral omdat het ook nog eens waargebeurd is..

3.0 sterren

avatar van moviechick-99

moviechick-99

supppppppeeeeeeeeerrrrrr film het zat goed in elkaar en ook mooie en ontreorende film echt een superleraar dat hij die zo steunt.... dit is echt een 4

aspro

deze film laat zien wat er zich afspeelde binnen de katholieke kerk.

kindermisbruik,mishandeling op dit moment anno 2010.

we hebben er allemaal over gehoord.

dit is wel echt gebeurd.

heb moetenjanken bij het zien van deze film de scène waar die priester die jongen dood slaat.

Frans Sarneel schreef:

daar ben ik het voor 1000% mee eens.

dat die zolang hun gang konden gaan zeer en zeer schokkend!

Zavo schreef:

ik geloof dat er bij u een cliché los zit. hoe kunt u dat nou zeggen

zeker nog nooit iets meegemaakt!!!

avatar van Phantasm

Phantasm

Wel vrij groffe film over kindermisbruik waarvan de rillingen je over de rug lopen. Erg aangrijpend.

avatar van bervie

bervie

Aangrijpende film. Verschrikkelijk dat dit onder de noemer van het geloof en kerk kon plaats vinden.

avatar van flyer

flyer

Prima drama waarin ik volledig in op ging. Zat me werkelijk kwaad te maken over het onrecht en misbruik welke de jongens moesten ondervinden.

avatar van KoDe

KoDe

Hoe durven mensen een film; cq onderwerp als dit cliché te noemen!!!

Hoe dom en ondoordacht...Ik schat jullie EQ op zo'n 0.1

En dat alleen omdat er de laatste jaren meer films over dit onderwerp zijn gemaakt?!

Hoeveel films over oorlogen, misbruik en moorden zijn er al niet gemaakt...allemaal cliché??!!