• 9.372.109 stemmen

Geregisseerd door: Gakuryû Ishii

Met onder meer: Blixa Bargeld, Mark Chung en FM Einheit

Gesproken taal: Duits en Japans

Plot 1/2 Mensch

Tijdens hun tour in Japan in 1985 benadert filmmaker Gakuryû Ishii de Duitse industrial band Einstürzende Neubauten. Hij nodigt hen uit in een oude ijzerfabriek die gepland stond voor vernietiging en gebruikt hun muziek als basis voor een visueel abstracte film.

Punky Ishii.

Maar natuurlijk ook vooral veel Einstürzende Neubauten. Beetje een raar project dit. Ishii die met een locatie en de band een soort van visueel gedicht probeert te maken. Soms neigt het een beetje naar een gewone performance (maar dan zonder publiek), dan weer is het veel abstracter. En op z'n vreemds lijkt het wel één of andere constructiewerkvideo.

Soort van Umfeld avant-la-lettre, maar dan op basis van een stevige scheut 80s industrial en noize. Daar knelt toch wel een beetje het schoentje voor mij, want hoewel ik dit best goed kon verteren, moet ik zeggen dat de muziek toch nogal slordig overkwam. Te analoog (en daarbij te onzuiver en random) voor mij. Ook de vocals waren slecht over de gehele lijn.

Ishii kiest qua omgeving ook wel een beetje voor de makkelijke weg. Verlaten fabriekhal, geef de heren een paar mechanische werktuigen en drillen maar. Bij momenten sluit het allemaal mooi bij elkaar aan, vooral het segment waar de groep minimaal is beeld is (deed me wat denken aan het hellewerk werk van Teruo Ishii), maar die momenten zijn toch net iets te spaarzaam.

30 jaar geleden had ik dit op huidige leeftijd allicht geweldig gevonden, maar ondertussen is de versheidsdatum toch al een tijdje verlopen. Wel leuk als vroege Ishii en de link met het cyberpunk gebeuren is er wel, maar als film zelf schiet het wat tekort.

avatar van Cellulord

Cellulord

Ah eindelijk staat deze nu ook op MM. Hoe is het je gelukt Onderhond? Heb hem zelfs meerdere malen proberen toe te voegen.

kappeuter zei:

"We hanteren simpelweg deze regel: "Concertfilms zijn toevoegbaar als de desbetreffende film een bioscooprelease in Nederland of België heeft gehad. "

Dat is de enige mogelijkheid voor deze films om op MM te komen.

1/2 Mensch (1986) voldoet hier volgens mij niet aan."

ps

De vocals van Blixa zijn zeker goed! Lekker ruw als schuurpapier & scherp schrapend metaal, maar misschien is het niet jouw smaak.

En de Muziek is verre van slordig, helemaal niets mis met een track als Armenia, de opener van deze film.

Misschien is Berlin Babylon (2001) intressanter. In ieder geval is de soundtrack (E.N.) minder rommelig

Het is ook niet echt een concertfilm natuurlijk.

Cellulord schreef:

Ik hou van lekker ruw en scherp schrapend metaal, maar dan liever écht ruw en schrapend.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Fascinerend om de band in een toepasselijke ruimte zo aan het werk te zien. Maar echt boeiende

cinema leverde het weinig op. Ik zat op den duur vooral te luisteren, te kijken naar de handelingen

van de muzikanten.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Muziek is top, maar deze film voegt niet echt iets toe. Moeilijk te beoordelen zonder de muziek te beoordelen, maar toch... doe ik het.