Genre: Misdaad / Komedie
Alternatieve titels: Fatal Error / Outsider in Amsterdam / Grijpstra and De Gier
Nederland
Geregisseerd door: Wim Verstappen
Met onder meer: Rutger Hauer, Rijk de Gooyer en Willeke van Ammelrooy
6,2 (690)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 20 september 1979
Plot Grijpstra & De Gier
De rechercheurs Grijpstra en De Gier worden naar de Haarlemmer Houttuinen gestuurd, waar een man ogenschijnlijk zichzelf heeft opgehangen, in een centrum voor Oosterse meditatie. Met de vaststelling dat het echt om zelfmoord zou gaan, lijkt de zaak gesloten, maar dezelfde nacht wordt er een poging gedaan om in te breken. De sporen lopen al gauw dood, en maken iedereen verdacht die met het lijk van doen heeft gehad. Naar het boek 'Het Lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Jan-Willem van de Wetering.
Henk Grijpstra
De Kater
Mevrouw Grijpstra
Treesje
Beuzekom
Ik heb geloof ik 't vervolg op deze film gezien, met Peter Faber ipv Rutger Hauer (kom ik net achter). Maar ik kan me er bar weinig van herinneren.
Het vervolg heet De ratelrat en is om te huilen. Deze eerste was leuk.
neo
ik heb deze denk ik ook gezien.ik kan me volgens mij geen een scenes meer herinneren,dus ik hou het op 3 sterren
eternal dark
een van de weinige,goede film van wim verstappen en na blue movie ook zijn succesvolste.
martinbroertjes
Goede misdaadfilm van Hollandse bodem. Iedereen acteerde goed, maar Hauer, Jones en De Gooyer waren de uitblinkers.
Quido
Redelijke film, ik miste de spanning, maar het kan aan mij liggen! 2,5*.
T.O.
Ik heb vanavond een paar minuutjes gezien en het viel me - naast de jaren '70 'progressieve' banaliteiten - juist op dat er bar slecht geacteerd werd.
Best vermakelijk, dit filmpje van Hollandse bodem. Maar als ik toch kritisch naar deze film kijk is er weinig goeds aan. De cast acteert erg slecht, het verhaal doet veel te gewoontjes aan en waar is de spanning?? 2* omdat het toch nog wel vermakelijk was.
martinbroertjes
Na een halfjaartje maar weer eens gekeken en ik ben van mening veranderd. Uitblinkers? Ik vond er weinig. Af en toe amusant, maar acteerwerk was inderdaad niet zo heel goed.
En de spanning was ook ver te zoeken voor een "misdaad/thriller" zoals IMDb vermeldt.
Pas mijn stem aan: 1,5*
Hauer en De Gooijer zijn een prachtig duo. Goedgebekt en uitermate komisch. Helaas doet het slappe plot de film behoorlijk de das om.
Blijft over een vermakelijke film. Wisselvallig maar leuk.
james bond 007
Persoonlijk hou ik wel van camp EN van Nederlandse film, dus dan kom je al gauw uit bij een regisseur als Wim Verstappen. Na zijn Scorpio-tijd met Pim de la Parra, toen ze tussen 1965 en 1976 samen 13 bioscoopfilms maakten, ging Verstappen alleen verder met andere producenten. In 1978 maakte hij onder Frans Rasker zijn beste film, de Vestdijk-verfilming Pastorale 43. In 1979 huurde Rob Houwer hem in voor 1 film, Grijpstra en de Gier, nadat Houwer zijn vaste regisseur Paul Verhoeven kwijt was na 4 grote filmsuccessen samen. G en de G is wederom een typische Verstappen-film, iets minder rommelig en amateuristisch dan zijn Scorpio-werk, maar nog steeds een weinig dynamisch, ongeinspireerd geregisseerd geheel. Rutger Hauer en Rijk de Gooyer vormen een sterk duo als politie-inspecteurs, charismatisch en met veel (banale) humor. Willeke van Ammelrooy is stralend als femme fatale, en verder vond ik Donald Jones en Jaap Stobbe goed als boeven. Een beetje actie, veel humor, wat bloot, vlot gemonteerd, en ach....er zijn alweer 86 minuten verstreken! Onderhoudend en nostalgisch, deze 25 jaar oude film.
In het buitenland bekend onder de nietszeggende titel Fatal Error.
Purmerend
Wat er in de film gezegd wordt is duidelijk en soms grappig ivm de tijdsgeest (bv smeris). Maar er gebeurt weinig in de film, en dat is jammer.
- 717 Lekkere Lippen!
- Sukkels en Patsers
- Muzikaal duo
Toch 2,5*
Deek
Habberdoedas van Meteren hahahaha, ik wil de film nog een keer zien, leuk
*3*
CAPIpsv
Heb hem nog nooit gezien, maar hoop wel dat ie een keer wordt herfilmt met de nieuwe hoofrolspelers Jack Wouterse en Roef Ragas.
kijkert
Vreselijk leuke film.
Een keerpunt.
Waar de Nederlandse Seventies begonnen met 'Turks Fruit', eindigen ze met 'Grijpstra en de Gier'.
"Het maakt niet uit welk politiek systeem je toepast. Sukkels blijven sukkels, en de patsers blijven er van profiteren".

Yak
Had hier potverdorie wel even voor willen gaan zitten had ik geweten dat hij vanavond werd uitgezonden. Achja.
raymon
nou ik vond het een van de mindere nederlandse films, weinig actie en een slap verhaal. Alleen die homo's vond ik grappig, de rest was heel dom, in die kelder met die inbreker, met die politie agent, nee, je hoort een beeld wat breekt hoor je ook niet ( af gang)
raymon
misschien wel leuk om te weten, maar van Wim Verstappen komen op dvd Dakota, Pastore 1943 en blue movie
DVD recensie :
http://www.dehollandsefilm.nl/ -> DVD -> Grijpstra & De Gier.
raymon
ik vind dit een domme actie film, er zitten dingen in maar dat is het! En sorry maar welke gekleurde man heeft nou zo een boot, zo een Volendamse boot??? DOM! En wat was het motief, als dat er is wilt iemand me dat vertellen, een hele matige film!!!
Deek
In het buitenland bekend onder de nietszeggende titel Fatal Error.
wordt gewaardeerd met 2 sterren, en ze zijn niet echt lovend over de film, misschien ook wel terecht, ze noemen het een b Film, maar ik vond de film wel vermakelijk, het is misschien ook wel typisch nederlandse (jaren 70) humor, en moet je het ook in die tijdgeest plaatsen, die humor weet zich ook niet te vertalen naar het engels, denk ik, en dan blijft er uiteindelijk maar een heel slap verhaal over.
by_the_way
Erg leuke film goede muziek en vlot camerawerk alleen het geluid op de dvd mocht iets beter vooral met die sirenes

De Ratelrat
1987

Waargebeurde film 'The Mauritanian' van Kevin Macdonald is woensdag op televisie

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod