• 9.370.399 stemmen

The Era of Vampires (2002)

Horror / Fantasy | 112 minuten

Genre: Horror / Fantasy

Alternatieve titels: Tsui Hark's Vampire Hunters / 千年殭屍王 / 千年僵尸王

Oorsprong: Hongkong / Japan / Nederland

Geregisseerd door: Wellson Chin

Met onder meer: Ken Chang

Gesproken taal: Kantonees

Plot The Era of Vampires

"Five heroes. A coven of vampires. A lot of bad blood."

In het China van de 17e eeuw brengt een duivelse monnik een nest vampieren tot leven, waaronder de gevaarlijke Vampierkoning. Een viertal helden, getraind aan de Taoist School of Magic, moet samen met hun meester hun unieke krachten gebruiken om deze koning en zijn dodelijke kist te vernietigen.

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Deze deed mij denken aan films als kung fu from beyond the grave, mr. vampire en A chinese ghoststory.

Springt wel van de hak op de tak en je moet wel van hong kong humor houden. Best vermakelijk.

avatar van Justice4All

Justice4All

Slechte film met degelijke SFX. 2,5*

In vele opzichten toch minder dan die doorsnee HK kung-fu films.

Weinig humor gezien, choreografie was matig, en ook het camerawerk miste dynamiek. Af en toe gelukkig wel amusant, al had er heel wat meer ingezeten.

2.5*. Het had wel wat, maar verre van genoeg om een echte goeie film te zijn.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Ik vond de film wel aardig. Als ie 10 jaar ouder was geweest, had me het leuk gevonden, maarja nu kennen we het allemaal wel./ 3/5

avatar van Nomak

Nomak

Als er een Aziatische film op tv komt die ik nog niet ken, dan kijk ik er altijd naar uit. Vandaag was deze dus aan de beurt.

Helaas kwam ik er al snel achter dat de film Engels gesproken was, terwijl het eigenlijk Kantonees moet zijn. Gedubt heet dat blijkbaar. Waarom laten ze de film niet gewoon in de originele taal zien? Kan een zender dan niet aan de originele versie geraken of zit er iets anders achter? Er gaat jammer genoeg een deel van de kijkervaring verloren op deze manier.

Maar zowiezo is de film niet bepaald een hoogvlieger. Het was redelijk saai en de special effects waren barslecht voor een film uit 2002. De vampier waar het om gaat was een etterend gedrocht, maar helaas was hij nooit eng.

Ook de vechtscenes zijn niet wat ze moeten zijn. Het niveau komt nooit in de buurt van de betere wuxia of andere martial arts films.

avatar van Metalfist

Metalfist

Springende vampiers

De laatste tijd ben ik me meer en meer aan het interesseren in Chinese cinema. De interesse was er altijd al wel via de Shaw Brothers maar de laatste paar maanden een groot aantal films op de kop kunnen tikken. Een naam die je bij die films meestal tegenkomt is die van Tsui Hark die onder andere de Once Upon a Time in China trilogie met Jet Li (er zijn nog wel meer delen maar zonder Li) op zijn naam heeft staan. In het gedacht dat hij de regisseur was van Vampire Hunters besloot ik dit maar eens mee te pakken.

Al kwam ik er vrij snel achter dat Hark de producent is en dus niet de regisseur. Zonde want ik betwijfel of ik dit anders wel had meegepakt maar bon, ik was nu toch gestart met kijken en wou wel eens zien hoe ze in China omgingen met vampiers. Al is het resultaat nu niet echt om over naar huis te schrijven. Tegenwoordig zijn deze wezens van de nacht wel vrij hot met onder andere Twilight, True Blood, Vampire Diaries en wat weet ik nog allemaal maar mijn grote liefde ligt toch bij Buffy the Vampire Slayer en in mindere mate bij de Hammer films rond Dracula. Wellson Chin maakt er echter een ietwat vreemde mix van door er zombies bij te betrekken. Op het eerste zicht nog niet zo'n slechte mix maar de uitvoering is pover, onsamenhangend en vooral nogal warrig. De climax met de vampierkoning mist enige vorm van spanning waardoor het je eigenlijk niet veel kan schelen wat er met de personages gebeurt. Iets dat te wijten is aan teveel personages en verhaallijnen met een te korte speelduur want je bent al een dik uur aan het kijken wanneer er eindelijk eens wat schot in de zaak komt.

Mijn DVD biedt zowel Kantonese als Engelse audio aan maar natuurlijk voor de Kantonese audio gekozen. Toen de film gedaan was even geswitcht naar Engels en dat klinkt toch voor geen meter als je het origineel hebt geluisterd. Vermakelijke cast wel met de vier leerlingen die wel voor wat typische Hongkong humor zorgen. Jammer dan ook dat de CGI op zich er spuuglelijk uitziet. Ik verschiet er dan ook van dit uit 2002 stamt want ik had het gemakkelijker een jaar of 5 ouder ingeschat. De vampierkoning is teleurstellend qua uiterlijk maar ook qua editing is hier wel wat op aan te merken. De gevechten worden nogal fragmentarisch in beeld gebracht en qua actie voelt dit allemaal nogal saai aan.

Toch wel een teleurstelling om een aantal redenen. De speelduur is op zich te kort waardoor het verhaal erg gehaast en fragmentarisch aanvoelt maar blijkbaar bestaat er een versie van 118 (!) minuten die hoogstwaarschijnlijk beter in elkaar zit. Toch kan dat weinig veranderen aan de slechte CGI en de flauwe actie.