Le Grand Bleu (1988)
Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 132 minuten / 168 minuten (director's cut) / 119 minuten (ingekorte VS-versie)
Alternatieve titel: The Big Blue
Frankrijk / Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Rosanna Arquette, Jean-Marc Barr en Jean Reno
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 maart 1989
Plot Le Grand Bleu
"Danger...Like Passion...Runs Deep"
Enzo en Jacques kennen elkaar uit hun geboortedorp, toen duiken al hun passie was. Op zekere dag komt de vader van Jacques om het leven tijdens het duiken. Jaren later wordt Jacques door wetenschappers getest, die er achter komen dat zijn lichaam, wanneer hij in ijskoud water duikt, als dat van een dolfijn lijkt te reageren. De bij de experimenten aanwezige Johanna valt voor de mysterieuze dolfijn-man, en volgt hem naar Italie. Enzo, inmiddels wereldkampioen duiken, heeft Jacques uitgedaagd voor een wedstrijd, omdat hij weet dat dit de enige duiker ter wereld is die hem zou kunnen verslaan.
Jacques Mayol
Duffy
Bonita
Sally
Chr.s
Toch mijn cijfer maar naar 4,5* opgeschroeft, de film zit nog steeds in mijn hoofd.
Siobhan-er
Van deze film kom je in een soort roes, echt 1 van de beste films van Luc Besson!
Chr.s
Zeker ja.
Blijft ook echt lang hangen.
tommyf
ik ben echt onder de indruk, top film geweldig je blijft er midden in zitten top!!
Kraft
visueel zéér sterk, schitterend geacteerd door Jean Reno
maar vond hem op het einde wat lang duren (director's cut)
ik geef hem een 4
notsub
Hele mooie film met een diepgaand thema. De zoektocht naar menselijke uitersten. Visueel erg goed en ook de achtergrondmuziek is in deze film goed. Ik stoorde me wel aan mevrouw Arquette. Toch genoten van deze film en het thema laat je niet snel los. 4.0 punten.
otherfool
Schitterende plaatjes en een mooi verhaal. Toch wel een a-tyische filmbelevenis. 3,5*.
roadmouse
Slecht verhaal, langdradig en erg voorspelbaar. Jammer, want het had zo'n goeie film kunnen zijn. Aan het acteerwerk heeft het in ieder geval niet gelegen.
hel1
echt een prachtige film vind ik dit. was verplichte kost op school bij de franse les. was de enige die hem kon waarderen, maar hij heeft mij dan ook wel diep geraakt. ben de jaren erna verwoedt alle videotheken af gaan struinen in de hoop dat zij hem te huur hadden. helaas... maar ga hem zeker nog eens bekijken. idd vreemd dat deze niet in de top 250 staat...
brucecampbell
Prachtige film over 2 vrienden/rivalen die een enorme passie hebben voor de zee.
De rollen zijn schitterend ingevuld door beide hoofdrolspelers!
4,5
maxcomthrilla
De director `s cut van 160 minuten gezien en hoewel hij duidelijk wat mindere momenten kent was het toch de moeite waard. Echt een film vol met magische momenten die zwaarder wegen dan de mindere dingen.
Een van de meest dromerige films die ik tot dusver heb mogen zien. Dromerig omdat alles zijn gangetje gaat in deze film. Een vrij rechttoe rechtaan plotverloop en geen plotwendingen. Ik had ook nooit het gevoel dat er ergens naar toe werd gewerkt, tenminste niet in sneltreinvaart. Er worden weliswaar tijdsprongen gemaakt, maar er wordt nauwelijks verder geborduurd op eerdere scènes die zich afspeelden. Bepaalde contexten blijven onverklaard, net zoals echte dromen. Die zich ook vaak zomaar aandienen en snel vervagen. Deze film is dus zeer vatbaar voor een eigen interpreatie.
De cameravoering draagt ook voor een groot deel bij aan de sfeer. Het in prachtig zwart - wit geschoten 1ste kwartier wordt ingeleidt door de camera die je over de zee meevoert richting een bergketen, alwaar het verhaal zich ontspint. Prachtige scène in zijn eenvoud, met die pastoor. Gedurende de hele film is het camerawerk lekker dromerig, net zoals in je dromen gaat de camera overal recht doorheen en op zijn doel af. Sommige dingen, lijken onverfilmbaar maar de dromen van de hoofdpersoon worden adembenemend mooi weergeven. De zee is nooit ver weg in deze film.
Toch kon het voor mijn gevoel nog wat dromeriger. Er wordt teveel gefocust op de relatie tussen Jean en Rosanna. Daarnaast helpt Wagner muziek, hoe kort ook, niet mee aan een dromerige sfeer.
De romantische scènes zagen er wel mooi uit, maar de aanloop naar de romantische scènes toe en met name de zijlijntjes eromheen met familie en werkgever waren wat overbodig. Zulke scènes zullen in de verkorte versie waarschijnlijk geschrapt zijn.
De omgangsvormen tussen Rosanna en Jean waren boeiend om te volgen. De een ondoorgrondbaar, kil, afstandelijk en bijna niet in staat om normaal te converseren. De ander bevlogen en wat aanhankelijk. De tranen schoten bijna in mijn ogen toen Rosanna, in een poging de miscommunicatie op te heffen, in zee sprong en Jean uitnodigde om in de zee te converseren. Jezelf verplaatsen in de ander i.p.v. hem te veranderen, dat gaf wel aan hoe onvoorwaardelijk liefde kan zijn.
Tot het laatst toe blijft de film dromerig. Het ultieme moment daarvan vond ik eigenlijk het feit dat Besson de dood, hier niet als iets vervelends presenteert maar als iets moois . Nog nooit werd de dood zo mooi gepresenteerd.
Kortom, schitterende dramafilm die niet is weggelegd voor liefhebbers van sentimenteel drama. Hier wordt niet met emoties gegooid. En toch gaat deze film heel diep. Hulde ervoor, dat de film toch dromerig blijft, schitterende muziek ook. Op Wagner na dan, dat paste niet in de context van de film.
Het acteerwerk in deze film is trouwens prima. Reno speelt ook een geweldige rol. Heel anders, dan in Leon. Hier zorgt hij voor een geslaagde komische voetnoot.
Een dikke aanrader deze film. Ik vind hem zelfs iets beter dan Leon. Jammer genoeg wat ondergewaardeerd. 4,5*
moneymaker
echt een vreselijk waardeloze low budget film
ik kan niet voorstellen dat er mensen zijn die hier positief over kunnen zijn
bah.
garlic senior
Deze film wil ik erg graag zien, Jean Reno is gewoon goed!
brucecampbell
echt een vreselijk waardeloze low budget film
ik kan niet voorstellen dat er mensen zijn die hier positief over kunnen zijn
bah.
Waardeloos?? low budget???
Jij hebt blijkbaar een andere film gezien.
milus
Geweldige film, goede ontwikkeling (van begin naar einde), sterke sfeer en een mooi en meeslepend einde met bijna religieuze intensiteit door de allesdoordringende liefde voor het grote blauw. De acteurs liggen mooi in de film (in plaats er bovenop) wat het verhaal ten goede komt. Een must see.
Nol
Een mooie ontroerende film met prachtige beelden.
Volgens mij is deze film niet meer te koop in Nederland mocht je deze toch willen mail dan even ???
jedje
Prachtige shots, Jean Reno zet een sterke en grappige rol neer. Jammer dat de rest zo belabberd slecht acteerd en er weinig ontwikkeling in de film zit.
nachtvlinder
ik vind de film nogal behoorlijk overgewaardeerd en zwaar aangezet.. Jean reno is leuk voor comedies maar dit werk vind ik hem veel te onpersoonlijk , hij is gewoon een acteur die zijn rol speelt. niet reeel. Is ook weinig blijven hangen , alleen dat die zo hoog gewaardeerd is, maar waarom is mij een raadsel, het is redelijk oppervlakkig en clichematig.
danuz
Le Grand Bleu is zo'n film waar ik maar moeilijk iets over kan neerpennen. Tijdens het kijken heb ik me op momenten stierlijk verveelt, op andere momenten was ik enorm geïntrigeerd. Vreemde humor en een wat absurd verhaal worden aan elkaar gekoppeld. Wes Anderson was al direct een naam die in me opkwam. Reno kiest echter voor veel synthesizer gedoe, wat soms enorm goed en vreemd uitpakt, op andere momenten me echt verveelde. Zo'n einde is onverwachts ontroerend daartussen af en toe een grap, veel wegdromen en dus wat saaiheid. Ben over een cijfer nog niet uit trouwens.
macsels
De film had ik in een ver verleden al eens gezien maar nu gekeken op de nieuwe tv met bluray full hd kwaliteit.
Zo komen de mooie beelden van de film extra goed tot zijn recht. Want de film heeft het gevoel van de omgeving toch wel nodig als een extra dimensie in het verhaal. Zonder al te emotioneel te worden zitten er toch wat dramatische stukken in. Vooral het einde is lang verwacht (misschien wel te lang) maar toch nog plotseling en erg mooi. (en zoals al eerder gezegd een voor een film unieke romantisering van de dood)
Zeker een aanrader, vooral als je van films met mooie beelden houdt. Mede vanwege het filmwerk van Luc besson en het acteerwerk van de altijd authentiek overkomende Jean Reno.
Pistons
Mislukte melodrama waar daar niet genoeg diepgang voor is, gered door een aantal mooi scènes en redelijk acteerwerk, dat wel ietwat teniet wordt gedaan door die irritante voice-overs die nog een reden zijn dat de diepgang niet uit de verf komt.
Tfoe, lange zin.
Mooie cinematografie en muziek ook.
kubrick
- 1907 stemmen
all time favoriet van mij...
weet iemand waar ik deze film op dvd kan kopen?
Chainsaw
Aardig, maar helaas niet meer dan dat. Schrijver en regisseur Besson houdt zich veelal bezig met de onderwatershots, maar lijkt daardoor het script nogal eens aan de kant te schuiven of gewoon te vergeten. Het hele verhaal van Le Grand Bleu is zo voorspelbaar als wat en de karakters helpen ook niet echt mee om het wat interessant of verrassend te krijgen. Ze wisten me geen moment te raken. Vooral het personage van Arquette was nogal zinloos. Kon Besson niets beters bedenken om een vrouwelijk karakter in het script te krijgen? Le Grand Bleu ziet er op zich goed verzorgd uit en bevat aan het begin en eind nog wel een aantal sterke scènes. Jammer genoeg blijft het daar ook bij.
2,5 sterren.
TANTE CORRIE
Leuke film maar zeker niet super. Ik heb de lange versie gezien van bijna 3 uur maar je blijft toch de hele tijd hangen. Vooral Jean Reno speelt erg goed.
Het personage van Rosanna Arquette was zeer irritant!
Op marktplaats heeft één iemand hem voor €6,50 te koop!
b00ts
Reno in één van zijn betere rollen. Jean-Marc Barr zet er natuurlijk ook een geweldig personage neer. Vreemde jongen die Jacques. Ik kijk er ook niet van op dat hij op latere leeftijd zelfmoord heeft gepleegd. Vier sterren van mij.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Crna Macka, Beli Macor
Komedie / Romantiek, 1998

Le Grand Chemin
Drama, 1987
italiëzelfmoorddivingoceaancompetitieoxygen sicily, italydolphinapnoe-diving ouder-kindrelatiesterven en doodvriendschapsport