• 9.370.755 stemmen

Geregisseerd door: Kasper Barfoed

Met onder meer: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard en Cyron Melville

Gesproken taal: Deens en Portugees

Plot Sommeren '92

In 1992 wist het Deense voetbalelftal zich niet te kwalificeren voor het EK in Zweden. Alle spelers waren al op vakantie toen ze werden gebeld op hun vakantieadres met een verrassende mededeling: Joegoslavië werd gediskwalificeerd vanwege de oorlog en de Denen mochten hen vervangen. De rest is geschiedenis. De Denen verrasten iedereen door door te dringen tot de finale en in die finale de regerend Europees kampioen te verslaan.

Richard Møller Nielsen

Brian Laudrup

John 'Faxe' Jensen

Kaj Johansen

Peter Schmeichel

Kim Christofte

Flemming Povlsen

Kent Nielsen

Nou. Het was ook best lollig maar zeker niet meer. Blijft toch lastig om zo'n voetbalverhaal een beetje realistisch weer te geven.

Had ook niet het idee dat het budget geweldig hoog was.

En ons eigen voetbaltrauma helpt ook niet, zat alweer op Van Basten en zn hopeloze k..penalty te schelden.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Van de anekdote waar deze film over gaat had ik tot 1,5 uur geleden werkelijk nog nooit gehoord. Nou ben ik dan ook geen groot voetbalfan en was ik in 1992 voorlopig nog niet geboren. Dit zorgt er dan ook voor dat ik niet alles in deze film mij even veel kan interesseren. Maar desondanks kwam het typische feelgood gevoel goed over en dat is eigenlijk het om draait bij deze film. Samen met een aantal mooie shots (de penalty serie tegen Nederland bijvoorbeeld) zorgt dit voor een best vermakelijke film.

avatar van PapaBeartje

PapaBeartje

Prachtige archiefbeelden van één van de meest sensationele verassingen in de voetbalwereld. Klein realiteitspuntje, in de film, werd het vooral als verassing gezien dat de Denen alsnog zich gekwalificeerd hadden voor het toernooi. Echter hadden de Denen in de realiteit natuurlijk wel in hun achterhoofd dat er een kans bestond dat zij alsnog na het ek'92 gingen. Het verhaal dat zij lang leve de lol aan het vakantie vieren waren, gaat dus niet helemaal op. Uiteraard kwam ook de penalty reeks tegen de op dat moment huidig titelhouder Nederland aan bod, het zal menig Nederlander nog op het netvlies branden. Mijn ''ogen'' jeuken om weer de oude beelden te kijken van het Nederlands elftal, Rijkaard, Koeman, de Boer, Bergkamp, van Basten, Gullit, ongelooflijk zoveel wereldsterren in één team. Om je vingers bij af te likken!

avatar van Fisico

Fisico

Erg luchtige sportfilm met de nodige romantiek geproduceerd. Wellicht en veelal met een korreltje zout te nemen. Het is sowieso al een mythe dat de Deense ploeg uit vakantie moest geplukt worden. In werkelijkheid hield men al veel langer rekening met deze mogelijkheid al was de officiële beslissing wel last minute.

Ik vond de klemtoon en aanpak van de film niet zo bijzonder. Richard Moller Nielsen komt over als een schlemiel die niets van voetbal kent, een softie ook. Peoplemanagement en doortastendheid leken niet aan hem besteed te zijn. De spelers vervolgens waren een bende onprofessionele wildebrassen die niets liever deden dan feesten of lummelen in plaats van zich te gedragen als prof. En dit zootje ongeregeld won op een paar dagen tijd van werelds 2 beste landenploegen?

Vermakelijk dat zeker, en wellicht speelt ook de speelse komische insteek een rol, maar de werkelijkheid was toch genuanceerder. Zo’n Brian Laudrup bvb was weergaloos met zijn broertje destijds, met het karakter van in de film zou hij nooit voorbij de Deense eerste klasse geraakt zijn. En Schmeichel is een persoonlijkheid om U tegen te zeggen, zowel op als naast het veld, zat toen al bij ManU. Toch wel een contrast met de slappe vod die hij was in de film. Vilfort’s verhaal kende ik niet. In dat opzicht is voetbal maar een stom spelletje natuurlijk...

avatar van The Oceanic Six

Een van de mooiste voetbalsprookjes ooit had wel een betere verfilming dan dit verdiend. Het was wel even schrikken toen ik in het begin ontdekte dat het verhaal na werd gespeeld door echte acteurs in plaats van dat het een volwaardige documentaire zou worden. Alleen de wedstrijdbeelden zijn echt archiefmateriaal, al spelen ze hier ook nog het nodige na.

En daar gaat het dus mis, want deze film voelt als een wat goedkope tv-film met matige acteurs en weinig geld voor goede decors. Je hebt eigenlijk tot het slot van de film met de EK finale nauwelijks het gevoel dat het hier om een Europees Kampioenschap gaat, een van de grootste sporttoernooien in de wereld na de Olympische Spelen en het WK Voetbal. De focus ligt enorm op de groep Deense voetballers, die zich niet kwalificeerden voor EK '92 en door oorlog in Joegoslavië van hun vakantieadressen werden gehaald om alsnog mee te doen en zelfs de winnaar te worden. Maar de film vergeet dus dat het ook een episch gevoel op moet wekken, wat niet best lukt. Zonder veel voetbalkennis zou je bijna denken dat het hier om een zomers amateurtoernooitje gaat in plaats van het EK. Jammer dat ze van die EK beleving echt nauwelijks wat over weten te brengen naar de kijker.

Alleen een beetje bij de slotfase van de halve finale, die Denemarken wint van Oranje na penalty's (aiii, pijnlijk) en de finale dus, met beelden van kritische media, uitzinnige fans, de vreugde na afloop en het Deense volksfeest. Wel confronterend om te lezen dat de dochter van doelpuntenmaker Vilfort kort na de finale overleed aan kanker. De scène dat zij vraagt of papa weer naar het EK wil gaan was een van de weinige sterk geacteerde momenten in de film. Een serieus moment in een verder vrij luchtige film, met een trainer die thuis een bal door het raam schiet, die zijn keuken plots sloopt (op het einde bij de aftiteling hoor je dat de keuken netjes vervangen is haha) en die na de gewonnen halve finale op de gang loopt en uit alle slaapkamers seksende voetballers hoort. Wat dat betreft was de film nog wel geinig.

Kleine 3*