• 9.376.798 stemmen

Geregisseerd door: Mariana Brennand Fortes

Met onder meer: Dira Paes, Jamilli Correa en Fátima Macedo

Releasedatum: 14 augustus 2025

Plot Manas

Het eiland Marajó in het regenwoud van de Amazone. Marcielle, bijgenaamd Tielle, woont aan de oever van de rivier met haar vader, moeder en drie broers en zussen. Aangemoedigd door de woorden van haar moeder, verafgoodt ze haar oudere zus die zogenaamd aan haar realiteit ontsnapt door “een goede man te vinden” op de binnenvaartschepen die de regio bevaren. Naarmate Tielle ouder wordt, versplinteren haar geïdealiseerde visioenen en zit ze gevangen tussen twee gewelddadige omgevingen. Ze maakt zich steeds meer zorgen over haar jongere zusje en de sombere toekomst die hen wacht en besluit de confrontatie aan te gaan met het onderdrukkende systeem dat haar familie en de vrouwen in hun gemeenschap beheerst.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 14 augustus 2025 in de bioscoop (Vedette Film)

avatar van mrklm

mrklm

De 13-jarige Marcielle [Jamilli Corréa] woont met haar ouders op Marajó Island, een Braziliaans riviereiland gelegen in de Amazone-rivier met een streng Christelijke gemeenschap en een gebrek aan toekomstperspectief. Nu ze in haar puberteit is beland, ontdekt ze de schaduwkanten van het patriarchaat waarin ze is opgegroeid en zoekt ze naar steun om daaraan te ontsnappen. Een controversieel thema dat Brennand op een respectvolle manier behandelt. Sterk spel ook van Correa, maar Brennand had dit iets mogen inkorten.

avatar van starbright boy

Het zijn er niet zoveel, maar de hoge scores verbazen me wel. Ik vond dit niet zo goed. De draai die de vader maakt van liefhebbende huisvader, naar brute verkrachter nadat ze ongesteld is geweest vond ik in de film ongeloofwaardig en lomp. In de film ontbreekt het ook nogal aan geloofwaardige pyschologische ontwikkeling en hoewel de film visueel niet eens expliciet is is de hele uitwerking erg van dik hout zaagt men planken en de film miste voor mij volledig de complexiteit van het thema. Zoals wel vaker dit jaar (ook in iets als The Garden Of Earthly Delights een paar maanden terug) had het probleem dat de film aankaart een veel betere film verdient.

avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

Fraai drama over een mij niet bekende cultuur. Mooi hoe de film laat zien dat de hoofdpersoon kennelijk uit zichzelf voelt dat het verkeerd is wat haar vader met haar doet, ook al wordt het in haar gemeenschap gedoogd en zelfs redelijk normaal gevonden. Los van de zwaarte van het thema was het bij vlagen ook een haast leuke film, met genoeg luchtige, warme momenten en veel fraaie beelden.

avatar van John Milton

John Milton

Ik had ook op iets meer gehoopt, al weet ik niet precies waarvan. In elk geval iets meer te worden gegrepen, denk ik.