• 9.175.652 stemmen

Geregisseerd door: Osamu Dezaki

Met onder meer: Kiyoshi Kobayashi, Tetsurô Sagawa en Gorô Naya

Gesproken taal: Japans

Plot Golgo 13

"He shoots...he scores...he'll blow you away!"

De identiteit van huurmoordenaar GOLGO met codenaam 13 wordt gehuld in geheimzinnigheid. Hij wordt gehuurd op basis van zijn reputatie en mist nooit zijn doel. Maar kan hij de vereende krachten van de FBI, de CIA, het Pentagon en het Amerikaanse leger overleven? En heeft de naamloze scherpschutter eindelijk zijn gelijke gevonden in de bovennatuurlijke 'Slang'?

Gen. T. Jefferson

Computer 1 Operator

The Watchmaker

avatar van Cwk

Cwk

Redelijke film met zelfs al wat (lachwekkende) computeranimatie. Cliche's stapelen zich op zoals dat is met jaren 80 anime. Voor liefhebbers.

avatar van PublicEnemy

PublicEnemy

Klassieker in het genre, wat men er ook van mag vinden!

Ik heb de film ondertussen waarschijnlijk al 40 keer gezien en nóg blijf ik me uitstekend vermaken. Inderdaad behoorlijk achterhaalde computer-animatie, maar goed...we hebben het over een animatiefilm uit 1983.

De wendingen en dingen die er gebeuren zijn lekker over-de-top en onwaarschijnlijk, maar mogen de pret niet drukken.

Eén van mijn persoonlijke animé-favorieten naast Ninja Scroll, Akira, Ghost in the Shell, Fist of the Northstar (de film) en Evangelion.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Fijne anime in de oldschool tekenstijl met zwart-gestreepte schaduwen en donker-diepgekleurde schaduwvlakken (wat ik best erg cool vind), afgewisseld met prachtige gekleurde tekeningen, softtone filters, zoomtechnieken, etc. Het ziet er gewoon goed uit en is daarom aangenaam om te blijven kijken.

Ik keek mijn ogen uit.

Bij animatie vind ik het altijd knap als er goed passend geluid bij gemaakt is. Bij deze Golgo 13 is dat prima gedaan. De songs en jazzy muziek zijn ook prettig.

Ik krijg altijd een soort heimwee gevoel bij zo'n anime lied, ook weer bij de themesong van deze series bijvoorbeeld. Goede sfeer. Ja, ik ben er wel over te spreken.

Ik wil deze zeker nog vaker zien vanwege de mooie details.

Het is m.i. meer een 'mannenfilm' overigens, met veel actie, vechten, vrouwen en (schiet)geweld.

In de film zijn verder volwassen liefdestaferelen te zien, naaktheid en seks worden niet geschuwd.

Het verhaal:

"So cold... that you can even freeze your own heart to get what you want" (@ Mr. Dawson)

Gogol 13 aarzelt geen seconde en deinst er geen moment voor terug om iemand om zeep te brengen, als het moet aan de lopende band. Dat valt weleens niet in goede aarde.

Dawson Enterprise, hart van de financiële wereld wordt getroffen doordat Golgo 13 de zoon van Mr. Dawson, Robert Dawson, doodt. Mr. dawson stuurt vervolgens o.a. The Twins op Golgo af: Gold en SIlver, 2 huurmoordenaars. Het eind bevat een wrange en gruwelijke ontknoping. Geweldig verhaal!

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

Wat een belachelijk laag gemiddelde heeft deze animatie-film zeg!! Totaal onterecht.

Dit is i.m.o. een geweldige anime die ook nog eens behoorlijk veel sfeer uitademt. Komt denk ik door het film noir-sfeertje in combinatie met de, bij vlagen, stijlvolle beelden.
Dat het al een oudere film is (let op de computer-animatie), doet niets af aan het feit dat dit van begin tot eind een zeer vermakelijke film is bomvol schietpartijen, grof en soms wat absurdistisch geweld, wat naakt en een plot waarvan ik de ontknoping in eerste instantie niet zag aankomen.
Er zitten behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden in de film, zoals het moment waarop Golgo 13 ogenschijnlijk toch écht in z'n buik wordt geschoten en het vervolgens doodleuk overleeft. En de tweelingbroers blijken ook erg goed te zijn in het maar niet dood willen gaan aan hun verwondingen, terwijl Golgo flink van zich afbijt.
En volgens mij heeft Golgo 13 de ogen van Superman geërft!! Alhoewel de scene dat hij Don Hughes liquideert wel dé scene uit de film is, als je het mij vraagt.

De Engelse dub is goed gedaan en alhoewel ik de originele, Japanse dub niet ken, is de Engelse gewoon erg vermakelijk en één van de weinige die ik liever in het Engels kijk (samen met Ninja Scroll).

Ondertussen al ontelbare keren gezien, blijft het een persoonlijke favoriet onder de animé-films. Aanrader!!

avatar van baspls

baspls

"Get it into your fucking heads, and that the next time you fail, is when you all DIE!"

The Professional: Golgo 13 is erg anders als de anime die ik eerder heb gezien (Studio Ghibli, Akira, Jin-Ro) maar dat zijn dan ook de blockbusters die zeer succesvol waren in het westen. De goedkoopheid straalt een stuk meer hiervan af en de doelgroep is (net als bij Akira) echt op (jong-)volwassenen. Zelf leek het me toch wel grappig, vooral door de typische jaren '80 uitstraling.

Na de zoon van miljonair Dawson te hebben uitgeschakeld word huurmoordenaar Golgo 13 door een bisschop ingehuurd om zijn familie te wreken. Golgo word echter achterna gezeten door de CIA, FBI en het Pentagon...

De Engelse dub kon er wel mee door. Het taalgebruik vond ik wel grappig, haha. Het is niet vaak dat je een beetje gevloek in animatiefilm hoort. Dat kan ik wel waarderen, want ik vind dat animatie ook in het westen meer als medium en minder als genre beschouwd moet worden (het moet niet uitsluitend voor kleine kinderen zijn).

De film heeft wel wat weg van film noire en verder een soort Japanse James Bond uit de '80s. Hoe de film lekker controversieel wil zijn is ook wel grappig. Al had er wat mij betreft wat minder naakt in gemogen, de seks scenes zijn een beetje random en niet echt goed getekend.

De film heeft enkele onwaarschijnlijkheden, sommige vallen toe te schrijven aan een gebrek van kennis van westerse cultuur en gang van zaken (de film speelt zich af in de VS, Italië, Brazilië... Niet in Japan). Zo is het al apart dat een bisschop een huurmoordenaar inhuurt, maar dat diezelfde bisschop ook nog zelfmoord pleegt (wat in Japan met eergevoel relatief normaler is, maar toch echt tegen alle christelijke normen ingaat) is wel heel apart. Ook beetje raar dat overheidsinstellingen als de CIA, FBI en zelfs het Pentagon zich zo makkelijk laten omkopen door een rijke man om wraak te nemen op een huurmoordenaar (en tijdens dit proces blazen ze doodleuk een hele kerk op). Daar komt nog bij hoe omslachtig het verhaal word als we uiteindelijk te horen krijgen hoe het in elkaar zit. En overleven personages dodelijke wonden vrij gemakkelijk.

De tekenstijl is niet altijd even goed en de vechtanimaties waren een beetje goedkoop. Zoals gebruikelijk stellen de gezichtsanimaties ook niet veel voor. Maar verder is de film visueel erg sterk. De cel animatie ziet er erg goed uit en er word op een leuke manier gebruik gemaakt van stripboek-achtige effecten. Ook de overkill aan lens flares was fantastisch, nog nooit gezien eigenlijk bij een traditionele animatie. Volgens mij is het gewoon een trucje met de belichting tijdens het fotograferen van de cellen. Ook de 80s neon en de goede zooms zagen er goed uit. Wat dan wel weer totaal niet werkt is de CGI. De film gebruikt in de opening CGI voor een pistool en een schedel en aan het einde voor helikopters. Waar het aan het begin nog wel grappig is, slaat het aan het eind echt nergens op. Als ze het gewoon als de rest van de film hadden gedaan was dat goedkoper en mooier geweest. Zover ik weet is de hele jaren '80 nooit meer CGI gebruikt in anime.

De muziek gaf de film nog wat meer sfeer. De themesong was wel grappig en er zit wat gave muziek in. Toch had er voor mij wat meer synthesizer bij gekund.

Al met al een erg grappige anime om gezien te hebben. Een beetje vaag maar door de animatie is de film het zeker waard om te bekijken. Aanrader.

Iegh.

Een film die ik lang gemeden heb, ergens had ik al wel verwacht dat het mij niet zo zou liggen. Dezaki is ook niet m'n favoriete regisseur, maar zo'n Cobra vond ik dan nog 100 keer leuker dan dit onding. Anderzijds is Golgo 13 wel zéér duidelijk gestileerd, dus het verbaast me ook weer niet dat er mensen zijn die het wél de moeite vinden.

De overgang van de 70s en 80 schemert erg sterk door in de stijl. Van de floue kleuren, de kledij tot de tekenstijl zelf, het doet sterk denken aan een low-budget Bronson film. De tekenstijl zelf doet wat mij betreft ook erg Amerikaans comic-boek achtig aan, vond het allesbehalve mooi.

De feitelijke animatie laat zich vooral kenmerken door z'n afwezigheid. Deed me meer denken aan wat Godkiller een "illustrated film" noemde, maar dan moeten soundtrack en tekenstijl wel aanspreken natuurlijk. Vond beiden hier zo énorm kitsch dat elke scene gewoon te drakerig voor woorden werd.

Verhaal is ook niet boeiend, met lompe personages en een saai plotje. Een aantal twists moeten het boeiend houden, maar ook daar slaagde deze film niet in. Het duurt gelukkig niet al te lang, al was ik er eerlijk gezegd na een dik kwartier wel klaar mee.

Geen 0.5* omdat ik de puurheid van de stilering nog wel kan waarderen, maar qua uitwerking vond ik het pure wansmaak.