• 9.218.020 stemmen

The Twister: Caught in the Storm (2025)

Documentaire | 89 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alexandra Lacey

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Twister: Caught in the Storm

Het is 22 mei 2011 als de studenten in Joplin, Missouri op het punt staan af te studeren en hun stad wordt getroffen door een tornado van een monsterlijk formaat. Een groep jonge mensen geloofde dat dit het einde van de wereld kon betekenen terwijl ze zich in het oog van de storm bevonden. Deze documentaire, die hun verhaal vertelt, toont niet alleen de catastrofale gebeurtenis die Joplin verwoestte, maar laat ook zien hoe de gemeenschap de tornado overwon door zichzelf te herbouwen en in een blijvend symbool van hoop transformeerde.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van The Oceanic Six

Wel aardig, niet meer dan dat. Deze docu heeft een enorm lange aanloop nodig dat voor geen meter boeit, maar de beelden van de werkelijke tornado en de verwoestende gevolgen zijn wel indrukwekkend. Ik vraag me altijd wel af waarom mensen stug in hun dorp blijven als je weet dat dat ding op je af komt. Tegenwoordig is dat voor niemand meer een verrassing. Wel goed dat dit gewoon in anderhalf uur docu zit en niet in een vermoeiend lange miniserie ofzo. Daar zijn mediamakers tegenwoordig dol op, alles nodeloos lang oprekken. En eigenlijk was dit nu al iets te lang.

avatar van GuzziGirl

GuzziGirl

Langdradige docu.

De beelden zijn indrukwekkend, maar de verhalen er omheen maken me weer eens duidelijk waarom ik zo'n hekel heb aan het Amerikaanse patriottisme.

Ongelooflijk overdreven en het duurt te lang. Véél te lang, voor mij was het een worsteling. Steeds weer benoemen dat ze bang zijn om dood te gaan, dat God hen moet helpen. Dat mag wel een tandje minder. Neemt niet weg dat het vreselijk is. Niemand hoopt het mee te maken, maar ze maken zichzelf ontzettend belangrijk, vooral de vrouw.

2 sterren voor de beelden van het afschuwelijke drama.

avatar van mrkos

mrkos

The Twister: Caught in the Storm

​De documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van de verwoestende EF5-tornado die op 22 mei 2011 Joplin, Missouri, trof. Deze tornado, met windsnelheden tot 320 km/u, was een van de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis en eiste 158 levens, terwijl meer dan 1.000 mensen gewond raakten. ​

Heftige documentaire. Als iemand die graag naar storm chasers kijkt, was dit voor mij een absolute must-watch. Natuurlijk had ik wel van de tornado in Joplin gehoord, maar de manier waarop het hier wordt verteld — door de ogen van verschillende overlevenden — maakt diepe indruk. Het is bijna niet te bevatten wat deze mensen hebben moeten doorstaan. Dat sommigen het überhaupt overleefd hebben, is op zich al een wonder.

Ook de nasleep komt stevig binnen. Schrijnend om te zien wat er allemaal verloren is gegaan, maar tegelijkertijd ook bewonderenswaardig hoe de gemeenschap weer is opgestaan. De hulp van buitenaf en de wederopbouw geven een hoopvolle noot aan een verder tragisch verhaal.

Het idee dat dit elk jaar weer kan gebeuren, ik moet er niet aan denken om daar te wonen.

4 sterren.