• 9.372.862 stemmen

Hemingway's Adventures of a Young Man (1962)

Alternatieve titel: Ernest Hemingway's Adventures of a Young Man

Geregisseerd door: Martin Ritt

Met onder meer: Richard Beymer, Eli Wallach en Paul Newman

Plot Hemingway's Adventures of a Young Man

"The hungers of a young man's springtime..."

Episodische vertelling van de avonturen van Nick Adams, gebaseerd op de vele autobiografische verhalen van Ernest Hemingway. Nick verlaat zijn vader en gaat op pad om avonturen te beleven. Eerst trekt hij op met een zwervende oude bokser (Newman) en zijn vriend. Dan probeert Nick schrijver te worden, maar niemand wil hem aannemen, omdat hij geen ervaring heeft. Nick wordt ambulancebestuurder in de Eerste Wereldoorlog, waar hij bevriend raakt met John (Wallach) en verliefd raakt op een zuster.

avatar van Metalfist

Metalfist

Old men dream dreams. Young men see visions

Ernest Hemingway was een naam die me een belletje deed rinkelen maar ik heb nooit het genoegen gehad om één van zijn boeken te lezen. Ik had er ook niet echt veel interesse in (wist ook helemaal niet waarover of wat hij schreef) maar de rol die hij kreeg toegewezen in Woody Allen's Midnight in Paris sprak me erg aan. Daarstraks kwam ik erachter dat ik hier nog ergens een film over Hemingway had liggen dus besloot ik die eens op te zetten.

En dit is me enorm goed meegevallen, meer zelfs. Met maar 4 stemmen en een gemiddelde van 3* had ik wat schrik dat dit een lange zit ging worden maar Martin Ritt weet er een mooi geheel van te maken. Gebaseerd op de 10 Nick Adams verhalen die Hemingway schreef over zijn jeugd krijgt Adventures of a Young Man een hoge autobiografische tint. In dat opzicht is het ook verwonderlijk wat Hemingway allemaal heeft meegemaakt. De film duurt een dikke 2 uur maar verveelt geen moment en gaat in een snelle vaart vooruit. Toegegeven, het is allemaal nogal fragmentarisch maar storen doet dat niet echt. Alleen jammer dat het einde met de dood van zijn vader en zijn terugkomst nogal afgeraffeld aanvoelt. Als je toch al zo'n lange film bent aan het maken, dan mag het einde gerust ook wat langer zijn. Voor de rest is dit een film geworden die een aantal standaard thema's aansnijdt zoals vriendschap, liefde, moed, ... maar het wordt allemaal degelijk aangepakt. Het is vooral knap om te zien hoe de evolutie van Nick zich vormt doorheen heel de film. Hoewel er een aantal jaren verstrijken wordt er geen enkele poging gedaan om Nick zelf ouder te laten lijken (althans toch niet dat het opvalt) maar je voelt perfect dat hij de ervaring heeft opgedaan die hij later zou gebruiken in zijn boeken.

En dat is grotendeels te wijten aan een uitstekende Richard Beymer die hier de pannen van het dak speelt als Nick Adams. Ik had nog nooit iets van Beymer gezien maar die doet hij fantastisch. In het begin moet hij precies nog wat zijn draai vinden maar eens bij het leger aangekomen gaat het hem allemaal vlot af. Vooral de romance met Rosanna is bij vlagen prachtig. Die rol wordt trouwens ook uitstekend gespeeld door een erg mooie Susan Strasberg. De hoes profileert de film als een spektakel met allerlei bekende gezichten maar voor mij waren het grotendeels onbekende namen. Wel leuk om Paul Newman in een kleine bijrol te zien als een hilarische bokser die net iets teveel lappen heeft gekregen. Ook Eli Wallach is hier erg goed op dreef als Nick zijn metgezel in het leger. Volgens mij de enige rol die ik van hem heb gezien buiten het bekende The Good, the Bad and the Ugly maar dit doet hij navenant. Maar om eerlijk te zijn zijn werkelijk alle bijrollen de moeite waard. Adventures of a Young Man is een grote productie maar alles voelt geslaagd aan. Erg jammer trouwens dat Hemingway zelf de voice-over aan het begin en het einde van de film niet heeft kunnen inspreken maar hij heeft zich door zijn kop geschoten toen ze de film nog waren aan het maken.

Binnenkort maar eens een poging wagen om een aantal Hemingway boeken te lezen want de verfilming was in ieder geval wel de moeite waard. Beymer is uitstekend, de bijrollen van Montalban, Wallach, Strasberg en Newman zijn allemaal uitstekend en de film verloopt erg vlot en verveelt geen moment.