Romance de Valentía (1993)
Alternatieve titel: Only the Brave
Nederland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Sonia Herman Dolz
Met onder meer: Enrique Ponce, Juan Antonio Maguilla, José Sánchez
7,2 (25)
Releasedatum: 11 november 1993
Plot Romance de Valentía
Docufilm over de kunst van het stierenvechten. Wat door de één wordt beschouwd als een wreed spektakel en door de ander als een hoge vorm van kunst, blijkt diepgeworteld te zijn in de Spaanse cultuur en nauw verbonden met religie, dans, muziek, kunst en commercie. De film volgt de inmiddels legendarische twintigjarige stierenvechter Enrique Ponce gedurende de zomer van 1992.
moviefreak#1
Natuurlijk kan je geen standpunt verdedigen als je er geen hebt om te beginnen
De mensen die stierenvechten leuk vinden zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die nog altijd walgen van de onmensheden die Adolf Hitler en meer recent Sadam op "hun"volkeren pleegden.
De vraag van de dag is dan : waarom is het wel goed dan om diezelfde dingen te doen met stieren ???
Stierenvechten is gewoon leedvermaak en dat keur ik nooit goed
Sandra
Dus je kijkt ook niet naar zaken als: Amerika's funniest home video's?
moviefreak#1
Klinkt erg cliche, weet ik, maar idd kijk ik niet naar Bob Faget en zn Unfunniest Home Videos, en mocht ik op een of andere manier worden gedwongen er na te kijken kan ik me heel erg ergeren aan mensen (die al dan niet uit zichzelf) keihard lachen als een kind van een schommel afflikkerd en zn nek breekt.
(verwijderd)
Ja das allemaal heel leuk en aardig, maar stieren zijn geen mensen, voor de rest vind ik 't overigens ook niet goed maar omdat te vergelijken met de holocoast vind ik verdomde vreemd. Tenzij je d'r van uitgaat dat joden 't zelfde zijn als stieren maar ik neem aan van niet.
Phoenix
Wat een hypocriet gedoe hier zeg, jullie zitten allemaal die Spanjaarden af te kraken omdat ze stieren doden maar ondertussen zitten jullie wel vaak genoeg aan een stukkie vlees (tenzij jullie vegetarisch zijn, dan neem ik al mijn woorden terug). Ik snap de vergelijking die Nick Kang maakt tussen de stieren in Spanje en onze slachtvee best wel, zeker geen loos argument.
Nick Kang
ach, tuurlijk is het niet goed te keuren. Ik ga ook niet meer proberen om mijn gelijk te krijgen, want dat heeft toch geen zin.
Ik vind het een mooi onderdeel van de cultuur van Spanje en ik respecteer de Spanjaarden dat zij het stierenvechten willen behouden.
Phoenix
Ik keur het niet af noch goed. Ze doen maar wat ze niet laten kunnen.
tovenaar
Wat een hypocriet gedoe hier zeg, jullie zitten allemaal die Spanjaarden af te kraken omdat ze stieren doden maar ondertussen zitten jullie wel vaak genoeg aan een stukkie vlees.
Het gaat er ook niet om dat ze stieren doden, maar om het doel, de manier waarop, en bullshit erachter (traditie bla bla)... en daar dan de combinatie van. Dat zou me dan ook nog niet eens zo heel veel schelen, maar het ging erom dat Nick Kang mij (e.a.) er van probeerde te overtuigen dat stierenvechten een goede zaak is. En dáár ging de discussie over.
Phoenix
Hij probeert jullie ook niet te overtuigen, hij vraagt enkel begrip voor dit stukje Spaanse cultuur. Hij keurt het zelf ook niet goed, en ook niet af. En ik vind de vergelijking die Nick Kang maakt tussen de stieren daar en de koeien helemaal niet zo gek. Terwijl jullie dit meteen af doen als een loos argument zonder het te proberen te weerleggen.
salvatore
- 1937 berichten
Altijd leuk om stierenvechten te zien...een stier zn ballen word met touwen aangespant zodat hij helemaal op hol slaat. waarbij nog een paar van de malloten met speren in de stier zitten te porren. Als dan de stier bijna dood is komt het spektakel tevoorschijn een mannetje met een cape die met eern rood vlaggetje de stier probeert te misleiden omring door gekleurde clowns waardoor de stier helemaal gek word. als de stier dan door het rode vlaggetje gaat wat bijna niet anders kan zijn is de showman een nieuwe held. Heb respect voor de spaanse cultuur.. een soort moeder van me is spaans. Maar stiergevecht vind ik onmenselijk. Laten ze dan een stier in een kooi van 1 bij 1 met een rood showmannetje zetten als hij dat overleeft dan zal ik hem als held beschouwen.
U-96
- 2077 stemmen
Altijd leuk om stierenvechten te zien...
Stierenvechten is ook onmenselijk, maar je bericht is een beetje tegenstrijdig...
- 2077 berichten
Stierengevechten zijn walgelijk. Nick Kang : ik walg van die Spaanse cultuur om dieren op te jagen en dan uiteindelijk te doden. Wat een sensatie , wat een pracht ! .. al die Spanjaarden vinden het spectaculair en gneieten er van ... Wanneer een stierenvechter gewond raakt , heb ik ( mja miss grof) geen medelijden met die man. Je moet jezelf al behoorlijk verlagen om dit beroep te willen doen ( geld natuurlijk) of ernaar te willen kijken. Gedachten van :" het is al eeuwenoud , het hoort er bij ... zijn lariekoek." Tijden veranderen , ethische waarden ook ... De mens moet nu al slim genoeg zijn om te beseffen dat dieren ook menselijke wezens zijn , zij kunnen zich niet verdedigen , maar worden steeds misbruikt . Er is ooit een prachtig frans liedje gemaakt van een stierengevecht , kan even op de naam niet komen maar vond het erg mooi en aangrijpend.
- 2077 berichten
Ik bedoelde : dieren zijn " levende " wezens die ook gevoelens hebben. Dat traditieexcuus is bullshit. Ik vind het nou eenmaal wel zo dat een mens al behoorlijk krankzinning moet zijn om daar met plezier naar te kijken. Wat ik ongelooflijk walgelijk vind , is dat die Spanjaarden ( of Portugezen of Fransen zoals Diesel zegt) daar uit de bol gaan als ze het beest zien opgejaagd en worden en zien sterven . We leven niet meer in de tijd van de arena's van brood en spelen , weet je wel ...
U-96
- 2077 stemmen
Het is traditie. En vaak willen mensen traditie's in stand houden.
Wat een rotexcuus! Bah.. Gatverdamme..
Tijden veranderen , ethische waarden ook ... De mens moet nu al slim genoeg zijn om te beseffen dat dieren ook menselijke wezens zijn , zij kunnen zich niet verdedigen , maar worden steeds misbruikt.
Dat mensen zogenaamd meer macht hebben hoeft niet te zeggen dat ze dieren zo mogen mishandelen. Geloof 't of niet, biologisch gezien zijn mensen dieren.
Ik ben het helemaal eens met de tekst van Sn@ke..
Mooie zin die ik weleens op tv gehoord heb: Bescherm de dieren tegen de beesten..
Afschaffen dat stierenvechten!!
Nick Kang
Not to forget: Mexico. Daar is de "stierenvecht-cultuur" vaak meer aanwezig dan in Spanje. Ze hebben daar ook de grootste arena.
- 2077 berichten
Dat doet er niet toe , ik verwijs niet enkel naar de Spanjaarden maar naar alle mensen die er met plezier naar gaan kijken voor de zogenaamde "traditie".
Nick Kang
Wat een rotexcuus! Bah.. Gatverdamme..
Ik ben het helemaal eens met de tekst van Sn@ke..
Afschaffen dat stierenvechten!!
Diesel
De mensen die aan stierenvechten doen zien het helemaal niet als mishandelen. Ik persoonlijk zie het ook niet als mishandelen.
Niets mis mee.
- 2077 berichten
tja... ik ga er niet blijven over discussiëren , ik hoop enkel dat ik niet de enige vind dat dit wel mishandelen vind. Je punt is duidelijk , je reageert waarschijnlijk zo omdat je wat in die cultuur zit , op die manier versta ik je vastberaden mening over stierengevechten wel ... maar als je het vanuit een objectief standpunt bekijkt , zal je ooit wel eens moeten toegeven dat dit wel " mishandeling " is.
FisherKing
Krijgen we nou weer een copy van precies dezelfde discussie als op pagina 1 met dezelfde hoofdrolspelers ?

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus