• 9.398.172 stemmen

Geregisseerd door: Albert Birney

Met onder meer: Albert Birney, Callie Hernandez en Frank Mosley

Plot OBEX

"It's just a game..."

Conor Marsh leidt een teruggetrokken bestaan met zijn hond Sandy tot hij het nieuwe en geavanceerde computerspel OBEX begint te spelen. Wanneer Sandy spoorloos komt te verdwijnen, vervaagt de grens tussen het spel en de realiteit. Conor trekt op pad in de bizarre wereld van OBEX om zijn geliefde viervoeter terug te vinden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van shugenja

shugenja

De eerste film die Birney alleen maakt. Met een minimaal budget (of zo ziet de film er in ieder geval uit). Ik vond het wel aardig gemaakt maar wat mij betreft heeft deze film ernstige tekortkomingen.

Het duurt ruim een uur (EEN UUR!) voordat Conor eindelijk in het spel verdwijnt. Helaas is de spelwereld gewoon een bos met wat grappige vondsten er wel in, maar echt het idee dat je in een spel zat kreeg ik er niet bij.

De spanning... die is er niet. Er wordt een soort zielzuigende slechterik geponeerd maar je zou niet denken dat er echt een gevaar is aangezien deze film in een tempo zichzelf voortsleurt waar een gemiddelde 80 jarige nog van zou denken "kan het niet wat sneller?" .

Wat overblijft. Een kundig gemaakt en geacteerd filmpje, die het aanzien waard is. De jaren '80 vibe is wel lekker. Maar ook inmiddels wel wat uitgewoond sinds stranger things de hype heeft aangewakkerd. 3 sterren dus.

avatar van Seam

Seam

De nieuwe film van Birney!

Keek hier toch wel stiekem naar uit. Hoewel z'n vorige film Strawberry Mansion misschien geen meesterwerk was, was het wel heel eigenzinnig en verfrissend om te zien.

Grappig genoeg gaat Birney hier een iets andere kant op. Strawberry Mansion was enorm kleurrijk en hier kiest hij voor hoog contrast zwart/wit met een retro jaren 80 stijl.

Film lijkt inderdaad aardig wat minder budget te hebben, maar is alsnog sfeervol. Maar uiteindelijk snap je wel waar het budget met name voor gebruikt is.

Muziek is weer mooi, hoewel niet zo indrukwekkend als Strawberry Mansion. Maar fijn om zo'n passieproject te zien. De liefde voor (retro) films spat ervan af en dat werkt aanstekelijk. Film wisselt trouwens ook wel wat van toon, soms wat mysterieus, dan weer iets luchtiger. Echt spannend of eng wordt het (helaas) nooit.

De eerste akte is nog mysterieus en creepy, maar later neemt de film zichzelf wat minder serieus. Misschien ook wat passender, gezien het budget.

Het is vooral jammer dat het wat lang duurt voordat de film écht op gang komt en wat stuurloos is met momenten. Maar verder erg fijn werkje weer.

avatar van Collins

Collins

Over de aan agorafobie lijdende Conor die in een videogame verzeild raakt. De film ontwikkelt zich vervolgens niet tot een standaard avonturenfilm maar gaat iets eigenzinniger met de plotlijn om. De reis van Conor door het spel is geen opeenstapeling van sensationele speciale effecten en spannende scènes. De film onthoudt zich daar volkomen van. Obex presenteert veeleer een kale en innerlijke reis die dient om Conor te louteren. Aan de hand van zijn reis leert de kijker de mens Conor en het leven dat hij heeft en had, beter kennen.

Obex is een film die zich in het jaar 1987 afspeelt. De sfeer in de film is onmiskenbaar nostalgisch. Door toenmalige apparatuur en de toenmalige popcultuur frequent te laten zien en aan te halen, oogt het tijdsbeeld authentiek. De reis die Conor onderneemt is surrealistisch van aard en gefilmd in zwart-wit. De zwart-witte ambiance voegt aan de film die minimalistisch van opzet is en een niet opwindende, afstandelijke uitstraling heeft nog een graadje afstandelijkheid toe.

Tijdens de reis door het videospel valt de scheidslijn tussen de echte wereld en de wereld van het spel steeds minder goed te duiden. De werelden overlappen elkaar regelmatig. Op den duur is de scheidslijn zelfs niet meer te vinden. Op dat moment wordt de reis door het spel gevoed met de surrealistische weergave van Conor’s gevoelens, ervaringen en angsten. Op die momenten laat de film het afstandelijke en het kil beschouwende deels los en maakt ruimte voor emotionele impulsen. Het personage Conor krijgt wat meer contouren, ontwikkelt een persoonlijkheid en dat feit bevalt.

Obex is een eigenzinnige film. Een vreemde film. Terwijl we samen met Connor door zijn leven lopen en een machtige metaforische demon als vijand hebben, worden we geconfronteerd met beelden die tegelijkertijd herkenbaar en ongewoon zijn. We leren een man kennen die uit zijn veilige wereld is weggerukt, wil terugkeren en wanhopig op zoek is naar de toegang tot die veilige wereld. Die poging levert een film op die zowel een bevreemdend als een ontroerend gevoel opwekt. Obex is een curieuze en intrigerende film.