• 9.374.517 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 7 december 2000

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Mariken

Het jonge, nieuwsgierige meisje Mariken leeft samen met de oude kluizenaar Archibald in een huisje in het Waanwoud, ver van de bewoonde wereld. Alles wat ze over het leven weet, heeft ze geleerd uit Archibalds boeken. Als Mariken op een dag naar de stad moet om een nieuwe geit te kopen, leert ze dat het leven meer omvat dan wat in boeken te lezen staat. Het meisje ontmoet in de stad ook enkele zonderlinge figuren: de gevreesde Zwarte Weeuw en haar opgesloten neefje Rattejan, de wagenspeler Joachim en de kille, over de stad heersende Gravin. Allemaal zijn ze op hun eigen manier in het bijzondere meisje geïnteresseerd.

Deze film heeft op Cinekid 2000 de Publieksprijs gewonnen.

avatar van Eva

Eva

Niemand gezien?!

avatar van IamBernie

IamBernie

Hey is dat niet hetzelfde lettertype dat de Matrix Reloaded ook gebruikt ?

avatar van hugohei

hugohei

Goeie film ! Naar een prachtig boek. Laurien die Mariken speelt steelt de show. Ze is echt verbluffend goed. Maar wat er omheen staat (Jan Decleir, Johanna ter Steege, Ramsey Nasr, Kim van Kooten en nog zo wat) is ook niet mis. Kim van Kooten schreef mee aan het scenario. Dat heeft ze knap gedaan : je hoort geen moment het stoffige-kostuumfilm-taaltje.

avatar van gimli f

gimli f

Lijkt me mooi! De rekwisieten die hier gebruikt zijn, schijnen ook in de film Braveheart gebruikt te zijn!

'Een betoverend Middeleeuws sprookje', staat er op de hoes, en dat is precies hoe ik de film ervaren heb.

Een prachtige film, met als stralend middelpunt Laurien van den Broeck. Wat een natuurtalent!

Wat Hugo al zei; de overige cast is ook voortreffelijk.

De film bevat spitsvondige dialogen. Ik heb meermaals hardop moeten lachen. Als Kim van Kooten zich met de dialogen mag bemoeien weet je dat het goed zit.

Een juweeltje om trots op te zijn.

avatar van Wolverine

Wolverine

Schattig verhaaltje en prachtig geacteerd. Bedankt voor de tip kappeuter.

avatar van Wouter

gimli f schreef:

Hoe kom je aan dit verhaal?

avatar van olano

olano

Een film die me wel boeide van begin tot einde en natuurlijk een goed acterende Jan Decleir. Ook Laurien Van Den Broeck heeft hier tal van mooie acteerprestaties neergezet net als de anderen. Van mij krijgt de film een 3,5*.

avatar van neo

neo

IamBernie schreef:

Hey is dat niet hetzelfde lettertype dat de Matrix Reloaded ook gebruikt ?

Lijkt er verdacht veel op

avatar van knetter

knetter

Nou mooi ga ik deze film mooi zo ff lekker kijken

thx!

avatar van neo

neo

Wat Nachtvlinder probeerde, lukt Mariken wel. Het oogt allemaal enorm leuk. Sfeervol vermaak, met een prachtrol van den Broeck. Van Platen levert een zeer aardige bijdrage, maar om de vergelijking met Nachtvlinder aan te gaan: Nard Reijerders kwam met wat interressanters op de proppen. Let ook op een rol van Tom Jansen, ook zo onopvallend goed net als bv. Zwarte Sneeuw. 4 sterren

avatar van Anne_Girl

Anne_Girl

Zeer leuke film. Laurien van den Broeck speelt haar rol erg goed en het blijft leuk om naar haar te kijken! Schattig meisje die haar rol zeer goed kan acteren. Ook het verhaal (van Peter van Gestel) was boeiend. Geslaagd idee om te verfilmen! 4 sterren

avatar van E V

E V

Hele mooie en leuke film, bedoeld voor kinderen.

Maar het boek van Peter van Gestel is vele malen Beter!

avatar van raymon

raymon

Dit kunnen ook alleen maar Europeanen, zo goed gemaakt, mooie sets, mooie kleding gewoon je krijgt meteen dat zweertje van de middeleeuwen meteen bij de eerste scene te pakken, Dit kunnen hollywood mensen gewoon niet, Goeie film!

avatar van cornelis

cornelis

raymon schreef:

Ai....afrader dus dan....

Cor (die bij middeleeuwse zweertjes direct een arts raadpleegt)

avatar van iwillneverbe

iwillneverbe

ik vond er echt niets aan, geen goede acteurs, ik snap het verhaal ook niet echt

*1,0

avatar van lowhusky

lowhusky

Ik begreep er niet heel veel van, maar ik kende het verhaal al een beetje, best wel goed geacteerd, mooie omgeving, een 3 waard

avatar van 606

Anne_Girl schreef:

vond ik ook erg leuk meisje en erg leuke film

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Zojuist heb ik de film gezien, het is een mooie productie, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Jan Declair speelt weer erg goed; zoals we van hem gewend zijn! Deze film presteert boven gemiddeld en dat komt volgens mij door de Nederlands/Belgische samenwerking, dat moeten we vaker doen! 3,5 ster!

avatar van Theatertje

Theatertje

Knappe film, maar ik wil er niet nog eens naar kijken. Slechte prestatie, dus! 3 sterren.

avatar van atta_unsar

atta_unsar

snap niet van de recensie of die film iets te maken heeft met 'mariken van nieumeghen' of is het maar een toevallige allusie?..

avatar van mcouzijn

mcouzijn

Deze film gaat over de middeleeuwen, over een meisje dat Mariken heet, dat bij een oude man op het platteland opgroeit, naar de stad wordt gestuurd, daar het echte leven leert kennen, mensen die haar intrigeren maar die weinig goeds beloven, ze maakt een wagenspel mee - En jij weet niet of de film gebaseerd is op het Middeleeuwse boek? Een 'toevallige allusíe'? Hmmm. Hoog tijd dat er een canon in het literatuuronderwijs wordt ingevoerd.

avatar van starbright boy

Mariken is gebaseerd op het gelijknamige boek van Peter van Gestel en dat boek is weer een (zeer vrije en losse) hervertelling van Mariken van Nieumeghen. Het plot is op veel punten behoorlijk anders.

avatar van bootylicious

bootylicious

LEUKE film.

alles is leuk

het verhaal is LEUK

het acteerwerk is LEUK.

maar meer dan dat is het niet

avatar van robertus65

robertus65

De leuke Mariken is lekker brutaal, alleen jammer dat ik soms moeite had om het te verstaan. Verder deed het me denken aan Mariken van Nimwegen, ik weet niet of het hier om dezelfde Mariken gaat, maar dan een kinder versie hiervan.

avatar van Flipman

Flipman

Wow, prachtige film! Dus toch losjes gebaseerd op Mariken van Nieumeghen. Ik kocht gisteren een boek met Nederlandstalige middeleeuwse toneelstukken en daarin stond dus ook laatstgenoemde. Daarop kreeg mijn moeder het idee om bij die bieb deze film te huren, die hadden ze op VHS. Ik las de achterkant en het verhaal verschilde ontzettend van wat ik in had gekocht, maar het is dus toch verwant aan elkaar? Dat Spel van Mascherroen komt inderdaad wel in het verhaal van Mariken van Nieuwmeghen voor.

Anyway, ik irriteer me vaak mateloos aan slecht acterende kinderen, maar hier waren een aantal scènes tussen volwassenen waarvan ik niet zeker wist of ze wel goed uit de verf kwamen. Die kinderen die Mariken en Rattenjan spelen vond ik geweldig! Vooral Mariken zelf, schitterend! Je leefde zo met haar mee, prachtig!

Mooi, teder, humoristisch, een mooi tijdsbeeld (hoewel de verschillende Nederlands/Vlaamse accenten wel wat door elkaar liepen ), ik geef de film een vier en betreur lichtelijk de lage score hier.

avatar van gotti

Ge-wel-dig. Fantastisch script, weg met de oubollige dialogen! Leve Van Kooten, die overigens ook een leuke rol neerzet. Maar hoofdpersoon Mariken is de beste van allemaal. Nimmer zo'n boeiend, interessant en vooral lief personage gezien. Chapeau!

4,5*, omdat ik eigenlijk nooit een 5 tijdens de eerste kijkbeurt geef.

avatar van gotti

Allemaal de wekker zetten voor morgenvroeg!