Rosetta (1999)
Met onder meer: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione en Anne Yernaux
Gesproken taal: Duits en Frans
Releasedatum: 24 februari 2000
Plot Rosetta
Rosetta speelt zich af in de onderklasse van een voormalig industrie-gebied in Wallonië waar de werkeloosheid tot ongekende hoogte is gestegen. Op een troosteloze camping woont de 18-jarige Rosetta samen met haar alcoholistische moeder, die zich tegen betaling van geld en bier laat gebruiken door allerlei mannen. Rosetta haat haar moeder en haat de hele wereld. Ze heeft maar een doel: de camping te verlaten en te leven zoals 'normale' mensen. Rosetta zet daarvoor werkelijk alles op het spel... zelfs de vriendschap met haar enige vriend.
Rosetta
The Boss's Son
First Saleswoman
Second Saleswoman
Mother's Boyfriend
Indrukwekkende, realistische film over de sociale onderklasse in België. Soms bijna documentair.
FisherKing
De Dardennes op een avond gelijktijdig op de TV. Mooie film.
hugohei
Erg goed, deze film. Lijkt soms een documentaire, maar is heel subtiel en doordacht.
gimli f
Kwam gister op de tv,, heb hem opgenomen. Wellicht kijk ik hem vanavond. Het begin leek me aardig, maar meer ook nog niet...
Lijkt me een kwestie van: beetje doorzetten en dan komt het pareltje wel boven, of zoiets.
gimli f
Wel aardige film, maar meer ook niet. Ik vond het helemaal niet zo gitzwart en deprimerend als ik me had voorgesteld...
Dit valt niet in de categorie "Europese topfilms", als mij iets wordt gevraagd...
Moet dat dan ?
gimli f
Nee hoor, maar b.v. in de VARA-gids gaven ze erg hoog op over deze film, in twee stukjes, twee weken achter elkaar. Wellicht was dat iets te veel eer...
gimli f
Ja. Maar: de film kwam ook twee weken achter elkaar; het is dus niet zo dat ze onterecht twee weken achter elkaar over een film schreven. Alleen de toon- dat was wellicht wat te veel eer. Vond hem gewwon niet zo bijzonder...
Violet-Oi!
Heb hem jammergenoeg niet van het begin gezien, daarom huur ik hem nog even.
Maar van wat ik gezien heb vind ik hem erg mooi, beetje traag maar dat hoort erbij. Je gaat er wel overna denken dat is wel goed van films vind ik. Net als dancer in the dark die was ook een beetje docu achtig maar this erg mooi en realistisch op die manier denk ik.
herman78
Dat docu-gevoel komt volgens mij door het handmatige camerawerk. Ik heb hem gisteren gezien en vond hem erg mooi. Dat meisje speelt haar rol echt subliem.
Toch ben ik geneigd te zeggen dat Le Fils net wat beter was. La Promesse heb ik nog niet gezien.
narva77 (crew films)
Deze heb ik niet gezien. La Promesse wel, zeker proberen te zien.
Violet-Oi!
Moest na het kijken van Lilja 4-ever, aan deze film weer denken.
Door omgeving denk ik.
Mooie film dit!
herman78
Ik had die connectie zelf helemaal niet gelegd, zelfs al heb ik beide films in de afgelopen 2 weken voor het eerst gezien. Die vergelijking is nog niet eens zo gek, maar Lilja 4-ever heeft natuurlijk veel meer plot.
ja dat is wel zo.
Lilja maakt 10 keer meer indruk. Op mij tenminste, en is meer verhaal.
Maar kwa uiterlijk, en viezigge omgeving zeg maar en triestigheid. moest ik er wel even aan denken.
Goodfella
Lilja maakt 10 keer meer indruk. Op mij tenminste, en is meer verhaal.
Helemaal mee eens wat de vergelijking met Lilja betreft, voorál dat van die '10 keer meer indruk'. Maak daar maar 100 van trouwens, want deze film deed we echt te weinig.
Het verhaal is uit het leven gegrepen, 't laat een week zien uit het troosteloze bestaan van het meisje Rosetta. Het begin is erg aardig. Het goede acteerwerk valt meteen op en doordat de (handheld) camera overal bovenop zit zat ik meteen in de film. Maar naarmate de film vorderde begon mijn aandacht te verslappen. Het verhaal blijkt weinig voor te stellen, vooral de constante herhalingen begonnen te irriteren. Ik vind die Rosetta ook maar een raar kind. Ze wil niet zwart werken, terwijl wat geld verdienen in haar situatie juist zo belangrijk is?? Hééft ze eindelijk een baan door haar enige vriend erbij te naaien (??) neemt ze plotseling ontslag omdat ze zelfmoord wil plegen, wat in een zwartkomische scène nog mislukt ook.. Waarom slaat ze hier zo plotseling door? Van geleidelijke ontwikkeling was hier weinig sprake, ik herkende geen duidelijke neerwaartse spiraal die bij Lilja bijvoorbeeld wel aanwezig was. Het verhaal modderde maar wat aan.
Ook wordt er wat teveel geconcentreerd op verre-van-boeiende handelingen en gebeurtenissen. Het eindeloze verkopen van wafels bijvoorbeeld, of het telkens maar weer laten zien hoe Rosetta haar schoenen verstopt in het bos (?)...
Maar het was hier en daar nog best intrigrerend.. 2,5 *
Komt omdat dit meisje meer kansen heeft dan Lilja. Ze kan haar geld nog op een 'normale' manier verdienen. Dat aanmodderen, daar gaat de film juist over. Hoe een veels te jong meisje helemaal voor zichzelf moet zorgen EN haar moeder. En dan heeft ze ook nog relatieperikelen. Ze is nog niet volwassen en haar beslissingen zijn vaak impulsief.
Haar zelfmoordpoging kwam voor mij totaal niet uit de lucht vallen. Dat de poging mislukt is ook dicht bij de realiteit. Ik geloof dat tegenover het aantal zelfdodingen een veel groter aantal mislukte pogingen staat.
De film laat op een bijna documentaire manier treffend de grilligheid van het bestaan van Rosetta zien.
Dopke
Wel aardig om te vermelden: "..and it had such impact in Belgium that a wage law for teenagers, passed in November 1999, is known as "the Rosetta plan."
bron: 1001 Movies You Must See Before You Die
bron: 1001 Movies You MustSee Before You Die
Ik denk erover dat boek te bestellen. Doen?
Dopke
Ik vind het echt een geweldig boek, het is echt waar ik altijd al naar op zoek was. Sinds ik 'm gekocht heb kan ik niet stoppen om er in te blijven lezen. Het beslaat echt de cinema vanaf het jaar 0 (eigenlijk 1902
) tot 2002 met bij iedere film op z'n minst een half kantje tekst, danwel 1 of 2 pagina's en bijna overal wel plaatjes bij. Daarbij is het boek erg compleet. Alle oudere klassiekers alswel cinema uit alle uithoeken van de wereld en alle genreklassiekers, als Candyman, Nightmare on Elmstreet. Maar ook pop. films staan erin als Groundhog Day, Clueless, When Harry met Sally..., alwel cultklassiekers als Tetsuo, Le Dernier Combat, Alice.
Enige nadeel dat ik nu ondervind is dat vanaf de jaren '90 het veelal een allegaartje van alles lijkt te zijn, waarvan veel films best interessant zijn, maar geen films zijn die je perse gezien zou moeten hebben. Deze film valt daar bijvoorbeeld onder en ben er nog een paar tegengekomen. Maar voor de jaren '90 zijn het eigenlijk alleen maar geweldige films.
Orson Welles Trial staat er overigens niet in, hoe dat mogelijk is :S:S
Deze site is misschien wel hulpzaam om te zien welke films ze zoal behandelen.
Bedankt. Die site ken ik al trouwens. Zo kwam ik achter het bestaan van het boek. (Geweldige site!)
Overigens is het bij recente films altijd wat moeilijker. Te veel waan van de dag nog. Maar dat deze film erbij staat is niet onbegrijpelijk. Enorm postieve ontvangst wereldwijd en een Gouden palm in Cannes. (La Promesse vind ik overigens nog een stuk beter, maar dat terzijde).
E V
Aparte, schokkerige cameravoering die de film heel realistisch maakt. De actrice die Rosetta speelt, doet dat heel overtuigend. Deze film sprak me toch nog net iets meer aan dan le fils.
Na Le Fils opnieuw een geweldige film van de broertjes Dardenne. Door die geweldige cameravoering wordt je bijna letterlijk het verhaal ingezogen. Deze vorm van camerawerk werkt niet altijd, maar bij de Dardenne broertjes blijkbaar wel. Klasse film.
kamaradski
Aardige film met een redelijk verhaal, hoewel iets traag misschien.
echt keigoed acteerwerk, en geweldig camerawerk.
hoewel ik er wel een beetje dizzy van werd na een poosje
al met al een film die het kijken wel waard is maar geen wereldschokkende vertoning.
3.5
Scratt
Ben geen fan van de Dardenne's maar dit was toch het ergste. L'enfant kon me nog raken maar dit irriteerde me meer... zo ongelooflijk eentonig. Misschien wel goede acteerprestatie's maar daar houdt het bij op.
Frank7
Is en blijft mijn lievelingsfilm. Ken weinig films waarin je denkt:dit maakt ze echt mee. Acteerprestatie's subliem(krijgt ze niet voor niets prijs voor). Je moet er echter wel van houden het is een drama met een zeer realistisch thema waar je niet vrolijk van wordt. Echter wel een film die vol in het leven staat en wat er zoal mis kan gaan tijdens opgroeien. De hele film draait om haar maar dat stoort mij niet. Een film die het van het verhaal en Rosetta moet hebben, mensen die vuurwerk zoeken moeten elders gaan kijken. Een film naar mijn hart...5 sterren.
Razorcut
Sterke, menselijke film. Toont gewoon het leven zoals het voor zeer veel mensen (de meesten onder hen zitten waarschijnlijk niet op sites als deze, laat staan op het internet) jammer genoeg is. Het stoort mij dan ook enorm als ik sommige commentaren lees die bij films van de Dardennes vermeld staan (Eerlijkgezegd vooral de commentaren van ene Onderhond e.a.). Van flauwe afkooksels van Dogma-films (hoeveel Dogmafilms ken je, behalve Festen en Idiots?), tot gebrek aan soundtrack (idd, maar is dit per sé een nadeel, zie bvb vele klassiekers Bergman?), tot een uitspraak als: ''Die films willen vaak nog armoediger ogen dan hun onderwerp''. Moet er bij zo'n échte en bittere realiteit soms wat visual effects, scenariowitzen, of leuke oneliners te zien zijn? Ik hou inderdaad ook wel van films die visueel/muzikaal meer om het lijf hebben, maar inzake deze film zou dat gewoon ongepast zijn. De uitspraak van iemand anders dat het sociaal drama extra zwaar wordt aangezet door de Dardennes doet mij trouwens vermoeden dat gedacht wordt dat het allemaal niet zo erg zal zijn in het echt. Laten we hopen, maar ik vrees het...De acteerprestaties zijn trouwens uitstekend. En 4*
Knisper
Zelfmoordpoging, heb ik wat gemist? Of was ze dat met die gasfles van plan?
Hoe dan ook, niet zo'n beste film wat mij betreft. Verhaal springt van de hak op de tak (waarom is die komt die kraammedewerker haar plotseling opzoeken, terwijl hij haar maar een keer heeft gezien) en is bovendien erg onrealistisch,zo vertrouwt de eigenaar een meisje zijn kraam en heel veel geld toe, terwijl hij al heeft meegemaakt hoe wanhopig ze is?! Bovendien wordt de ene nare situatie op de andere gestapeld, zonder enige relativering. Mij maak je niet wijs dat je je op een gegeven bij je miserabele levensomstandigheden enigszins neerlegd en er een beetje mee om leert te gaan.
Nee, mij is het veel te dik aangezet. Veel te bewust deprimerend, zonder enige poging om echt realisitsch te worden. 2* voor wat afzonderlijke scenes en dat het geheel nog wel weg kijkt.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Festen