Genre: Drama / Sport
Met onder meer: Erik van der Horst, Jet Novuka en Gijs Scholten van Aschat
6,5 (324)
Releasedatum: 14 december 2000
Plot De Zwarte Meteoor
Speelfilm naar het gelijknamige, op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde, boek van sportjournalist Tom Egbers. Eind jaren '50 komt de zwarte Zuid-Afrikaanse sterspeler Steve Mokone naar Almelo om voor de plaatselijke voetbal club Heracles te spelen. Het leven in het provinciestadje verandert danig door zijn komst. De 15-jarige Felix Verbeek, sluit vriendschap met Steve. Dit zal zijn leven een beslissende wending geven.
Quido
Zouden degenen die deze film gezien hebben wat meer over de film kunnen vertellen?
Purmerend
De film gaat voornamelijk over de vriendschap tussen de zwarte meteoor en felix verbeek.
Quido
De scene waar Tuinman de directeur van de fabriek uit moest schelden was erg leuk. Wel aardig om te zien. 3*
Braaf, voorspellend en oppervlakkig, maar in tegenstelling tot veel van zulk soort films irriteert niet niet echt. 3*
wavanbuuren
Ik vond het persoonlijk nogal jammer dat niet de gehele lijn van het boek is gevolgd. Op deze manier leek het meer op een verfilmde aflevering van de wondersloffen van Sjakie dan op een verfilming van het boeiende en trieste levensverhaal van Mokone. Verder vond ik de voetbalscenes erg zwak en was het verhaal rond Felix nogal clichematig. Hierdoor is de zwarte meteoor helaas niet meer geworden dan een middelmatige kinderfilm. ** voor de moeite.
Quentin
Cliché verhaaltje, met matige hoofdrolspelers en aardige bijrollen. 2*
Grappig, een review waar ik van de eerste tot de laatste letter achter sta
Dus ook van mij 2* voor deze matige film.
patrick17
Heb hem toestraks ff gezien en hij viel me niet tegen
een redelijke tot goede film..
3 ***
raymon
onrealistische film, hoe kan een zielig clubje in Venlo een speler uit een ander land kopen, en ze vliegticket betalen. Daarom ja, geloof ik de film niet echt...
En misschien kijk ik niet zo vaak voetbal maar dit zach er echt nep uit!
2,5 **
speedy23
Waarom zou een 'zielig' clubje geen speler uit een ander land kunnen kopen? Er waren toen atijd privé-sponsors die hun hand boven 'hun' club hielden.
En daarbij, er moest toch één de eerste zijn...
Uit Zuid-Afrika: Soccer: Steve 'Kalamazoo' Mokone.
Grappig, een review waar ik van de eerste tot de laatste letter achter sta
Dus ook van mij 2* voor deze matige film.
Komt dat zo weinig voor dan oterfool, dat je het met een review eens bent
(beetje late reactie van me trouwens.....)
wavanbuuren
En misschien kijk ik niet zo vaak voetbal maar dit zach er echt nep uit!
2,5 **
Jij kunt het onrealistisch vinden, Raymon. Neemt niet weg dat dat in grote lijnen gewoon echt is gebeurd. Daarbij was het niet in Venlo maar in Almelo.......
Komt dat zo weinig voor dan oterfool, dat je het met een review eens bent
(beetje late reactie van me trouwens.....)
Ik zal je comments eens in de gaten houden, kijken of je dit hoge niveau vast kunt houden
Ik voel de druk
Zojuist nog een briljante post geplaatst bij Eyes wide shut al zeg ik het zelf
raymon
je hebt gelijk over Almelo Sorry, ja misschien is het echt gebeurt maar sorry ik blijf het een slechte film vinden of het nou echt of niet is gebeurt....trouwens stukje met die auto die hij kapot maakt vind ik cool maar het doet me pijn om die prachtige auto zo te zien

otherfool
Nou, ik vond het maar een teleurstellend stukje. Niet zo teleurstellend als EWS zelf weliswaar, maar toch...
raymon
Herzienig, heb weer een hele andere mening!
Ik vind het acteerwerk van de gehele cast eens redelijk tot goed te noemen.
Het ziet er allemaal goed uit kon geen fouten vinden in de film zoals b.v een modern stoplicht of zo iets nee niets erg goed. Leuk om de oude vliegtuigen en auto's gezien te hebben was ook erg mooi, zo als ik al had gezegd pijnlijk om die auto vol met krassen gebroken spiegels te zien.
Jammer vind ik dat de film niet wat boeiender is. Na deze film ben ik erg benieuwd hoe het met het Woeden Der Gehele Wereld zit want dit was geen slechte film van Guido pieters dus we zullen het zien.
Na herziening toch een 3,5 krijg meer waardering voor de film.
robertus65
Deze film gaat vooral over de vriendschap van voetballer Steve met de 15jarige Felix, hoewel eigenlijk volgen we vooral Felix en niet Steve, want Steve verdwijnt na ongeveer een uur en de film volgt dan Felix. En dat is nou het probleem, gaat de film nou over de
voetballer Steve of over Felix die toevallig een goede vriend van Steve is? Of gaat de film over een vrijzinnig en opstandig jongetje die toevallig een voetballer leert kennen in de bekrompen jaren 50?
Hoewel de jaren 50 sfeer wel leuk is om te zien, is de film verder erg zoetzappig en stereotyp.
monasteentje
jongens heracles hé!!!!! hebk toch even seizoenskaart van dus ik moet hem donderdag even kijke!
Anjin
Ja die kreeg iedereen bij 10 euro aan boodschappen bij de Aldi
Dustyfan
Een vergeten pareltje, lijkt het wel. Deze film was erg goed, een heuse verrassing. Een verhaal dat erg goed in elkaar steekt, goed acteerwerk (ok, een paar jongens in bijrollen daargelaten, maar het stoorde niet) een paar leuke 'running gags'.
Verder een erg mooie uitwerking van de jaren '50 sfeer, de spruitjes zijn bij wijze van spreken al bijna te ruiken.
Ik heb me uitstekend vermaakt met deze, op momenten ook ontroerende film.
4,5* (en ik hou niet eens van voetbal
FisherKing
Heerlijke Coming of Age film van 't leven van Felix (Erik van der Horst) in samenhang met de beschrijving van het vijftiger jaren leven in Almelo, en met de komst van een neger (fantastische rol van Jet Novuka) in een voetbalelftal, waar de directeur (Gijs Scholten van Aschat) tevens leider is van een groot textielbedrijf.
Naast het buitengewone sterke acteerwerk (op een paar uitzonderingen na) staat het scenario als een huis.
Fantastisch gedaan, niks van verwacht, hele emotionele film gekregen.
Thomas83
Net voor het eerst gekeken. Echt een heel mooie film.
Ik heb me geen moment verveelt. De vriendschap tussen Steve en Felix vond ik soms wat raar overkomen, het leek net alsof Steve zo'n beetje alleen met Felix omging.
Maar het verhaal is mooi en boeiend. Er komen wel wat zware onderwerpen voor, maar die worden op een relatief luchtige manier behandeld.
Ook vind ik de film wel nostalgisch overkomen. Voor een leek als mij ziet het er in elk geval allemaal vrij autenthiek uit. De voetbalscenes vond er soms wat raar uitzien, maar misschien was het voetbal in die tijd wel echt zo.
De achtergrond muziek vond ik soms wel wat te hard of het geluid van de stemmen te zacht, maar over het algemeen was het prima in orde, en de muziek klonk ook goed.
Wat mij betreft gewoon een goede film met weinig echte zwakke punten. Ik heb me zeker vermaakt, en dit is ook een film die ook leuk is voor mensen die niet van voetbal houden. Het voetbal is in feite maar een bijzaak.
5 minuten gezien gisteren en dat was alweer genoeg. Wat een oubollig zooitje...
T.O.
Precies, kijk maar eens naar een echte wedstrijd uit die tijd, ziet er nog vreemder uit dan in de film
De film brengt verder weinig echt nieuws, maar kijkt erg fijn weg. 3*

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien