• 9.370.973 stemmen

Genre: Actie / Komedie

Alternatieve titels: Fight Back to School / Tao Xue Wei Long / 逃學威龍

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Gordon Chan

Met onder meer: Dennis Chan en Stephen Chow

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot To Hok Wai Lung

Chow Sing-Sing, een moedige politieagent, krijgt de taak om undercover te gaan op een school. Zijn missie is het vinden van een vermiste pistool dat behoort tot zijn politiechef. Maar niets lijkt goed te gaan, hij krijgt ruzie met bendes en corrupte agenten maar ook de leerlingen en docenten willen hem maar niet met rust laten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van J.T.O

J.T.O

Origineel hier op vcd en het is wel te pruimen, geen topper, maar wel leuk om een keer te zien.

3.5

Aardig filmpje.

Gordon Chan is een regisseur waar ik nog meer van moet en Stephen Chow is altijd fijn om volgen, toch ben deze film eigenlijk gewoon gaan kijken omdat Jing Wong deel 3 op naam heeft.

Vermakelijke onzin met Chow op dreef en steeds leuk in combinatie met Tat Ng. Blijft een erg vlot komisch duo. Verhaaltje gaat nergens over en is vast wel weer gepikt van een andere film, maar de humor zit best lekker.

Af en toe ook aardig geregisseerd maar doorgaans niet bepaald opvallend. De actie die aanwezig is, is kort en nogal vluchtig, al toont Chow toch ook wel een beetje techniek in huis te hebben.

Vooral voor fans van het duo Tat Ng en Chow, denk niet dat deze film daarbuiten veel appeal heeft. Erg vermakelijk tussendoortje dus. De komende weken deel 2 en 3 ook maar eens proberen.

avatar van belchinees

belchinees

De plot is eigenlijk te belachelijk voor woorden: Politiebaas is zijn rugkrab-pistool kwijt, en Chow en Tat gaan undercover in een school waar het pistool -waarschijnlijk- zou kunnen zijn, en dat gedurende een hele trimester. Maar goed, je moet er iets bij verzinnen he.

Leuk gegeven wel, Chow op de schoolbanken. Die had ik graag in mijn klas gehad, sfeer à volonte. Hij begint als de nerd, de pispaal van de school en werkt zich zo naar boven, tot bendeleider.

Echt leuke fragmenten bij van begin tot einde, zoals bvb waarin Chow een toets krijgt en hij probeert te spieken, of waarin hij zijn 'knaapje' leert studeren.

Tat is ook weer in zijn nopjes, speelt een achterlijke oom met Parkinson en doet aan 'surrogaatroken'.

Heerlijk genieten van een film vol absurde dingen. Heb wel zin in deel 2 en 3, al zullen die niet zo goed zijn als deze vermoed ik.

avatar van Metalfist

Metalfist

21 Chow Street

Het is best wel makkelijk om een Chinese vriend te hebben die zijn handen heeft kunnen leggen op een aantal Aziatische films. De DVDs zelf zien er niet al te legaal uit, maar ze schijnen toch legitiem gekocht te zijn in China. En hoewel hij praktisch alles van Stephen Chow al heeft gezien, is hij wel altijd te vinden om een aantal van Chow's oeuvre aan een herziening te onderwerpen waardoor ik zonder al te veel moeite kan kennis maken met zijn films. Fight Back to School zou een klassieker zijn in Chow zijn nonsense humor en de score hier op MovieMeter (en op IMDB) leek dat te beamen.

Maar ik ben toch niet ten volle overtuigd als ik eerlijk moet zijn. In een ver verleden heb ik wel eens de twee bekendste Chow films (Kung Fu Hustle en Shaolin Soccer) gezien, maar de twee recentelijk geziene Royal Tramp films zijn toch wel leuker in mijn ogen. Vooral doordat ze meer overdreven zijn qua belachelijke humor, overdreven personages en verhaal. In Fight Back to School wordt er meer voor de serieuze kant gekozen, hoewel er nog altijd wel genoeg nonsens is te ontdekken, en is het eigenlijk enkel Chow zelf en vooral Tat die me ten volle konden bekoren. Beetje jammer, want er zitten best wel een aantal goede ideeën in. Het examen waar Chow even naar zijn commissaris belt onder andere is leuk, maar ook de weg die Chow moet doorlopen (examens, meisjes, peer pressure, ...) leent zich voor een aantal redelijke scènes. Het blend echter niet allemaal erg goed samen en heel de romance met de lerares had voor mij niet gehoeven aangezien het de vaart wat uit de film haalt.

Gelukkig is de combinatie van Chow en Man Tat Ng een serieuze meerwaarde voor de film. Ik kan me hem eerlijk gezegd niet meer herinneren in The Royal Tramp, maar Uncle Tat is zo'n personage dat gewoon fantastisch werkt. De gekke bekken van Chow gecombineerd met de straight face van Tat, het is veruit de hoofdreden waarom ik hier nog een voldoende aan kwijt geraak. De toevoeging van Sharla Cheung als de lerares waar Chow een oogje op krijgt is maar zozo en ook Gabriel Wong weet als Turtle Wong niet helemaal te overtuigen.

Is dit nu zo'n typisch geval van humor die je beter ligt wanneer je de taal effectief verstaat? Ik zou het niet weten, maar ik ben meer fan van de visuele Chow dan van hetgeen hij hier aflevert. Vreemd genoeg zit er maar een jaar tussen deze en Royal Tramp dus je zou denken dat ze toch wat op elkaar zouden lijken.

avatar van Basto

Basto

• 11921 berichten

De hele serie wordt in juni door 88 Films op blu ray uitgebracht.