• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Chan

Met onder meer: Jan Lamb en Kelly Chen

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Xiao Qian

Ning is een vrolijke jonge knul die door China trekt als inner van schulden. Op een dag komt hij terecht in een stadje vol geesten, waarbij hij smoorverliefd wordt op één van hen. Tegelijkertijd krijgt hij twee geestjagers achter zich aan. Hoewel het land ontdoen van geesten hun beider doel is, zijn de twee met elkaar in strijd. Voor Ning breekt een lastige tijd aan, waarbij het de vraag is of hij de liefde van zijn geliefde geest kan winnen en hun beide uit handen te houden van de geestjagers.

White Cloud (stemrol) (Mandarin version)

Madame Trunk (stemrol) (Cantonese version)

Mountain Evil (stemrol)

Sap Fong [stemrol]

Yin Chek-Ha [stemrol]

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Mooie anime. Persoonlijk vond ik hem beter dan de "real-life" film uit 1987.

Maar het is dan ook gemakkelijker om de geestwereld te tekenen dan om hem geloofwaardig over te laten komen in "real-life".

avatar van Lennert

Lennert

Losjes gebaseerd op de gelijknamige film uit 1987, maar een stuk beter in balans qua stijlen. De animaties ogen erg verzorgd, de muziek is groots en het verhaal is simpel maar tegelijkertijd erg aangrijpend. Tegelijkertijd zit er weer een absurd sausje Chinese humor over, die niet voor iedereen weggelegd zal zijn (al moet ik toegeven dat ik erg gelachen heb om de hond die in een kat reincarneerd)

Een probleem wat ik wel met deze film heb zijn de personages van de geestenjagers: wat is het hele punt van jagen op geesten, zowel goed als kwaad, als reincarnatie een vast onderdeel van de levenscyclus is? Afgezien van dit punt is Xiao Qian een aangrijpend sprookje, die wat mij betreft zeker beter uitgewerkt is dan de live action film.

Chaotisch.

Hark mag dan niet als regisseur gecredit staan, hij is zeker geen passief producer/schrijver geweest. Daarvoor leunt het te dicht aan bij de stijl van Zu Warriors. Diezelfde chaos gecombineerd met fantasy elementen komt sterk terug in deze film.

Vind zelf de live action versies wel duidelijk beter, je mag dan wat meer vrijheid hebben in animatiefilms, vond dat Chan de balans in deze film toch geregeld kwijt was. Soms leek het een overblijfsel van een jaren '80 anime te zijn, seconden daarna ontploft de CG van het scherm. Zeker niet altijd even goed van kwaliteit, maar toch visueel niet verkeerd en wel met een eigen stijltje. Sowieso is de animatie zelf kwaliteitsvol, de art style vond ik alleen wat minder.

Verder geen seconde rust. Tussen de humor, de plot points en de gevechten en achtervolgingen door zijn er misschien hoop en al een minuutje of drie waarin je op adem kan komen. Typisch HK werk dus, al vind ik het zelf in live action vaak nog iets amusanter.

Toch is het geen slecht filmpje. Leuk om een keer gezien te hebben, maar het verbaast me niks dat HK en animatie niet tot een langlopende liefde zijn gekomen.

avatar van RuudC

RuudC

Druk, schreeuwerig en vooral erg lelijk geanimeerd. Met dat laatste doel ik vooral op de digitale animatie. Anno 1997 was het misschien nieuw en revolutionair, maar het is zo afgrijselijk dat het eigenlijk verboden zou moeten worden. Het duidelijk willen meeliften op het succes van Ghibli, blijft natuurlijk ook niet onopgemerkt. Dit komt absoluut niet in de buurt, als we het over kwaliteit gaan hebben. Het verhaal is slecht te volgen. Het hondje is erg vervelend en door de eerder genoemde kritiekpunten krijg ik weinig zin om het verhaal te volgen. Sommige shots zijn mooi. Bepaalde karakterontwerpen mogen er zeker wezen, maar dit is het gewoon niet.