• 9.375.988 stemmen

The Thirty-Nine Steps (1978)

Thriller | 102 minuten

Genre: Thriller

Alternatieve titel: The 39 Steps

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Don Sharp

Met onder meer: Robert Powell, David Warner en John Mills

Plot The Thirty-Nine Steps

"Every second counts in the adventure of a lifetime!"

Tijdens een onderzoek naar de moord op 2 ministers schuilt kolonel Scudder van de Britse geheime dienst in het appartement van Richard Hannay. Scudder heeft namelijk een moordpoging op de Griekse premier ontdekt tijdens zijn bezoek aan Londen. Ondertussen zijn de agenten die verantwoordelijk zijn voor de eerste 2 moorden op zoek naar Scudder. Scudder is ondertussen op zoek naar Hannay in Schotland. Hier wordt hij neergestoken door de agenten en Hannay wordt gearresteerd op verdenking van moord. Hannay weet te ontsnappen uit zijn detentie en maakt onderweg kennis met David Hamilton en Alexandra MacKenzie en krijgt nog een moord in zijn schoenen geschoven. Zij proberen Hannay te helpen zijn onschuld te bewijzen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Richard Hannay

Sir Edmund Appleton

Alex Mackenzie

Chief Superintendent Lomas

Sir Walter Bullivant

avatar van The One Ring

The One Ring

Pieter Montana schreef:

Ik heb me daarbij ook om de tuin laten leiden. Vreemde zet van de makers om zo groot "Hitchcock" op de hoes te zetten.

Achteraf gezien, is deze zonder twijfel beter dan de originele Hitchcock-film.

Hoezo?

Persoonlijk snap ik niets van de goede berichten hier. Ik vond het maar een duffe thriller, met alleen op het einde nog een paar onderhoudende scènes. Het eerste half uur vond ik zelfs stomvervelend. Alles kabbelde maar vooruit en zelfs de personages die in levensgevaar verkeerden leken het allemaal niet spannend te vinden. Als het dan ook nog eens allemaal op een bijna slaperige manier gefilmd wordt blijft er weinig over. Tot het aardige laatste half uur dan.

De vergelijking met Hitchcock had ik nooit gemaakt als de titel niet hetzelfde was. Op het gegeven van 'de verkeerde man' na heeft de film weinig gemeen met de jaren '30 klassieker. De 39 Steps zelf zijn zelfs iets totaal anders in deze film. Nog schandaliger is dat ze de twee belangrijkste pluspunten uit Hitch' film weggelaten hebben: de humor en de scènes waarin de hoofdpersoon geboeid is aan een vrouw die hem niet vertrouwd. We blijven hier met een veel te serieus werkje zitten. Dat de snor van de schurk in verschillende scènes verschijnt en dan weer verdwijnt helpt ook niet bij het waarderen van de film. Ga Hitchcocks film kijken en laat dit standaardwerkje liggen, zou ik zeggen.

avatar van Zinema

Deze remake van de Hitchcock-klassieker is goed gelukt. Iets waar weinig remakes in slagen. Niet beter maar ook niet minder dan het origineel. Goed.