• 9.374.495 stemmen

Romance de Valentía (1993)

Alternatieve titel: Only the Brave

Oorsprong: Nederland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Sonia Herman Dolz

Met onder meer: Enrique Ponce, Juan Antonio Maguilla, José Sánchez

Releasedatum: 11 november 1993

Plot Romance de Valentía

Docufilm over de kunst van het stierenvechten. Wat door de één wordt beschouwd als een wreed spektakel en door de ander als een hoge vorm van kunst, blijkt diepgeworteld te zijn in de Spaanse cultuur en nauw verbonden met religie, dans, muziek, kunst en commercie. De film volgt de inmiddels legendarische twintigjarige stierenvechter Enrique Ponce gedurende de zomer van 1992.

Nick Kang

Het schijnt dat het onderwerp van deze film niet echt in goede aarde valt. Jullie vinden waarschijnlijk allemaal dat stierenvechten heel erg wreed is. Misschien wel, maar waarom moet het altijd op zo'n rare manier. Die spanjaarden die doen al eeuwen aan stierenvechten, voor hun is het hun cultuur.

Ik snap het probleem niet van veel mensen. De stier sterft tenminste waardig vechten voor zijn leven. Hij wordt met respect behandeld. Als je kijkt naar dieren in Nederland: kistkalveren bijvoorbeeld. Die leven 6 weken in een hokje en worden dan gedood. Niet echt wat je zecht een mooi leven.

De stieren in Spanje daarentegen leven behoorlijk langer dan 6 weken. Ze leven in de wei zonder dat ze ooit met mensen te maken krijgen. Af en toe komen ze met een paar paarden langs om te kijken of alles wel goed gaat.

Ik was een paar jaar geleden in Tarragona dat in Spanje ligt. Een jonge stierenvechter stond een uur voordat hij moest vechten tegen de stier buiten de arena. Komt er opeens een hollandse toerist naar hem toegelopen. Hij gaat zitten schelden dat de stierenvechter een 'dierenbeul was' en nog meer van dat soort scheldwoorden. Toen de toerist eenmaal klaar was met schreeuwen begon de torreador ( stierenvechter ) met hem te praten. Hij zei: "Het hele jaar zitten jullie in Nederland en als jullie hier op vakantie komen dan gaan jullie meteen zitten zeuren. Jullie hebben geen respect voor dieren en laten ze in een hokje van 1 bij 1 meter. De stieren vechten hier tenminste waardig voor hun leven. enz. enz. ". Echt geloof me, die gast was echt zo onwijs uitgeluld. Al die mensen zaten hem uittelachen.

Nick Kang schreef:

Kortom: voordat wij op iemands gewoontes gaan letten eerst naar je eigen gewoontes kijken.

Wat een totale onzin. Dus als het iemand's gewoonte is om mensen te vermoorden dan moet ik dat maar respecteren, omdat het zijn gewoonte is.

Nick Kang

Ik vind het alleen zo irritant dat ze zo zeiken over dat stierenvechten, terwijl in hun eigen land de dieren als vuil behandeld worden. Die laatste zin had ik verkeerd geformuleerd.

tovenaar

Als je een stier vermoord, behandel je hem naar mijn mening ook niet echt geweldig goed.

tovenaar schreef:

Ik heb die zin maar weggehaald.

tovenaar schreef:

Hij mag tenminste vechten voor zijn leven. Vaak is het niet altijd eerlijk en dat geven de spanjaarden ook toe. Maar toch hebben ze wel degelijk een grote kans. Als een stier het erg goed doet kan hij gratie krijgen, maar bijvoorbeeld ook als hij de torredor verwond ( of dood ) en die niet meer verder kan vechten. Dan is de stier vrij en hoeft hij nooit meer te vechten. Hij mag dan weer bij zijn soortgenoten zijn. En over de behandeling... ze krijgen hun hele leven een geweldige behandeling en dan moeten ze vechten voor hun leven in de arena. Zij kunnen vechten. De kistkalveren in Nederland staan 6 weken in een veel te klein hokje en worden volgestampt met eten. En na die 6 weken krijgen ze een electro-shock door hun hoofd.

Nick Kang schreef:

Hij mag tenminste vechten voor zijn leven.

Ik kan zeggen wat ik wil, maar als je met zulke dingen aankomt, dan zijn we gewoon héél en héél snel uitgepraat. Ik laat het maar hierbij.

• 2070 stemmen

Nick Kang, misschien dat je het nog niet door hebt, maar kistkalveren is allang afgeschaft in Nederland. En trouwens, stierenvechten is gewoon een klote-spektakel dat van mij mag worden afgeschaft, en dat al die torredors door wilde stieren worden doodgetrapt. En dan kun je wel aankomen met 'cultuur', maar dierenmishandeling mag van mij uit die zogenaamde cultuur verdwijnen.

U-96 schreef:

Alsof jij er iets vanaf weet. Niet dus.

Nick Kang schreef:

Alsof jij er iets vanaf weet. Niet dus.

Ik weet er net zoveel vanaf als jij. Afschaffen die rommel!!

Nick Kang

ben jij ooit weleens bij een stierengevecht geweest misschien? Als je dat niet gezien heb dan weet je niet waar je over praat. En dan moet je ook niet gaan beweren dat je er veel van af weet.

avatar van Sandra

Sandra

Nu is mijn vraag Daan (heu...ja, heb ff je profiel bekeken):

Als je een stier z'n hele leven goed behandelt, betekent dat dat je hem op het laatst mag kwellen en doden?

Ok, dat ze de stier vrij laten als hij wint, HOW COOL IS THAT, maar kom op, dat je het beestje beter behandelt dan andere mensen in hun land doen, geeft je niet het recht om het dier op het laatst te kwellen door ...tja wat zijn dat voor dingen...speren?...in zijn rug te steken en het pas na een lange tijd te doden.

Hoeveel stress moet het dier wel niet voelen, als er van alle kanten gejoeld wordt een of andere goochum in glitterend pakkie met een zwaaiend lap stof hem teistert en speren in zijn rug prikt?

Is dat allemaal gerechtvaardigd als je hem in de voorafgaande 6 weken als een krachtig en machtig dier hebt gerespecteerd/geëerd?

• 2070 stemmen

Ik ben het helemaal met je eens, Sandra.

tovenaar

Nick Kang, als je bij een stierengevecht bent geweest, betekent dat dat je veel van stierenvechten af weet? Wat een onzin.

Daarnaast heb je nog nooit een goed argument aangedragen wat vóór stierenvechten zou pleiten, terwijl degene die reageren op je posts wel het tegenovergestelde doen. Je toon mag best wat anders als je zelf in gebreke blijft Nick.

Nick Kang

Ik ben er heus niet 1 keer geweest. Een heleboel keer. Mijn opa heeft in Spanje gewoond en mijn vader ook. Die vertellen vaak ook het een of ander. Ik ging om met die mensen van het stierenvechten. Tovenaar, ga nou niet zeggen dat ik er geen verstand van heb want dat heb ik wel. Jullie hebben er niet veel over te zeggen, want jullie weten er helemaal niks van. Hoogstens 1 keer of meer naar een stierengevecht geweest.

Jullie denken alleen maar aan het feit dat het dier dood gaat en alles er omheen krijgen jullie niet te zien. Jullie zien het allemaal alleen maar als sensatie.

• 2070 stemmen

Ik vind het altijd een prachtig gezicht als ik op tv zie (in het nieuws of bij Exclusief ofzo) dat zo'n stierenvechter helemaal overhoop getrapt word door zo'n stier. Dan weet zo'n figuur hoe het voelt om vernederd en gemarteld te worden!!

exclusief=hersenloze sensatie.

Dat gebeurd nou eenmaal bij het stierenvechten, dat is gewoon zo dat dat je als stierenvechter op de horens kan worden genomen. Maar dat voelt die toreador als een marteling hoor. Het doet wel pijn, maar hij heeft tegelijk ook respect voor de stier.

Nick Kang schreef:

maar hij heeft tegelijk ook respect voor de stier.

Als je respekt hebt voor een dier, of voor wat dan ook, dan maak je het niet dood....

Nick Kang schreef:

Ik zeg ook helemaal dat jij er niet vaker bent geweest, maar jij reageert fel op een uitspraak van U-96 met zoiets als "ben jij er weleens geweest?!". Het had dus betrekking op U-96 en niet op jou.

Heb je mij dat horen zeggen? Beetje gefrustreerd Nick?

Volgens mij wordt er meer gezegd door ons dan door jou. Je typt misschien wel veel, maar je zegt geen ruk.

Het dier gaat toch ook dood? Wat maakt het uit wat er vooraf plaats vindt? Als een zanger een hele mooie opera zingt met een prachtige meid die hemels kan zingen en haar vervolgens vermoord zeg ik toch ook niet: jah, jullie kijken alleen maar naar het feit dat ze vermoord wordt, maar de rest eromheen zien jullie niet!

tovenaar schreef:

Hier moet ik Tovenaar echt helemaal gelijk mee geven. Hoe goed een stier ook behandeld wordt door die mensen, het dier gaat hoe dan ook dood, en dat is gewoon een schande!!

Nick Kang, misschien is dit een wrede opmerking, maar hoe zou jij het vinden als jouw Kareltje en Sientje weken lang heel goed worden behandeld, en daarna worden wreed afgemaakt in zo'n arena, terwijl het hele pubiek juigt om de beul??

PS. Daan, je hebt deze film toegevoegt, maar weet je zeker dat Nederland meegedaan heeft met deze film? Ik zie namelijk niets Nederlands staan.

Kareltje en Sientje

Klinkt als cavia's of konijnen .

tovenaar schreef:

Klinkt als cavia's of konijnen .

Dat zijn de poes en kat van Nick Kang waar hij zoveel van houdt, daarom gebruikte ik dat als vergelijking. Het is bruut, maar ja.... :O

Nick Kang

tuurlijk joh... haal mijn huisdieren er maar bij.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

U-96 schreef:

Ook IMDB vemeldt NL/UK. Zal wel kloppen...

Nick Kang schreef:

tuurlijk joh... haal mijn huisdieren er maar bij.

Dit is toch niet alles wat je te zeggen hebt op de voorgaande berichten of wel Nick.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Every bull dies, not every bull truly lived

Agony schreef:

Ook IMDB vemeldt NL/UK. Zal wel kloppen...

De film is in Spanje opgenomen, maar voor de rest is de film gemaakt in Nederland.

moviefreak#1 schreef:

Every bull dies, not every bull truly lived

Meestal gaat de stier dood, maar er zijn uitzonderingen.

Nick Kang schreef:

Meestal gaat de stier dood, maar er zijn uitzonderingen.

Fijn dat je het zélf zegt: stieren blijven maar bij wijze van uitzondering in leven.

Nick Kang

Als een stier na lange tijd nog steeds leeft en nog hard doorvecht, dan krijgt hij 'gratie'. Maar hij kan ook vrij komen als de stier de toreador op de horens neemt en de toreador niet meer verder kan.

Stierenvechten kan ik niet verdedigen omdat stieren doden ook niet goed is. Maar ik ben er in ieder geval niet tegen. Ik kan alleen niet mijn standpunt verdedigen.