Fanfare (1958)
7,3 (900)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 oktober 1958
Plot Fanfare
Lagerwiede, jaren '50. Krijns is een onwelgevallige muzikant in de lokale fanfare. Hij krijgt het aan de stok met Geursen en de verwensingen zijn niet van de lucht: 'Lelijke misdadiger dat je er bent. Ik zal je eens een lesje leren'. De 25-koppige fanfare valt pardoes uiteen in twee vijandige kampen. En beide heren moeten een meerderheid zien te verwerven om mee te kunnen doen aan een groot concours. Krijns haalt zelfs een dirigent (Albert Mol) uit de grote stad. Dat wordt hommeles op de fraaist mogelijke manier.
Geursen
Koendering
Van Ogten
Altena
Goodfella
Ik vond 'm dus niks. Oubollig gezever. Een keer in de bios gezien tijdens een familie uitje, Gotti is m'n broertje, vandaar...
Ralfke
- 2075 stemmen
Op TV gezien, jaaaaaaaren geleden. Wel vermakelijk en natuurlijk een zeer speciale manier van 'film' maken...
FisherKing
Film die, ondanks de ouderdom, nog steeds niet verveelt: het is toch op je netvliezen gebrand die boten met muzikanten in een boot op het water en die ene groep in de vrachtwagen (met de tubablazer met dikke kont achteraan!)
hugohei
Die dikke kont is van de onvergetelijke Hans Kaart, zanger, acteur en practical joker. Zong opera's in het Scala van Milaan en de Covent Garden. Toen hij deze film maakte was hij 38. Hij stierf vijf jaar later. Niemand kent hem meer.
hugohei
Ik hoorde vanavond dat er hard gewerkt wordt aan een nieuwe versie van 'Fanfare', maar nu als een soort musical. Het script van Jan Blokker blijft goeddeels overeind [zit ook goed in elkaar]. Accenten komen anders te liggen. Liedjes van Coot van Doesburg.
Verrassende (gedoodverfde) regisseur : Rimko Haanstra. Muziek : Jurre Haanstra.
Niet verder vertellen. Ze zijn nog in een vroeg stadium.
narva77 (crew films)
Tijd geleden gezien. Wel grappig ja, broodnuchtere film
T.O.
Ik herinner me dat ik die precieze, keurige uitspraak van het Nederlands grappig vond in deze film.
Deed me een beetje aan die Jiskefet-persiflages van de jaren '50 denken.
Anatolia
Dit vind ik nou zo jammer hè.
Op de Turkse tv krijgen we elke dag minstens 6 oude films voorgeschoteld (en dan reken ik nog de zender niet mee die 24 uur lang oude Turkse films uitzendt).
In Nederland heb je zoiets niet! En dit terwijl er zulke romantische en hilarische films als deze gemaakt zijn in dit kikkerlandje!
Misschien een tip aan de SBS: minder Elvis- en meer polderfilms in de middag!
3,5* voor de nostalgie en het Venetië van Nederland.
PatriciaR
Mijn vader vindt dit echt een geweldige film, ik zou hem deze graag willen geven voor de kerst. In Giethoorn is hij niet meer te betellen. Is er misschien iemand die me aan deze film kan helpen?
Mc
- 2092 stemmen
Precies,
Gewoon leuk, 3*
Asmahan
Ik vind Fanfare zo lekker fris. Al die beschaafd pratende mensen, het klaterende gelach van dat meisje... En die beginzin, lijzig uitgesproken: 'Water... Overal waar je kijkt, water...'
Nog veel leuker is de parodie die Arjan Ederveen en Tosca Niterink maakten in Borreltijd. Als het orkest repeteert, worden er wat fladderende kippen in beeld gegooid om de consternatie compleet te maken. Tranen van het lachen!
Flip Jonkman
Ik ben 18 jaar dirigent geweest bij de Giethoornse Fanfare. Reglmatig werd gevraagd de bekende Fanfaremars ten gehore te brengen bij o.a. 'In de Hoofdrol' van Mies Bouwman (Albert Mol) en diverse andere TV programma's. Op mijn website schenk ik aandacht aan deze film op de pagina orkesten.
De bekende tune is inmiddels geplaatst op mijn webstie. Wie heeft trouwens een midi files of CD opname van de volledige Fanfaremars. Wij speelden indertijd (en ook nu nog) een arrangement van een voormalig dirigent van Zanten. Ook is - met als basis de bekende tune -een concertstuk geschreven: Fanfare in Es van Piet v Mever of een andere Piet Piet Stalmeier.
Wie komt er na veel zoeken met een opname ?
Redlop
Leuk kneuterig filmpje met wijlen Albert Mol. De parodie van Tosca Nifterink en Arjan Ederveen was leuker. Hoeveel sterren geef je zoiets gedateerds?
3* dan maar.
(ps: afschuwelijke quasi-Cobra-achtige poster zeg)
Fanfare is een rechttoe rechtaan komedie over Hollandse kneuterigheid in een plattelandsgemeente.
Het taalgebruik is inderdaad erg beschaafd, maar daardoor ook humoristisch; zoals
"Daar zul je spijt van hebben. Snotneus!"
Tenenkrommend is het moment waarop het publiek van het fanfareconcours met de wijsvingers swingende bewegingen gaat maken.
Bernard Droog is duidelijk de beste acteur. Hij lijkt hier trouwens ontzettend veel op Jack Lemmon, ook wat mimiek betreft.
Hans Kaart heeft wel een maf voorkomen. Zijn mimiek lijkt duidelijk geinspireerd door Oliver Hardy. Een simpele rol, maar dat zijn eigenlijk alle rollen.
Albert Mol viel me tegen. Hij heeft een vrij onbeduidende rol met weinig tekst. Een gemiste kans om hem in deze komedie niet meer te laten schitteren. Maar misschien was hij toen nog niet zo bekend als komediant.
Fanfare heeft van die typische Haanstra stijlkenmerken zoals de close-ups van de schaterlachende mensen en de shots van dieren die veelvuldig en zorgvuldig getimed door de film heen gemonteerd zijn. In Fanfare zijn dat vooral eenden. Geinig detail; het wapen van de gemeente Lagerwiede bestaat uit drie eenden. Als toetje zien we een geit kauwen op het ritme van de muziek...
De montage kent veel overeenkomsten met de documentaire Alleman, die Haanstra een enkele jaren later zou maken.
Eindelijk heb ik dan deze klassieker van eigen bodem gezien. Het is wel een film die je als Nederlander gezien moet hebben
raymon
DEZE FILM heeft gewoon op precies te zijn: 2.636456 bezoekers gehad, het gaat over een fanfare! mensen kom op, alleen de titel al: FANFARE
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11904 berichten
Laat me raden, jij hebt vast en zeker de film niet gezien. Anders kan je niet zo'n hatelijk stukje schrijven.
Ronhart
Nostalgie deze film. Ik herinner me nog dat ik hem indertijd voor de eerste keer zag en heel mooi vond. In die tijd geplaatst was dit een zeer goede film. Filmisch gezien is de film nu natuurlijk hopeloos verouderd. Maar het is wel een tijdsdocument geworden.
In de 50 tiger jaren was Nederland nog zeer agrarisch georienteerd en en zagen we onszelf met een grote mate van zelfgenoegzaamheid als een land van melk en honing.
Die rustieke sfeer, de zelfgenoegzaamheid, de kneuterigheid en de spuitjesgreur van het Nederland van voor de vernieuwingen in de zestiger jaren is hier prachtig weergegeven.
In dit licht vind ik de film een klassieker en nog steeds goed. Dus 4**
robertus65
Ouderwetse oerhollandse keurige film tussen ruzies van oude mannetjes met petjes. Als er wat meer gooi en smijtwerk bijzat, waren de twee kemphanen net Laurel
& Hardy. Niet echt leuk meer.
raymon
ik vind het gewoon zo apart dat zo een film zoveel bezoekers kan krijgen, abnormaal. Wil hem graag zien...
maar zo hatelijk stukje was het nou ook weer niet. Maar kom op het heet Fanfare dus dan denk ik wel, Ohjeey een film die Fanfare en over twee fanfares gaat, Dat is Natuurlijk heel persoonlijk!
wil toch de film zien omdat de film toch een tja status heeft. Men moet niet denken dat ik niet van nederlandse film hou want dan heb je het juist mis, 75 op dvd...
Arnie
Goh, een inhoudelijk topic over Fanfare. Wat een nostalgie komt bovendrijven bij de gedachte aan dit juweeltje van eigen bodem. kneuterig is een mooi sleutelwoord in de film. Vooral boeiend was de afwisseling van de lotgevallen van de dorpsbewoners en de dieren die zich rustig voortbewogen in en rond de Giethoornse grachten. Denk dat ik hem beter vind dan 'Glas'.
Edit: laatstgenoemde is vanwege korte duur niet toegevoegd
jd1954
Een erg leuke film die je moet zien in de tijd dat hij gemaakt is. De 50-er jaren. Weet iemand of hij op DVD te krijgen is?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11904 berichten
Is-ie wel, maar van videokwaliteit en heel erg handmade: online bij het café van Geursen. Weet zo gauw even geen site...
salland 1971
ik heb gelezen dat ze de dvd's van haanstra binnenkort op dvd gaan uitbrengen goede doc"s ook trouwens.
Quido
" (...) Met Bernard Droog en Hans Kaart in de hoofdrollen en bijrollen van onder andere Albert Mol en Andrea Domburg valt er ook op speltechnisch gebied genoeg te beleven. Bernard Droog tekent voor de rol van de introverte Krijns. Door zijn overtuigende mimiek zorgt hij er al in een vroeg stadium voor dat je sympathie krijgt voor de goedmoedige Krijnt. Hans Kaart, als de uitbundige en impulsieve Geursen, maakt vooral indruk door zijn imposante verschijning en aanstekelijke lach. Ondanks het feit dat hij in feite de aanstichter is van de ontstane ruzie, wekt hij toch eerder een gevoel van kinderlijke onschuldigheid en vertedering op. Albert Mol speelt op vrolijke en speelse wijze een dirigent uit het drukke Amsterdam, die in Lagerwiede te maken krijgt met allerlei primitieve werkmethoden en rondvliegend wild.
Fanfare is een komische, warme en vooral oprechte film. Hierdoor af en toe wat kneuterig en oubollig, maar bovenal vertederend, met een fijne onbezorgde en 'gemeenschappelijke' sfeer."
- Details DVD
Terugblik met Bert Haanstra
Bert Haanstra over het beeldritme van Glas
Interview met Haanstra na winst Oscar
- Glas:
extra's zijn identiek aan de laatste drie extra's van Over glas gesproken
Digitaal gerestaureerd beeld en geluid en een rijke hoeveelheid extra's dus. Vanaf 11-10 los op dvd verkrijgbaar! Vanzelfsprekend ook onderdeel van de tiendelige dvd-box Bert Haanstra Compleet die vorige maand werd gereleased.
jd1954
Ik heb de DVD box. Super. Alles staat er op. 10 Lange films / documantaires en 21 kleiner.

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Rush: Beyond the Lighted Stage
Documentaire / Muziek, 2010