• 9.370.282 stemmen

Endgame - Bronx Lotta Finale (1983)

Actie / Sciencefiction | 98 minuten

Met onder meer: Al Cliver, Laura Gemser en George Eastman

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 19 juli 1984

Plot Endgame - Bronx Lotta Finale

"A future world where violence explodes in duels to the death..."

Een telepathische mutant vraagt een strijder die na de Derde Wereldoorlog een tv-held is geworden om leiding te geven aan zijn groep mutanten om de vrijheid te herwinnen.

avatar van Wouter

Helaas niet op dvd.

Ravenstein

Deze heb ik me gisteren (op VHS) aangeschaft, samen met Atomic Cyborg, Strike Commando, Blastfighter en van veteraan Antonio Margheriti de Viëtnam-films The Last Hunter en Tornado.

Bespreking volgt.

Ravenstein

Endgame is een typisch Italiaanse SF/Actie-film zoals die begin jaren '80 aan de lopende band werden gemaakt. Erg goedkoop met weer van die lelijke voertuigen en verlaten steengroeves en fabrieken als decor.

Het clichématige verhaaltje werd iets beter uitgewerkt dan men gewoon is in dit genre en dat mag zeker als een troef(je) gezien worden. Laura Gemser is altijd een knappe verschijning, maar mensen die haar veelvuldig in haar mooie naaktje willen zien, komen hier spijtig genoeg niet aan hun trekken.

Hoewel de tweede helft van Endgame voldoende actiescenes bevat, neemt hij in de eerste helft z'n tijd om op gang te komen.

Joe D'Amato noemt dit naar 't schijnt zelf z'n beste film (ik zou daar eerder "minst slechte" van maken) en hoewel de beste man een massa films (oa ook erg veel porno) heeft voortgebracht, kan dit bezwaarlijk een meesterwerk genoemd worden.

Enkel en alleen aan te raden voor mensen die net als ik houden van dit soort Italo Trash uit de jaren ’80.

avatar van Exploitation

Exploitation

Aangezien ik alle films van Joe D' Amato aan't kijken ben, moet ik ook dit rijtje maar even meepikken. Maar wat kan ik er van zeggen, Actie/Sciencefiction uit de jaren 80 gemaakt in italië...zegt wel genoeg denk ik. Helaas spreken deze films me toch niet zo aan zoals zijn jaren 70 Exploitation film... 1,5*

avatar van yeyo

yeyo

In 2025 is de mensheid haast volledig uitgeroeid.. maar toch heeft de massamedia nog steeds een enorme impact en is reclame belangrijker dan ooit.

Bronx Lotta Finale begint als een Rollerball-kloon, maar volgt daarna meer het stramien van Mad Max. Al Cliver is de held van dienst en acteert haast comateus. Gelukkig kan de immer coole George Eastman voor wat tegengewicht zorgen, maar hij krijgt helaas veel te weinig screentime.

De grote charme waarmee het allemaal gebracht wordt, kan niet verhullen dat D'Amato werkelijk geen kaas heeft gegeten van gechoreografeerde actiescènes. Hij was duidelijk meer in de wieg gelegd voor horror, erotiek en crossovers daarvan. Toch bevat de film enkele leuke vondsten, zoals allerhande mutanten en kinderen met telekinetische gaven.

Bizarste scène: Laura Gemser die door een soort smurf verkracht wordt.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Bizarste scène: Laura Gemser die door een soort smurf verkracht wordt.

Hihi lol. Vanwege Laura moet ik deze film alleen al zien. Dit heeft toch trouwens niets met die Bronx (Warriors?) reeks te maken?

avatar van yeyo

yeyo

Nee hoor. Gewoon één van de vele Italiaanse 'post-nuke' filmpjes. (die titels zijn vaak nogal gelijkaardig)

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Niet al te beste film van D'Amato dat een aaneenschakeling is van slechte smaak, eigenlijk zo slecht dat het weer goed wordt, maar niet al te goed (slecht).

Spijtig dat D'Amato niet heeft gekozen voor Eastman in de hoofdrol want Al Cliver heeft het charisma van een zak aardappelen.

avatar van stephan73

stephan73

Dit is nou precies waarom ik deze Italiaanse pulp zo leuk vind. Onzinnige verhalen, goedkope effecten en af en toe wat gore. Hoe ze het flikte is me een wonder, maar de sfeer die ze in dit soort films stopte is heerlijk.

Visueel niet bijzonder, maar als gehele film behoorlijk geslaagd!

avatar van dominion

dominion

Poster ziet er geweldig uit .

Snel maar eens opzoeken.

avatar van stephan73

stephan73

Zal moeilijk worden, want deze film is nog niet uit op DVD. Ik zelf heb hem op een onbscure Britse VHS-tape gezien (een pre-cert tape, dus één uit ongeveer 1983)!

Ravenstein schreef:

avatar van jordandejong

jordandejong

Na Emanuelle and the Last Cannibals (2,5*), Buio Omega (3,5*), Antropophagus (2*), en Rosso Sangue (3,5*) is Endgame inmiddels mijn vijfde film van Italiaanse trash-regisseur Joe D'Amato. Helaas moet ik toegeven dat deze Post-Nuke film toch een beetje teleurstelt.

Ik moet D'Amato toch een complimentje geven. Hij neemt het concept van films als Mad Max en The Warriors, waar andere soortgelijke Italiaanse producties dat wel deden, niet klakkeloos over. De ''Endgames'' zelf is al een erg leuk idee maar met het telepathische plot werd het zelfs een beetje origineel. Nadeel is dan weer wel dat ik het telaphatische plot verre van interessant vond (zelfs een beetje irritiant).

Al Cliver werd voor deze film ingehuurd om de hoofdrol te vertolken. Hoewel hij mijn favoriete character was in Fulci's Zombi 2 komt hij hier toch niet helemaal goed uit de verf. Hij heeft opzich een goede kop voor dit soort rollen maar acteert toch wel wat te stijfjes om echt overtuigend over te komen als doorgewinterde anti-hero. Voor de rest een B-cast waar mening genre-fan van gaat kwijlen. Buiten Al Cliver hebben we gevestigde namen als Bobby Rhodes, George Eastman, Laura Gemser en Gabriele Tinti. Helaas worden ze niet allemaal naar hun kwaliteiten benut. Bobby Rhodes legt helaas in het eerste kwartier al het loodje, George Eastman is cool maar wordt toch ook veelal in de vergeethoek gedrukt en strooit niet met zijn gebruikelijke geniale one-liners en Gemser laat slechts een keer haar voorgevel zien, ware het niet dat ze op hetzelfde moment verkracht wordt door een dikke, kwijlende vismonster.

De film heeft genoeg actie, maar die komt helaas niet echt enorm explosief over. Misschien komt dat deels ook wel door de toch wat clownesk aandoende groepen waartegen Al Cliver en zijn mannen het opnemen. We hebben wat vikingen met berenvelletjes en wat lederen kledij, wat zwaardslingerende blinden in burka's en last but not least een groep agressieve mutanten verdeelt over twee soorten: De primaten (die rechtstreeks van de originele Planet of the Apes set lijken gelopen) en vismonsters (inclusief schubben). Vooral die tweede soort is lachwekkend. Wat de film vooral mist is een echte main villain. Nu komen ze steeds wat oninteressante groepen tegen die geen enkele vorm van dreiging vormen.

Toch is Endgame wel een aanrader voor mensen die geinteresseerd zijn in Italiaanse Post-Nuke filmpjes uit de 80's. De cast zit bomvol idolen en af en toe is de film zo fout als wat (de SS, Security Service, inclusief gestapo uniformen die op de mutanten jagen). Daarnaast is het einde, waarmee de vijanden door middel van telepathie op interessante manieren om het leven worden gebracht, behoorlijk cool. Nergens hoogstaand, zelfs voor dit subgenre, maar vermakelijk is het wel.

Overigens zijn ook de spaghetti-western invloeden leuk gedaan.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Dit is volgens mij m'n eerste Post-nuke titel, een genre waar ik best dieper in wil duiken... al is deze Endgame daar niet direct verantwoordelijk voor. Hoewel mijn score nog voldoende is, overheerst toch het gevoel dat D'Amato het te vaak laat liggen. Lackluster. Niet geheel verrassend zijn de wat grotere 'veldslagen' tijdens de tweede acte (film heeft duidelijk twee delen, soort Running Man achtig begin met een wat typischer -voor dit subgenre- vervolg) de smaakmakers. Als ik hier dan lees dat Amato dit zijn beste film vond, dan doet dat toch wat pijn. De beste man heeft verdomme Beyond Darkness en Anthropophagus geregisseerd... The very best in Italian horror!!

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Komt op blu ray uit bij Severin

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Wouter schreef:

Helaas niet op dvd.

Inmiddels dus wel op blu ray.

Toch zeker een vermakelijke post apocalyptische film waarbij de nodige films in een blender zijn gegooid. The Running Man, Mad Max, Firestarter en een cursus glitter make up voor gevorderden.

Echt spannend wordt het niet, maar de film kent genoeg actievolle en gekke gore momentjes om te blijven boeien.

Fijn dat die nu een goede release heeft gekregen.

3,5