Genre: Drama / Sport
Bekijk via Apple TV+
Vanaf dinsdag 10 februari in 17 bioscopen
Plot F1
"Let's ride."
Sonny Hayes is een F1-coureur die in de jaren 90 furore maakte en inmiddels van zijn pensioen geniet. Op een dag doet een goede vriend en teambaas van een backmarker een beroep op hem om terug te keren in de Formule 1. In de rol van mentor keert hij vervolgens terug om het veelbelovende talent Joshua Pearce bij te staan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- F1 The Movie (MusicMeter)
- F1 The Album (MusicMeter)
- Kijk op Apple TV+
Nickleby
Fazio
Dodge
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 26 juni 2025 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures)
Jack_Reacher
Nu maar hopen dat de film gaat scoren. Volgens mij zijn ze al ruim 3 jaar bezig.
Seam
Ik denk dat hij het heel goed gaat doen. Laatste jaren meerdere sterke F1 films geweest en fans (behalve ik) zijn dol op films van hun sport. De film lijkt ook duidelijk te orienteren op een mainstream en Amerikaans publiek. Tel daarop dat de sport sowieso aan populariteit wint én het nieuwe F1 seizoen waarschijnlijk enorm spannend gaat worden, dit kan wel een kraker worden.
Freakje554
Ik heb niets met Formule 1, maar deze film wist me te verrassen.
Visueel zeer sterke film.
Prachtige beelden en zeer knap gefilmd.
Mooie cast met Brad Pitt die echt wel enorm goed is. Wat niet altijd zo is met hem.
Alleen het toch wel enige, maar voor mij storende minpunt is, het verhaal die veel te zwak is uitgewerkt.
Heel de film is TOP, enkel dat verhaal verpest het een beetje.
Zeker een aanrader om in de cinema te zien, want thuis zal je niet hetzelfde ervaren met deze film.
davey400
Ik heb niets met Formule 1, maar deze film wist me te verrassen.
Prachtige beelden en zeer knap gefilmd.
...
Ha, dan ken jij mijn huis nog niet.
Deze week in een buitenlandse bioscoop een best lange trailer voorgeschoteld gekregen en hoewel ik erg uitkeek naar deze film werd ik daar niet heel vrolijk van.
Ik ben dan weer wel al heel lang een F1 liefhebber, misschien dat dat juist tegenwerkt.*
Neemt niet weg dat we zeker gaan kijken.
*(Zo is de achtervleugel in de trailer duidelijk een F2 vleugel. Ik weet dat ze omgebouwde F2's hebben gebruikt voor de opnamen, maar zoiets basaals zou in zo'n kostbare productie niet voor mogen komen. Als het niet fysiek was aangepakt had dat met CGI gekund.)
dimi303
Van de snelheid tussen de wolken naar de snelheid op een race circuit maar beide zijn even intens en steek in beeld gebracht.
SergioMalick
Net als in Top Gun Maverick is alles weer tot in de puntjes verzorgd door Kosinski. In plaats van een straaljager hebben we nu een F1 raceauto. En in plaats van een (oude) Tom Cruise krijgen we nu een (oude Brad Pitt). Helaas heeft deze film totaal geen spanningsboog, aangezien je alle trucjes wel kent van vorige racefilms, inclusief Cars van pixar. Ook de cameos vond ik totaal niet leuk of grappig, al is het misschien voor de liefhebber wel weer een dik pluspunt.
Uiteindelijk wel een fijne bioscoopervaring, een solide en grappig Brad Pitt en een aardige score van Hans Zimmer. Die hitjes tussendoor hoeven van mij overigens echt niet.
Als ik de racefilms moet rangschikken die ik gezien heb, komt deze helaas wel onderaan. Rush, Gran Turismo en Le Mans vind ik toch wat sterker.
Zandadder
Sentimentele film doorspekt met clichés en sluikreclame.
Camerawerk was wel top.
cinematic81
Ik vond deze film eigenlijk niet veel aan, maar kijkt wel lekker weg. Een Bruckheimer productie.
Veel mensen hier volgen vandaag de dag natuurlijk F1. Je moet dat een beetje proberen uit te schakelen. Dit is een Amerikaanse sportfilm die net als Remember the Titans, Major League en Any Given Sunday komt met veel bombarie en totaal onlogische comebacks en cheaten in beeld brengt. Eigenlijk maakt deze film de F1 soort van belachelijk.
De casting is op zich raar. Je hebt een 60er die in een soort Williams team wordt gedrukt en gewoon aan de F1 mag meedoen, en een jong talent er naast die nog moet komen. Maar die Idris blijkt ook al 33 te zijn.
Media die deze film ontzettend goed vinden zijn waarschijnlijk vanuit de VS, ik vraag me af of veel nuchtere hollanders hier nog plat op gaan.
Ik had het niet verwacht maar ik vind Gran Turismo een stuk beter. Die houdt het wat rauwer, en iets realistischer.
mrklm
Vijftiger Sonny Hayes [Brad Pitt] heeft net de 24 uur van Daytona gewonnen wanneer zijn oude vriend Ruben [Javier Bardem] hem benadert om na 30 jaar terug te keren in de Formule 1. Sonny moet het team redden van de financiële ondergang door met een minderwaardige auto in ieder geval in de punten te rijden. Sonny is oldskool qua trainingsstijl en mediaoptreden en dat versterkt de rivaliteit met zijn jonge stalmaat Joshua Pearce [Damson Idris] die de (sociale) media juist omarmt en de modernste trainingstechnieken gebruikt. De technisch directeur [Kerry Condon] is een vrouw. Met een beetje gezond verstand weet je precies hoe dit af gaat lopen. Een slap verhaal, oppervlakkige personages, weinig opwindende racesequenties en de bevestiging dat F1 een sport is waarin valsspelen/ slim gebruik maken van de regels loont. Misschien dat het racejargon fans van de sport aanspreekt. De F1-coureurs uit het seizoen 2023/2024 zijn figuranten en er zijn cameo’s van andere grote namen uit het F1-circuit. Alleen voor diehardfans van de sport.
Thiver
Een Bruckheimer productie.
Wel interessant datBruckheimer erop rekent dat dit de nieuwe Top Gun: Maverick wordt, terwijl ruim drie decennia geleden Days of Thunder de nieuwe Top Gun moest worden...
Zoals wel vaker bij Hollywoodfilms lijkt het erop dat je geacht wordt er tien jaar vanaf te trekken. Beide heren ogen ook wel wat jonger dan hun leeftijd.
Als je je racefilms rauw en realistisch wilt, dan zou ik Grand Prix (1966) aanraden. Stamt uit een tijd dat de racesport nog een stuk minder gepolijst en commercieel was.
italklaas
Wat een verschrikkelijke, goedkope baggerfilm is dit. Zo overdreven Amerikaans, de nep druipt er aan alle kanten vanaf. Zonde geld en zonde van de tijd om naar te kijken.
IH88
Ik ben positiever over F1 dan de mensen die hierboven een recensie hebben geschreven. De film kan niet tippen aan Top Gun: Maverick en het slaat soms allemaal nergens op, maar de lange speelduur vliegt voorbij, de racescenes zijn schitterend in beeld gebracht, en de acteurs (met uitzondering van Menzies) doen het uitstekend. Pitt speelt Pitt en daar moet hij vooral mee doorgaan, en Condon zorgt tussen alle testosteronbommetjes nog voor wat balans. Bardem, Idris en Bodnia doen het ook prima en voelen de luchtige sfeer perfect aan.
Minpunten zijn er ook genoeg. De grootste ergernis waren voor mij die bloedirritante racecommentatoren, die alles aan het uitleggen zijn alsof ik een twaalfjarige ben met een IQ van 75. Daarnaast is het belachelijk dat een rijder drie keer in een race zijn auto opzettelijk beschadigd om de safety car te laten uitrukken. En dat alleen om zijn teamgenoot van de laatste plaats de punten in te laten rijden. Er zijn letterlijk honderd manieren om zoiets realistisch in beeld te brengen, maar de makers kiezen juist voor het meest onwaarschijnlijke scenario. Beide rijders belanden ook in het ziekenhuis binnen een half seizoen, iets wat vroeger misschien een keer gebeurd is maar nu nooit meer plaatsvinden.
Pitt's leeftijd is dan weer iets waar ik me niet aan stoorde. Misschien omdat het Brad Pitt is (net zoals Tom Cruise), maar ik ging er wel in mee. En nogmaals, de racescenes zelf zien er spetterend en enerverend uit. En het is knap dat een film van 155 minuten aanvoelt als een film van anderhalf uur. Time flies.
mjk87 (moderator films)
155 minuten duurt dit ding en ik heb me geen seconde verveeld, dus dan krijgt een film sowieso een voldoende. Daarnaast zitten er wel enkele lekkere scènes in en Brad Pitt speelt vooral Brad Pitt maar doet dat met zichtbaar genoegen (dat mag ook wel voor 30 miljoen) waarmee hij best genietbaar is. En best tof hoe dit echt verwerkt is in de huidige F1 waar alle coureurs ook in langskomen. Maar dat is het dan ook.
Visueel niet heel bijzonder, in een saaie stijl zelfs. Met al die camera's op de auto's ziet het er allemaal best goed uit maar stiekem vond ik nergens echt een gevoel van snelheid eruit komen - het racen ben ik in andere films echt wel beter tegengekomen. Eigenlijk gaven die paar flashbacks naar de jaren 90 en het ongeluk van Pitt daar veel en veel meer dat gevoel van snelheid.
Grootste pijnpunt is het script. Dat alle clichés worden afgevinkt en daarmee elke vorm van verrassing ontbreekt is nog niet eens het ergste (al helpt dat niet mee) maar vaak de enorme ongeloofwaardige zaken. Vooral het rijgedrag van Pitt maar ook twee zware ongelukken in een jaar in een team - dat ging allemaal ver buiten mijn suspension of disbelief en op en duur begon dit ook te irriteren. 3,0*.
Goeie film over een voormalig F1-coureur die na 30 jaar een onverwachte terugkeer maakt. Een simpel verhaal met ook vrij clichématige personages (maar de wisselwerking tussen de jonge hond en de oude rot is wel vermakelijk uitgewerkt). Onderhoudend van begin tot eind en de vele race-scenes zijn best spannend en zien er uitstekend uit. Met gemak 3.5 sterren.
martijnk
Brad Pitt weet altijd wel te vermaken maar het is wel heel erg Hollywood allemaal en weinig realistisch.
Rush was sowieso 3x beter dus die kun je beter nog eens gaan zien.
Desondanks een voldoende, heb me zeker niet verveeld.
pierre18
Eindelijk weer eens een ander soort special effects. Geacteerde beelden in echte gebeurtenissen en races plaatsen op een manier die ik nog niet op dit niveau kende. En dat is waanzinnig goed gelukt. Zo'n actie van Alonso was even briljant. Voor de F1 liefhebbers een heerlijke film. Voor de pure film fanaten misschien tegenvallend omdat vele ontwikkelingen in het echt zo niet gaan en het verhaal wel erg mager is. Maar verder heerlijke beelden
Ik ken niets van F1, maar het levert toch weer mooi een boeiende film op! We krijgen wat clichés te zien met een oude ervaren piloot in de clinch met een jonge dynamische kerel. Qua verhaal is het niet zo heel uitgebreid, maar de aankleding maakt wel veel goed. Mooi gefilmd en de cast doet het met de eenvoudige dialogen nog best goed. De racen zijn ook spannend en brengen vaart en spanning in de film. Daarmee doet het alvast een pak beter dan de Top Gun nostalgie sequel. Brad Pitt is ook goed gecast met een mix tussen een wat arrogante oude sporter en een man met de nodige humor en het hart uiteindelijk op de juiste plaats. F1 heeft me toch met momenten op het puntje van mijn biscoopstoel gebracht.
metalex1
F1: a problematic movie. In de sleepstream van Maverick is F1 uitgerold. Kosinski en Pitt samen gingen een f1 variant maken van Top Gun en hebben hierbij 300 miljoen opgehaald. Alleen wisten ze nog niet precies genoeg wat ze met dat geld gingen doen. De problemen rondom het script en racescenes hebben ze niet opgelost.
Te beginnen met het script, welke voor Brad Pitt in elkaar is geknutseld. Aan alles voel je dat dit geen verhaal is wat ze graag willen vertellen maar het verhaal wordt om Brad Pitt gebouwd en dit schuurt. Waarom zou de kijker enige binding hebben met een fictief afgeschreven correur die zijn comeback maakt? De makers wisten daarin te weinig te overtuigen. En er zijn ook talloze interresante verhalen omtrent f1, neem bijvoorbeeld het seizoen waarin Verstappen voor het eerst kampioen werd. Het kan dus wel.
Het tweede probleem zijn de strategieën. Pitt voert namelijk niet eerder vertoonde strategieen uit door bijvoorbeeld vleugels eraf te rijden en de gp te treineren. Inmiddels zijn wij het publiek redelijk goed opgevoed in f1 en prikken hierdoor heen. Top Gun kwam hier wel mee weg.
Het derde probleem is hoe het racen in beeld is gebracht, en dit is niet veel anders dan echte f1. Sterker nog, ik vind velen GP`s spectucailarder dan deze film. En ik snap dat dit een duidelijke stijlkeuze is, toch denk ik dat hier meer was uit te halen.
Conclusie: F1 is beter dan deze film over F1.
Onlangs de kritiek heb ik me alsnog vermaakt en waren de 155 minuten zo voorbij. 3*
K. V.
Met een teambuilding deze kunnen bekijken en was toch wel aangenaam verrast. Ik heb eigenlijk niks met het onderwerp en had hierdoor lager verwachtingen. De film duurt ruim 2,5uur, maar de film vloog voorbij. De racen waren spannend en je had het gevoel dat je er echt bij zat. Je volgt ook een beetje het reilen en zeilen achter de schermen. De cast deed het prima en het verhaal was oké.
De film zag er ook goed uit en af en toe was er ook nog ruimte voor een grapje.
Vond het een prima film.
Nekstwan
Gisteren naar de bios geweest. Lekker koel daar, maar liefst vier F1 fans op een hete maandagmiddag. Genoten van de film? Mwah, echt slecht was het nou ook weer niet. De makers hebben er met CGI visueel toch wel wat aardigs van gemaakt. En het geluid was subliem. Het verhaal rammelt echter aan alle kanten, met de realiteit wordt werkelijk de draak gestoken. Voorbeeld: Pitt maakt een Pittstop (inkoppertje
), er worden banden omgelegd die hij niet wil, Pitt weigert weg te rijden en de team principal besluit ten einde raad om alles er dan maar weer van af te halen en de door Pitt gewenste banden te monteren. En wat te denken van het tot drie keer toe moedwillig veroorzaken van een SC-situatie als tactische meesterzet.
Dan nog een klein vleugje romantiek (het blijft toch Brad Pitt nietwaar), een manager die ooit nog de rol speelde van een psychopaat in 'No country for old men' en inhaalmanoeuvres die ik in de 55 jaar waarin ik de F1 volg nog nooit heb gezien....
Maar als F1 liefhebber heb ik toch ook genoten van de fictieve duels tussen het APX-team en Verstappen, Leclerc en Hamilton. Dat zag er best wel mooi uit. Leuk detail: Joshua Pearce die na de laatste succesvolle race (verder verklap ik niks) Toto Wolff tegen het lijf loopt die hem vraagt om volgend jaar voor Mercedes te rijden. Knipoog naar of van Sir Lewis of naar Max? Overigens viel het me op dat eerstgenoemde een bescheiden rol speelt in het geheel, ondanks zijn inbreng in het gehele project.
Mijn cijfers:
Beeld 7
Geluid 8
Verhaal 3
Overall een 6, dat wordt dus 3*
Basto
- 11964 berichten
Formulewerk 1: The Movie.
Sinds de jaren 80 volgen de films van Bruckheimer (toen nog met Don Simpson) dezelfde formulie. Outcast gaat voor uitdaging om na een tegenslag toch te overwinnen. Of je nu wilde dansen (Flashdance), Piloot wide worden (Top Gun) of op de bar cocktails wilde schudden (Coyote Ugly) het was garantie voor 1,5 uur vermaak en financieel succes.
Nu, zo’n 45 jaar later wil oude rot Pitt de Formule 1 winnen. Ik weet niet of ik veel verklap als ik zeg dat dat m waarschijnlijk ook lukt, maar tegenwoordig moeten de filmmakers van de accountants en corporate advocaten zoveel hokjes aanvinken dat hij zelfs met 4 tegenslagen te maken krijgt....
Dat leidt tot een veel te lange film die bovendien iedereen die ook maar een beetje verstand van de Formule 1 heeft (en wie heeft dat tegenwoordig niet in Nederland) regelmatig aan zijn hoofd doet krabben. De strategie is immers ronduit onsportief en het is ook opmerkelijk dat je gewoon halve liters bier kun blijven drinken en de avond voor de race nog wat tequila’s kunt weghakken als formule 1 coureur.. Fitheid lijkt een bijzaak. Lef en een goed spatbordje zijn de sleutel tot succes.
Anyway, er is dus niet zo heel veel aan. Pas bij de laatste race wordt het echt goed in beeld gebracht. Doe mij maar Le Mans.

'F1 The Movie' van Joseph Kosinski binnenkort te streamen op Apple TV

Brad Pitt behaalt mijlpaal met bioscoophit 'F1 The Movie'

'F1 The Movie' is een indrukwekkend spektakel: 'Maar behaalt het verhaal een podiumplek?'

Déze zes aankomende bioscoopfilms verschijnen de komende maanden

How to Train Your Dragon

Reflet dans un Diamant Mort
Thriller / Actie, 2025

28 Years Later
Horror, 2025
comebackgebaseerd op een waargebeurd verhaalracenrace car driversport competitionbeforecreditsstinger rookiecome back formula one (f1)motorsportinspirationalcar racing absurdadmiringamusedaudaciousexhilaratedmatter of factsportautomobilismo