• 9.370.349 stemmen

Harmagedon: Genma Taisen (1983)

Animatie / Fantasy | 131 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titels: Armageddon: The Great Battle with Genma / 幻魔大戦

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Rintaro

Met onder meer: Toru Furuya, Mami Koyama en Masako Ikeda

Gesproken taal: Japans en Engels

Plot Harmagedon: Genma Taisen

Een Transsylvanische prinses, een scholier en een 2000 jaar oude krijger worden ingelijfd in een magisch vennootschap, dat al eeuwenlang de strijd aanbindt met een onbekend buitenaards ras. De aliens hebben dan ook maar één doel voor ogen: de totale vernietiging van de aarde.

Jô Azuma (stemrol)

Tao (stemrol)

Vega (stemrol)

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Moet me toch meer verdiepen in de mijlpalen van de animè. 1983 is toch redelijk bakermat gebeuren denk ik zo. Alles komt ook nog zo'n beetje aan bod (vergelijkbaar wel met Parumu no Ki die ik ook recent zag). Ook deze heeft opvallend weinig stemmen, maar er is in 2008 een NL-se DVD verschenen.

Zowel in stijl, stemming als vaart te wisselvallig om over de hele lengte te boeien. Daarnaast zijn de hoofdpersonages niet zo aantrekkelijk (en bovendien lelijk geanimeerd) -daar had Rintaro in zijn Metoruporisu ook al last van-. Mara bij vlagen valt er veel te genieten (tegen het einde zit een fraai "oranje" deel).

En die eco-boodschappen (Mononoke, EVA, Parumu, Origine) die zitten er goed in bij die Japanse animatoren. Na alle techniek wint toch altijd weer de natuur, als waren het allemaal Bambi's devant-la-lettre.

Weinig goeds over gehoord, dus ben er nooit echt achteraan gegaan. Inderdaad één van die ouwe krakers die ik nooit gezien heb. Komt ook nog wel eens, al zit ik niet echt te wachten op meer van Rintaro.

Erg fijn.

Het is eigenlijk wel het moment om dit soort filmpjes op te graven. Niet dat de Shinkai's en dergelijke geen fijn werk afleveren, maar het is toch wel vooral erg netjes en zonnig, terwijl dit soort films lekker chaotisch en over-the-top zijn. Dat mis ik de laatste jaren toch wel een beetje in het anime wereldje.

Deze film voelt aan als een mix tussen DBZ en Akira, met dan vooral de stijl van de laatste (gelukkig). De helden zien er jammer genoeg wat duffer uit, maar gelukkig is het toch vooral de chaos en de grootsheid die heerst hier. Wie subtiliteit eist van z'n films kan deze met een gerust hart overslaan.

Animatie is zeker niet min, de vernieling ziet er goed en gedetailleerd uit en hoewel het verhaaltje een beetje lastig te volgen is hier en daar (niet meteen in brede zin, het is niet meer dan good guys vs bad guys, maar meer in de details) weet de film toch makkelijk de hele speelduur te boeien. Heb me hier vlotjes mee kunnen vermaken. Toch maar een keertje doorzetten wat Rintaro's oeuvre betreft.