• 9.373.540 stemmen

The World Will Tremble (2025)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Lior Geller

Met onder meer: Oliver Jackson-Cohen, Jeremy Neumark Jones en Charlie MacGechan

Plot The World Will Tremble

Op de middag van 19 januari 1942, in het allereerste vernietigingskamp van de nazi's dat in het geheim in Polen werd gebouwd, probeert een groep Poolse Joodse gevangenen het ondenkbare. Ze worden vastgehouden als doodgravers en worden gedwongen om de lichamen te begraven van mannen, vrouwen en kinderen die in gaswagens zijn vermoord. Zelfs nadat ze hun families hebben verloren en hen met hun eigen handen hebben begraven, zijn ze vastbesloten om te vluchten, niet voor zichzelf, maar om de wereld te waarschuwen voor wat er gebeurde. Met behulp van een gestolen glasscherf scheuren de gevangenen Solomon Wiener en Michael Podchlebnik door een transporttruck en vluchten het bos in.

avatar van Waku

Waku

Ondanks al veel voorgangers met het zelfde thema weet ook deze " The World will tremble" te raken.

Direct vanaf het begin zit je als kijker midden in ongemakkelijke, vernederende en huiveringwekkende scenes. Vol walging blijf je geboeit kijken naar het verdere vervolg.

De ontsnapping en de vlucht door het bosrijke Polen is zenuwslopend spannend.

Meest emotionele moment is tijdens de aftiteling als de daadwerkelijke hoofdpersonage even in beeld komt. Koude rilling gegarandeerd. Half puntje erbij.

4*/4.5*

avatar van deChef

deChef

Geweldige film, heb hem even moeten verwerken. Had nog authentieker geweest als je acteurs in het kamp kaal waren. Nu waren de kapsels en baarden

m.i. te gestyleerd.

avatar van willemfilm

willemfilm

Het feit dat deze verfilming op basis van waargebeurde feiten maakt m indrukwekkend. De uitvoering vind ik feitelijk ondermaats. De werkelijkheid was m.i. gruwelijker dan er werd getoond. Bleef allemaal wat op de vlakte. Volgevreten acteurs die acteren honger te hebben, Polen die Engels spreken helpt niet echt mee. De armoede droop er niet af net zo min als het desperate.

Acteer prestaties vond ik matig en weinig geloofwaardig.

Epiloog was t meest indrukwekkend.

avatar van LCFA

LCFA

Een emotionele verfilming van vernietigingskamp Chelmno (Polen), waar Joden bij aankomst direct vergast werden in één van de gaswagens. Slechts enkelen overleefden het. Hun getuigenissen resulteerden in de eerste berichtgeving over vergassing van Joden door de Duitsers. Deze film van regisseur Lior Geller vertelt het waargebeurde verhaal van enkele overlevers. Ondersteund met dramatische muziek worden gevoelens van machteloosheid en wanhoop gecreëerd.

4/5.

avatar van Canon1967

Canon1967

deChef schreef:

m.i. te gestyleerd.

Weet dat dit de tijd was net voor de concentratiekampen, toen de gaswagens werden ingezet, was het uitmoorden nog niet echt op industriële schaal begonnen, dus het knippen van haren was evenmin al een constante waarde.

Idem dito voor de gestreepte gevangenenpakken.

De film is in dat opzicht dus wel vrij autenthiek, al blijft het maar de vraag hoe "echt" je dergelijke afgrijselijke zaken kan in beeld brengen.

Temeer er quasi geen overlevenden waren en de daders vaak vrijuit zijn gegaan in de anonimiteit in Oekraine en Duitsland is het vaak gissen naar de omstandigheden.

avatar van Canon1967

Canon1967

Als een donderslag bij heldere hemel is deze prent uit te lucht gevallen....op zijn zachtst gezegd een onderbelicht juweel binnen het spectrum van holocaustfilms.

De holocaust omschrijven in beelden is geen sinecure, velen hebben het geprobeerd, maar weinigen slagen er in om nog maar in de buurt te komen van de gruwelijke realiteit. Het beste wat een cineast kan doen is zo dicht mogelijk bij de feiten aanleunen en een gepast decor creeëren.

Dat is wat men hier duidelijk gedaan heeft.

Geen grote show, geen IT matig gecreerde mega kampen,... gewoon de feiten.

Duidelijke, hard en ongemakkelijk wordt het ontstaan van het eerste tijdelijk concentratiekamp Chelmno in beeld gebracht door enkele van de joden die hielpen bij het installeren in de meest erbarmelijke omstandigheden.

Als kijker weet je direct hoe laat het is, met voor mij persoonlijk als climax de tristesse van de dansende joden.

Zonder echt geweld of bloed voel je de weerzin opborrelen en hoop je stiekem dat de nazi's hun straf niet zullen ontlopen (wat helaas vaak wél het geval was).

Men slaagt er vrij goed in om dit allemaal weer te geven, al zijn er toch enkele minpunten die de fictie duidelijk onderlijnen in deze film en dat zijn vooral het taalgebruik...duits, engels, hebreeuws allemaal dooreen maken het geheel vrij surrealistisch en ongeloofwaardig. Men had beter gewoon Duits en Engels of hebreeuws gebruikt. En de veel te propere kledij van meerdere gevangenen...als je reeds 2 weken in de modder ploetert met lijken, dan mag er best wat bloed of aarde aan de kledij hangen en hoeft het allemaal niet zo netjes meer te zijn.

Een goed scenario, een goede setting en mooie filmmuziek die het geheel passend begeleiden naar de aftiteling waar je effectief met de neus op de échte feiten geduwd wordt om zo deze film af te ronden met een toch wel knagend gevoel over hoe dit ooit is kunnen gebeuren én waarom men niet meer geprobeerd heeft om het te voorkomen.

Er zijn de laatste tijd wel meerdere holocaust gerelateerde films de revue gepasseerd..maar de realiteit wordt zelden zo goed weergegeven als in deze prent.

Een dubbel en dikke aanrader voor liefhebbers van het genre.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2058 berichten

Mooie film en een mooie hoofdrol voor Oliver Jackson-Cohen.

Canon1967 schreef:

... al zijn er toch enkele minpunten die de fictie duidelijk onderlijnen in deze film en dat zijn vooral het taalgebruik...duits, engels, hebreeuws allemaal dooreen maken het geheel vrij surrealistisch en ongeloofwaardig.

Eens! Zelfs in de voor een Oscar genomineerde film The Pianist wordt veelal Engels gesproken, voor mij altijd een grote ergernis.

Dat neemt niet weg dat de beelden waarheidsgetrouw overkomen en de film een goed beeld geeft van hoe het er destijds aan toe ging.