• 9.447.514 stemmen

Misdaad / Thriller | 90 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Cal McMau

Met onder meer: David Jonsson, Tom Blyth en Neil Linpow

Releasedatum: 30 april 2026

• meJane Bekijk via meJane

Plot Wasteman

"A bold new vision of life inside."

De jonge Taylor maakt kans voorwaardelijk vrij te komen. Zijn doel om met een schone lei te beginnen komt echter in het gedrang wanneer hij de crimineel Dee ontmoet. Deze neemt Taylor onder zijn hoede, maar wanneer een wrede aanval plaatsvindt wordt hun band op de proef gesteld. Taylor wordt verscheurd door de keuze tussen zijn nieuwe vriend en zichzelf.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Aangekocht door 18K Film.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Aangekocht door 18K Film.

EDIT: vanaf 9 april 2026 in de bioscoop

avatar van zemmel

zemmel

Geen seconde verveeld, prima film, mooi rauw.

avatar van Fortune

Fortune

Goede film qua acteurs en sfeer en spanning. Een film die je een goed gevoel geeft hoe het is om in de schoenen te staan van de hoofdpersoon. Qua realisme kan ik niet geloven dat ze een gevangene die het opneemt tegen een hele groep agenten weer heel snel teruggeplaatst wordt in een cel i.p.v. dat ie naar een isoleercel gaat. Daarnaast is de knipbeurt door de celgenoot die met zijn rivaal woont ook weer ongeloofwaardig.
Behalve die dingen die mij totaal niet realistisch lijken vond ik het een hele goede film met overtuigend acteerwerk.

avatar van mrklm

mrklm

Taylor [David Jonsson] zit al 13 jaar in een gevangenis met zware criminelen wegens doodslag, omdat twee mensen stierven na het innemen van een illegale drug die hij hen had versterkt. Na zoveel tijd mag je verwachten dat hij de mores kent, maar toch gedraagt hij zich als een angstig konijntje wanneer zijn nieuwe celmaat [Tom Blyth] probeert om de handel in telefoons, sigaretten, drugs en ander spul dat via drones de gevangenis bereikt, over te nemen. Goed geregisseerd en geeft een levendig, rauw, realistisch beeld van de problematiek in veel Britse gevangenissen. Maar Taylor is een ongeloofwaardig personage en de pogingen om hem af te schilderen als een slachtoffer van omstandigheden overtuigen niet.

avatar van Mr_Marty

Mr_Marty

Taylor (David Jonsson) zit een lange gevangenisstraf uit. Hij is duidelijk behoorlijk depri en ook nog eens zwaar aan de dope en loopt als een halve zombie rond. Hij is zo fysiek noch mentaal opgewassen tegen de zwaardere criminelen. Dat zijn bijvoorbeeld Paul (Alex Hassell), het brein, en Gary (Corin Silva), de zware jongen, die de drugshandel in het celblok beheersen en in de openingsscène Taylors celgenoot totaal tot moes beuken wegens diefstal. Daardoor krijgt Taylor een nieuwe celmaat, Dee (Tom Blyth), die de drugshandel wil overnemen en minstens net zo hard is als Paul en Gary. Taylor komt er tussenin te zitten en dat terwijl hij kans heeft op vervroegde vrijlating wegens cellentekort.

Wasteman is een kei- en keiharde gevangenisfilm, die echt dat typische Engelse rauw realistische erg goed overbrengt. Het geweld is trouwens niet alleen fysiek; er is ook sprake van bedreigingen en continue psychologische oorlogvoering. Dat geeft de film een enorme spanning. Goed geacteerd ook, wat je eigenlijk wel verwacht van dit type Britse film. Het verhaal is niet iets wat je niet niet eerder hebt gezien, maar het wordt wel goed verteld en er zitten wat verrassende wendingen in. Ook filmisch is het allemaal nogal rauw, soms net alsof je zelf een gevangene bent die meekijkt.

(Gezien in FilmHallen)

avatar van orbital

orbital

Rauwe prisonmovie, sterke bezetting. Is het allemaal vernieuwend? Nee, natuurlijk niet! Maar geeft dat? Nee, geen zak! De film zit gewoon dicht op de huid en je kunt de spanningen van de diverse inmates prima volgen. De parel van deze film is zonder twijfel Tom Blyth, die een uitzonderlijke uitstraling heeft en even zichzelf neerzet hier. Van deze meneer gaan we nog veel horen! Voor hem alléén al 0,5 extra bonuspunt