• 9.376.792 stemmen

Geregisseerd door: Shunji Iwai

Met onder meer: Ayumi Ito, Chara en Hiroshi Mikami

Gesproken taal: Engels, Japans en Mandarijn

Plot Suwarôteiru

"This is the story of Yentowns in Yentown."

In de nabije toekomst is de Japanse metropool Yentown dé plek om geld te verdienen. Uit alle streken van de wereld komen er dan ook mensen, Yentowns geheten, naartoe om rijk te worden, wat echter meestal niet lukt. De mensen die het niet redden raken aan lager wal en belanden in één van de vele krottenwijken van Yentown. Dit gebeurt ook met een groep Yentowns die op een sloperij vlak buiten de stad verblijft. Wanneer deze groep per toeval een manier vindt om geld te vervalsen, breekt er een tijd van geluk en succes aan. Dit duurt echter niet lang, want de groep wordt geconfronteerd met gangsters, politie en hun eigen verleden.

avatar van BBarbie

BBarbie

Mijn waardering voor de films van Iwai fluctueert met de toonzetting. Deze grimmige toekomstvisie scoort net aan een voldoende dankzij de aanwezigheid van de charmante Ayumi Itō, want verder is het geen film waar je vrolijk van wordt of die je met een goed gevoel achterlaat.

Blijft fijn.

Hoewel Iwai wel meer atypische film gemaakt heeft, is dit toch diegene die mij het meest bijblijft als "niet Iwai". Een soort van sci-fi, dystopische alternatieve toekomst, maar ook road movie, drama en muziekfilm. Eentje die zich meer bezighoudt met een gevoel en de wereld die geschapen is, dan met een duidelijke narraief.

Wat wilder dan de typische Iwai, zowel visueel als qua soundtrack, maar die ruwe energie komt toch erg goed over. Acteerwerk is ook meer dan behoorlijk. Een paar kleine valse noten, maar dat is dan vooral in erg kleine bijrolletjes. De main cast doet het gewoon erg goed.

Een ervaring, veel meer kan ik er niet van zeggen. Net daarook ook 24 jaar na release nog steeds de moeite waard. Genoeg moois te ontdekken hier, Iwai maakt erg goed gebruik van soundtrack en cast en de film verveelt nergens. Puik werkje.

4.0* en een uitgebreide review