• 9.370.323 stemmen

Geregisseerd door: René Clair

Met onder meer: Annabella en Paul Ollivier

Gesproken taal: Frans

Plot Quatorze Juillet

Jean is een jonge taxichauffeur. Anna, zijn buurmeisje die bloemen verkoopt is hopeloos verliefd op hem, maar Jean zit nog met zijn gedachten bij zijn laatste relatie Pola.

Clair gaat op herhaling met deze muzikale komedie,die bijna als een sequel van SLTDP kan worden beschouwd,het openings-craneshot is vrijwel identiek.Dat maakt dus dat deze film imho te voorspelbaar is,het verloop van de intrige kunnen we wel dromen.

Alle motieven uit C's bekendere komedies zitten erin,wat dartel gedoe tussen mannetjes en wijfjes,stupide upper class twits(die scène met de triggerhappy baron was wel grappig) en goudeerlijke gozers uit het proletariaat die af en toe worden lastig gevallen door hun criminele soortgenootjes.Maar uiteindelijk overwint de liefde alles

Ook de cast bestaat vrijwel geheel uit Clair regulars,de schattige blondine Annabella zat ook in LM,De nog schattiger brunette IIlery in SLTDP enz.

Overigens speelt het grootste gedeelte van de film niet tijdens 14-7,Clair lijkt deze feestdag te gebruiken als metafoor voor hoe liberté,égalité en fraternité niet mogelijk zijn in de burgerlijk-kapitalistische samenleving.

De overvloedige muzikale omlijsting bestaat uit volksdeuntjes die ook alweer zeer sterk lijken op die uit SLTDP

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Quatorze Juillet is Inmiddels de vierde geluidsfilm van Clair: een romantische komedie met weer heel wat muziek, maar voldoende gedoseerd. Samen met cinematograaf Georges Périnal staat Clair garant voor mooie shots en vlotte sequenties. Behalve Périnal zien we ook in de cast vertrouwde gezichten uit eerdere Clairfilms opduiken; Annabella en Raymond Cordy. Puik scenario en puik geacteerd. Zoals pipo aangeeft lijkt deze film qua plot op Sous Les Toits De Paris maar die vind ik persoonlijk (als Clairs’ debuut in de geluidsfilm) minder goed uitgewerkt. Qua sfeer is Quatorze Juillet verder helemaal niet zo uitbundig als de geweldige opvolgers Le Million en A Nous La Liberté, maar het lijkt me ook wel normaal dat Clair niet steeds hetzelfde register opentrekt. Niettemin vinden we ook in Quatorze Juillet de verfijnde humor en sporadisch absurde toestanden terug die ik enorm heb leren appreciëren aan de enkele films van Clair die ik nu gezien heb.