• 9.375.238 stemmen

Geregisseerd door: Guido Pieters

Met onder meer: Erik van der Horst, Jet Novuka en Gijs Scholten van Aschat

Releasedatum: 14 december 2000

Plot De Zwarte Meteoor

Speelfilm naar het gelijknamige, op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde, boek van sportjournalist Tom Egbers. Eind jaren '50 komt de zwarte Zuid-Afrikaanse sterspeler Steve Mokone naar Almelo om voor de plaatselijke voetbal club Heracles te spelen. Het leven in het provinciestadje verandert danig door zijn komst. De 15-jarige Felix Verbeek, sluit vriendschap met Steve. Dit zal zijn leven een beslissende wending geven.

avatar van timbo_

timbo_

Geloof er niks van dat voetbal er toen der tijd zo uitzag. Was dan ook een van de storende factors aan de film. Maar ook verder was het me allemaal wat te voorspelbaar en cliche.

avatar van Youri

Youri

Bekrompend Twente in de jaren 50 waar bij Heracles een Afrikaanse speler, Jet Novuka voor commotie zorgt bij voetbalclub Heracles. Mooie film met een goede rol van Erik van der Horst, die een belofte lijkt voor de toekomst. Minirol voor de schrijver van de semi biografie Tom Egberts(5 sec. in beeld) Alle acteurs spelen sterk.

avatar van Thomas83

Thomas83

T.O. schreef:

Precies, kijk maar eens naar een echte wedstrijd uit die tijd, ziet er nog vreemder uit dan in de film

De film brengt verder weinig echt nieuws, maar kijkt erg fijn weg. 3*

Ja, ik heb wel regelmatig oude wedstrijdbeelden van uit die tijd gekeken, maar in de film vond ik het wel heel erg op kluitjesvoetbal lijken allemaal.

Wat ik trouwens erg mooi vond was die nostalgische sfeer in de films. De mensen die bij het stadion aankomen, mensen zonder kaartje die buiten een beetje rondhangen, broodjes worst op de tribune (al vond ik het terugkerende grapje hierover persoonlijk niet echt bijzonder leuk of zo) enzovoort.

Ik verhoog mijn cijfer naar 3.5. 3.0 vind ik eigenlijk toch duidelijk te weinig als ik het vergelijk met cijfers die ik aan sommige andere films heb gegeven. Deze verdient meer.

Ik neig zelfs bijna naar de 4.0*

avatar van FisherKing

FisherKing

Vraag me af hoe jullie een voetbalwedstrijd in de jaren 50 kunnen beoordelen. Ik lees alleen maar shitzooi hier, verder.

Behalve van Thomas, die wil zich Wél inleven wil, de rest niet. Triest.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Nou moe!

Een film is geen voetbalwedstrijd. Het gaat er niet om hoe er gespeeld wordt, maar hoe de film is.

Misschien inderdaad niet geschikt voor voetbalfans...

avatar van otherfool

otherfool

Dustyfan schreef:

Maar het is zo knullig gedaan! Een sportwedstrijd in beeld brengen, alleen de Amerikanen lijken het te kunnen.

avatar van monasteentje

monasteentje

Ik vond het wel een goede film, de voetbalscénes waren wat minder maar het verhaal erom heen was wel goed 3.5 sterren!

avatar van Quido

Quido

otherfool schreef:

Een sportwedstrijd in beeld brengen, alleen de Amerikanen lijken het te kunnen.

Heb voetbalwedstrijden nimmer zo knullig in beeld zien worden gebracht als in een aantal Amerikaanse films.

FisherKing schreef:

Behalve van Thomas, die wil zich Wél inleven wil, de rest niet. Triest.

Omdat ik het bekrompen en oubollig vind? Misschien heb jij een beetje moeite met het inleven in andere users...

Wat vind je bekrompen en oubollig aan de film?

avatar van otherfool

otherfool

Quido schreef:

Amerikanen moeten zich dan ook niet met voetbal bezig houden. Da's inderdaad de uitzondering.

kappeuter schreef:

Wat vind je bekrompen en oubollig aan de film?

Vooral het brave, zeurderige scenario...

avatar van Thomas83

Thomas83

Het scenario is braaf inderdaad, maar het is dan denk ik ook een beetje een familiefilm. Het drama is luchtig, zware onderwerpen als de apartheid, racisme en de stakingen worden relatief luchtig behandeld, ze hebben er gewoon een film van gemaakt die een heel breed publiek moet aanspelen denk ik. En volgens mij lukt dat best aardig.

avatar van gotti

Desalniettemin blijft het braaf en zeurderig...

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een op werkelijkheid gebaseerd verhaal uit Almelo in de jaren '50. Wat verwachten jullie dan?

Ik zou het zelf erg ongeloofwaardig hebben gevonden als dit niet een enorm braaf verhaal zou zijn. Je kunt er ook anders naar kijken en je bedenken dat juist de kenmerkende jaren '50 braafheid erg goed is weergegeven in deze film.

avatar van neo

neo

Zelfde soort kritiek kreeg Sportman van de Eeuw ook.

avatar van Reinbo

Sportman van de Eeuw had tenminste nog een soort van zelfrelativering, wat de film leuk maakte, dit is alleen maar braaf.

avatar van gotti

Vond SvdE tig keer leuker dan dit. Humor en een knipoog is iets wat deze film vooral mist, in tegenstelling tot SvdE.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg leuke film! Het is jammer dat er (nog) niet zo veel gestemd is op deze film en dat veel mensen de film nog niet gezien hebben.....De Zwarte Meteoor is een (behoorlijk) vermakelijke film die mij erg verrast heeft! Erg goede acteerprestaties, goede humor en een leuk verhaal bevat deze film! Echt een aanrader!

* * *

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Heb de afgelopen 3 avonden toevallig films gezien die me gewoonweg niet konden boeien of slecht gemaakt waren .

Deze was OK.

Nu kan ik met net die jaren 50 sfeer herinneren en die was behoorlijk weergegeven. Hoewel ik ,terwijl ik er echt niet op lette, een jaren '60 deur zag in de school ( rond raam ).

Het voetbal uit de 2e divisie in die tijd zal niet veel beter geweest zijn dan vertoond hoewel sommige scenes een beetje knullig overkwamen.

Het acteerwerk was OK. Gijs altijd goed natuurlijk en opvallend het nieuwe talent Erik van der Horst, die zowat de hele film draagt.

Maar het geluid. Weet niet wat het is maar bij 99,99 % van de Nederlandse films kan ik gewoon te vaak niet verstaan wat er gezegd wordt. Hier moet toch een uitdaging liggen voor iemand die in één klap dé geluidspersoon van de Nederlandse film wordt.

Ik heb me niet verveeld en geen moment de neiging gehad om versneld af te spelen dan wel pauzes in te lassen, Wat ik bij de mindere films wel heb.

Leland Palmer schreef:

* * *

Ik zal vanavond de film bekijken en oordelen het verhaal klinkt al goed. Bedoelen ze hier met Heracles de latere profclub?

avatar van Jornaquin

Jornaquin

Ja, wat zouden ze er anders mee kunnen bedoelen? . Ik vond het overigens best een mooie film waarin goed geacteerd werd en ook het verhaal vond ik niks mis mee. 4*

Jornaquin schreef:

Je heb ook de Sparta amateurs en bij ons in de buurt heten 2 amateurs club Excelsior. Dus dat is toch niet zo rare vraag?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Travolta_Jackson schreef:

Dus dat is toch niet zo rare vraag?

Nee hoor, wist het antwoord zelf ook niet

avatar van maurice74

maurice74

Als er een Nederlandse film onderschat is dan is deze het wel. Deels heeft de film het wel aan zichzelf te danken, want De Zwarte Meteoor is erg bescheiden, maar zeer vermakelijk.

Best grappig, al is het soms wel pijnlijk om te zien hoe de 'echt goede' acteurs als van Asschat en Reuten de anderen, wat bijna amateurs lijken, wegspelen.

Travolta_Jackson

Over het voetbal uit de jaren 50 vind ik toch wel goed gedaan. Heb beelden van het Nederlands elftal gezien uit die tijd. En Feyenoord in 74 mischien ietswat verder. Maar het spel is toch wel goed gedaan aanvalend voetbal. spelers die maar tegen een bal lopen te trappen. zeer goed gedaan.

avatar van oerwouter

oerwouter

Dit is met afstand de slechtste film die ik gezien heb de laatste tijd. Als voetballiefhebber zat ik met kromme tenen te kijken naar de spelfragmenten. Maar dat niet alleen. Dat er een paar slechte acteurs tussenzitten kan gebeuren, maar in deze hele film wordt beroerd geacteerd. Niet om aan te zien, voorspelbaar verhaal bovendien en verder alles wat een film nodig heeft voor 1 ster. Echt prutswerk en zonde van alle moeite die is gedaan om de film er authentiek uit te laten zien, want die moeite is wel gedaan.

avatar van Riddierid

Riddierid

kweet nie was wel oke, maar ik heb niet echt genoten... beetje saai

avatar van Warry Grobben

Warry Grobben

Ik heb nog niet eens gestemd op de film waar ik zelf in mee speel. Het is nu al weer 10 jaar geleden en een hele leuke tijd om deze film te maken. Een echte voetbalfilm is het niet, al is daar wel veel werk in gestoken. Er is toen zelfs een speler van Ajax gehaald, die leek op de acteur die voor Mokone speelde. Dat kun je in de film trouwens niet weer vinden. De voetbalmomenten zien er soms amateuristisch uit terwijl we sommige scenes wel 20 x over hebben moeten doen. Dat is het leuke van het kijken naar een film, als je weet wat je er allemaal voor hebt moeten doen. De voetbalscenes hebben 10 volle dagen gekost, en daar vind je in de film w.s een kwartiertje van terug. Al met al een hele leuke belevenis, en de naam die ik had in de film, gebruik ik nu als pseudoniem bij moviemeter en andere sites. Het is een leuke film om te zien en zeker 3 sterren waard.