Er Ist Wieder Da (2015)
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 26 november 2015
Bekijk via Videoland
Plot Er Ist Wieder Da
De voormalige Duitse leider Adolf Hitler wordt versuft wakker ergens in het midden van Berlijn. Verward probeert hij te reconstrueren wat er gebeurd is en hij ontdekt al snel dat er sinds de Tweede Wereldoorlog 70 jaar zijn verstreken. Maar wat is er gebeurd met Duitsland in de tussentijd? Overal buitenlanders, er is democratie en men betaalt met de euro, wat Hitler helemaal niet bevalt. Omdat de mensen denken dat hij een komiek en imitator is, belandt hij al snel in een tv-programma als komische act.
Adolf Hitler
Komedie
geregisseerd door David Wnendt
met Oliver Masucci, Piet Fuchs en Christian Wagner
Bij Er Ist Wieder Da:
Als deze film nog maar half zo leuk is als het boek, gaat het een topper worden.
Boektrailer: Er ist wieder da - Timur Vermes | Eichborn Verlag - YouTube
HALVE TAMME. (moderator series)
Dit kan wel eens leuk vermaak gaan worden, ik ben benieuwd.
mjk87 (moderator films)
Boek vond ik nogal tegenvallen, teveel hangen op de gimmick dat Hitler weer terug is zonder echt goede grappen of maatschappijkritiek en had van mij veel verder mogen gaan. Film kan maar zo beter worden, als ze het brave karakter overboord gooien.
Uitgangspunt van het boek was leuk. Boek zelf was kut. Met moeite door gekomen.
Sater
Mooi!
(Luister)boek vond ik erg grappige momenten hebben. Benieuwd of de film iets nieuws te bieden heeft.
Leo1954
- 2073 berichten
Het boek was goed, maar als ik zo die trailer zie...(iets wat je eigenlijk nooit moet doen, trailers bekijken)
Frodootje
Het boek viel inderdaad tegen en als ik de trailer zie, krijg ik hetzelfde gevoel. Duitsers hebben toch een ander gevoel voor humor.
Wereldwijde bestseller? Volgens mij alleen in Duitsland een bestseller, maar vanuit Hitlers perspectief was dat ook de hele wereld...
John Milton
Ik heb me tijdens mijn studie behoorlijk in de persoon Hitler verdiept, maar de laatste jaren is dat op een laag pitje komen te staan, het boek dan ook niet gelezen. Als ik de trailer zo zie, dan zou ik me over een hoop dingen heen moeten zetten alvorens ik er van kan genieten. Niet eens zozeer het bizarre idee dat hij er opeens is, maar meer het feit dat het een jonger persoon lijkt die toch behoorlijk anders in de omgang lijkt te zijn dan het beeld wat uit de historische overlevering naar voren komt. Zou wel eens een gevalletje teveel weten is niet altijd goed kunnen zijn.
Having said that, ik ben toch stiekem wel benieuwd!
leatherhead
Toch erg leuk. De film kent gelukkig niet veel scrupules en hoewel het soms wellicht een tikkeltje uitdagender had mogen zijn, is de film rijkelijk gevuld met komische vondsten. De voorheen nog vrij onbekende acteur Masucci heeft weliswaar een wat te robuuste tronie om als échte Hitler look-a-like door te kunnen gaan, maar met zijn vaak hilarische spel compenseert hij daar ruimschoots voor.
Bij vlagen divageert de film een beetje en lijkt Wnendt de humor wat uit het oog te verliezen, maar telkens wanneer je denkt dat het snedige randje dreigt te eroseren komt de film weer met een leuke komische uithaal. Humor zelf is gelukkig ook niet al te makkelijk; de verwachte tsunami aan obligate Jodengrapjes bleek bijvoorbeeld best mee te vallen. En zo ontwijkt de film nog wel wat vervaarlijke valkuilen.
3,5*, bijzonder amusant.
Was wel grappig geweest als Bruno Ganz de hoofdrol had gespeeld
Kijk hier erg naar uit. Moet ook zeker het boek eens gaan lezen.
Leo1954
- 2073 berichten
Ik heb de film (nog) niet gezien, maar mijn ervaring van films waarbij je eerst het boek hebt gelezen is bijna altijd negatief. Het boek was echt wel de moeite waard, geen literaire topper, maar wel heel aardig. Ik zie dan 1000 mogelijkheden hoe je dat als film zou kunnen verzieken.
Ik heb er wel eens een discussie over gehad, Under the Volcano was een film die me eigenlijk hielp het toch wel zware boek aan te kunnen. Toen ik eenmaal zover was, werd de film als een uittreksel, hoewel nog steeds niet slecht.
Maar verder, nog nooit een film gezien die beter was dan het boek. Dat doet me wel eens twijfelen aan mijn liefde voor films eigenlijk.
eristwiederda
Ik heb de film al wel gezien en het boek gelezen! En ik vond de film heel erg leuk!!!!
En het boek trouwens ooK
Ik ben benieuwd, speelduur lijkt me wel iets aan de lange kant. 88 minuten zou beter en logischer zijn geweest
Zuiderpark
brrrrrrr wat een film. Wat komisch begint, eindigt in een spiegel die ons allen voorgehouden wordt en geeft stof tot nadenken. Kippe(n)vel....
polletjepiekhaar
Echt een goede film.
Het laat zien dat we als mensheid nog niks veranderd zijn.
En ook al is het een film tot nadenken bij sommige scenes tranen in mijn ogen gehad van het lachen.
Niggas niggas
93.9
Vroeg me af is die tv jongen met rode bodywarmer een knipoog naar Marty McFly uit Back to the Future.
Film begint als komedie en gaandeweg wordt de toon steeds serieuzer.
Termen als 'spiegel voor houden' is wel van toepassing hier.
JuliusCaesar
Steengoed concept, over Hitler die in het moderne Duitsland leeft. Dit levert tal van komische momenten op, die tegelijkertijd onbenullige toestanden zoals wij die kennen met sociale media, straattaal, domme tv programma's, overal foto's van maken etc. sterk aan de kaak stelt. Mensen verdiepen zich liever niet in complexe thema's en zoeken simplistische, populistische schijnlossingen voor problemen die je amper problemen mag noemen. Er gaat ook een waarschuwing vanuit, die zijn indruk wel achterlaat. Wat dit betreft een geweldige film, aan de uitvoering en bijvoorbeeld het gedrag van 'de normale Duitser' , en ook het bestuur van de zender heb ik me soms geïrritteerd. Maar al met al absoluut de moeite waard.
Donkerwoud
Haakt mij te populistisch in op een algemeen gedeeld sentiment dat het nazisme bezig is aan een opmars in het Westen. Misschien dat bepaalde politieke bewegingen als de PVV of de Pegida die gevoelens versterken, maar tegelijkertijd is de moderne politiek een ongelofelijk complex speelveld van tegengestelde belangen in een geglobaliseerde wereld. De maatschappijkritiek in deze satire blijft wat oppervlakkig hangen bij het idee dat we met zijn allen moeten huiveren bij het idee dat Hitler via de media zo wéér in een invloedrijke positie terecht kan komen. Wat dan precies zo eng zou zijn aan Adolf's wederopstanding wordt nergens expliciet benoemd. Aan het einde wordt de dreiging alleen gesuggereerd met tactisch geplaatste schaduwen en camerahoeken van een boos kijkende führer.
Ik had het wel het vermoeden dat dit een geestige, scherpe film zou worden, maar dat de film zo weergaloos sterk is, had ik ook weer niet gedacht. Zowel op komisch als maatschappijkritisch vlak is dit echt een absolute topper gebleken.
Eigenlijk kan je de film opdelen in twee delen. In het eerste uur lachen we vooral hard om Adolf Hitler die in de maatschappij van vandaag de dag is beland en in het tweede uur houdt diezelfde Hitler ons allemaal als wereld een spiegel voor, waarbij de boodschap is dat het tegenwoordig allemaal niet zo verschillend is in vergelijking met zijn tijd en dat je door middel van de juiste propaganda en de media nog altijd ver kan komen als opruier. Als je er goed over na denkt dan roept deze man heel wat rake dingen in de film. Oliver Masucci speelt hem ieder geval met veel overtuiging. Zeker richting het einde van de film valt het op, als ze Hitler inschalen tussen grappig en zeer bedreigend.
Maar gelukkig is de film niet de volle twee uur zwaarmoedig, want het is geruime tijd gewoon een geniale satirische komedie. Hitler is uiteraard compleet wereldvreemd (wat, leven er Turken in Duitsland?) en zijn opmerkingen choqueren flink wat mensen. Lastig om weten wat allemaal in scene is gezet en wat echte quotes van Duitsers zijn, maar het is ieder geval enorm gevat. Hoogtepunt van de film vond ik trouwens de briljante Der Untergang parodie. Niet de eerste film die het doet, maar wel heel leuk gedaan. In ieder geval werd er de gehele film lang bij mij in de zaal gelachen om de absurde humor. En best knap, ze kiezen nauwelijks voor de makkelijke grap. Zo komt er maar weinig over Joden of de Holocaust in voor. En wat ze er over zeggen is dan wel weer heerlijk fout.
Er ist Wieder Da maakt ieder geval bij mij een goede kans om de film van het jaar te worden. Zo geestig, zo scherp, zo goed geschreven. Bijna perfect.
Lurtz
Heerlijke film, goede combinatie tussen de humor en het serieuze gedeelte op het einde.
Akkiej
Je kunt deze film van voor tot achter eigenlijk al voorspellen, maar man o man wat een film wordt hier neergezet. Er is wieder da kan deze voorspelbaarheid zeker hebben. De eerste tien minuten moest ik even wennen aan de vorm die gekozen is, het is een vrij opzichtige manier van komedie. Eenmaal gewend aan deze vorm zat ik tranen met tuiten te lachen. Wel vraag je je continu af: kan dit al? Mag je zo lachen om een persoon die zoveel levens verwoest heeft? De boodschap aan het einde laat dan ook zien dat de huidige maatschappij nog niet zoveel verschilt van toen.
Voorspelbaarheid ten top, maar erg leuk! 4*
De verwijzing naar der Untergang is ook meesterlijk!
Dennissssss
Ik begreep niet goed wat nou allemaal echt was (wat op straat geschoten was met 'de gewone burger') en wat gespeeld was. Dat vind ik frustrerend en niet goed. Ik vroeg mezelf constant af "was dit nou een echte reactie van iemand"? "Of was dit gespeeld?"
Er zit leuke humor in en het grootste gedeelte vond ik leuk om naar te kijken, maar op een gegeven moment vond ik het wat te lang gaan duren.
Graaf Machine
Zeer goede film. Ben het eigenlijk wel helemaal eens met wat Ajax&Litmanen1 erover geschreven heeft. Zaterdagavond naar deze film geweest omdat mijn vriendin het voorstelde, ik dacht dat het een film met gemakkelijke grappen zou zijn en stelde me in op een avondje zuchten en af en toe een lach. Maar waar het begon met gemakkelijke grappen werden het hoe verder de film vorderde steeds ongemakkelijkere grappen. De sterkste scene vond ik de scene waarin Hitler voor het eerst in die show optreedt, en dan een lange stilte laat vallen. IJzersterk. Ook het bezoek van Hitler aan het partijbureau van de NDP, en hoe hij de voorzitter van die partij volkomen afbrandt. Super! Verder zat het allemaal heel goed in elkaar en was het zeker niet een aanéénschakeling van simpel vermaak, of een "gimmick" waarvoor sommigen bang waren.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime